Tag Archives: cinta

Kamu


Ye kamu!!!

Kerana kamu

Aku mampu meredah malam

Tanpa cahaya

Aku mampu menahan sakit

Tanpa kecewa

Aku mampu menahan air mata

Dengan ketawa

Aku mampu mengukir senyum

Dalam hiba..

 

Ye kamu!!!

Punca segala..

Penyebab semua..

 

Ye kamu!!!

Kenapa dibawa

Semua milikku

Kenapa dirampas

Bahagia yang ada

Kenapa dibunuh

Cinta yang bersisa

Kenapa dibuang..

Kenangan tercipta..

Kenapa dikarang..

Cerita dusta..

 

Ye kamu!!!

Aku masih disini…

Masih mampu meredah malam tanpa cahaya..

Namun bukan aku yang dulu..

Aku masih disini..

Masih mampu menahan sakit tanpa kecewa..

Namun bukan aku yang dulu…

Masih mampu menahan air mata dengan ketawa..

Namun bukan aku yang dulu..

 

Ini bukan cerita yang tumbuh hilang berganti..

Ini bukan cerita kumbang bukan seekor..

Ini bukan cerita yang datang lebih baik dari yang hilang…

 

Ini cerita ibarat perginya manusia takkan kembali..

Tiada lagi plot-plot baru…

Yang tinggal hanya sebuah memori lalu

 

Leave a comment

Filed under -life story-

Allah itu tidak lurus bendul, apalagi buta.


Manusia secara fitrah adalah makhluk yang punya kecenderungan berbuat salah, berlaku dosa. Itu memang betul. Dan betul juga bahawa Allah itu Maha Pengasih, Maha Penyayang’ Maha Pengampun segala Dosa.Dalam hal ni, saya rasa kita semua setuju.

Tapi tidak benar kalau Allah itu tidak mungkin marah. Salah besar kalau ada yang beranggapan bahawa Allah itu buta. Atau lebih dahsyat lagi, kalau kita fikir Allah itu lurus bendul!

Barangkali banyak yang lupa, dalam Al Quran, ayat tentang khabar gembira, selalu diikuti dengan peringatan. Basyiir wa Nazeer, kata ulama tafsir.

Allah dengan sifat penyayangnya tiak akan menghukum hambaNya pada saat maksiat dilakukan pertama kali. Setelah beberapa kali peluang, barulah peringatan akan datang. Manusia yang takut akan murka Allah akan bertaubat sejurus melakukan dosa. Mintalah dengan bersungguh sungguh, maka pasti Allah akan mengabulkannya.

Namun adakalanya manusia itu dapat menjadi kurang ajar, iaitu berbangga dengan dosa atau maksiat yang dilakukannya. Bukan bertaubat, malah diwar warkan kemaksiatan itu seolah olah seperti yang saya katakan tadi, Allah itu Buta.

Lebih biadap lagi, mereka kemudian bersikap seperti Allah itu lurus bendul, dengan menghias kemaksiatan mereka supaya kelihatan baik dengan ayat quran, kata kata islami atau yang sewaktu dengannya.

Sebagai seorang pemuda/pemudi, adalah satu hal yang nescaya untuk kita jatuh cinta, kepada lawan jenis. Itu adalah fitrah kita. Fitrah yang lahir dari nafsu, bukan dari hati. Allah tau bahawa nafsu sangat susah untuk dikawal, maka kerana itu Allah membataskan ruang gerak “so called”-cinta kita, hanya selepas di meterainya ikatan perkahwinan. Kerana, dalam fitrah manusia tanpa iman, cinta tanpa nikah, akan membawa kepada zina. Apa jua bentuknya.

Maka semua jalan menuju kearah sana diharamkan.

Tapi ya, sekali lagi sebab kita manusia, kita boleh terjatuh hati pada seseorang, tanpa dapat kita tahan tahan. Yang dapat membuatkan kita terfikir fikir tentang si dia, yang boleh membuatkan kita senyum sendiri macam orang gila.

Pada saat itu, ia belum menjadi sebuah dosa, setidaknya untuk mukmin marhain macam kita. Banyak islam sebut tentang bagaimana mendistract fikiran kita dari hal hal seperti itu, amal ibadah dan sebagainya. Intinya adalah, cukuplah sampai disni.  Jika cara yang disebutkan nabi tidak berkesan, maka ketahuilah, Telah Sampai Seru untuk anda berkahwin!

Maka syaitan itu memang genius, maka digodalah kedua dua makhluk, lelaki dan perempuan, uda dan dara, romeo dan juliet. Menyukai dalam hati bukanlah sebuah kesalahan. Kesalahan terbesar bermula dikala anda mengungkapkannya kepada si pujaan hati sedangkan belum bersedia untuk berkahwin. Maksud saya berkahwin dalam masa terdekat, bukan 5 atau 10 tahun lagi. Waktu itu dosa dosa kecil, noda noda hitam dah mula bertumpuk dalam jiwa. Setiap kali melunakkan suara, setiap kali sms ayat berbunga, setiap kali keluar bersama, malaikat mencatat walaupun tidak terlihat dek pelupuk mata yang lainnya.

Maka, ternyata tujuan syaitan tak berhenti disini. Ini bukan end result yang mereka mahukan. Mereka mahu manusia berbangga dengan maksiatnya. Perlahan perlahan, rasa malu untuk hubungan itu diketahui yang lain dihilangkan. Kerana syaitan tahu, itu adalah pertahanan terakhir untuk iman. Sifat malu. Syaitan pun mula melakukan hasutan melibatkan banyak elemen. Antaranya supaya kawan kawan disekeliling mereka “menyakat” tentang hubungan tersebut. Mula mula dengan gediknya akan menafikan, lama kelamaan tersengih sengih kegirangan.

Yang akhirnya, DECLARElah mereka. Sudah tidak ada malu malu lagi. Bermula dengan update status di facebook ( in a relationship bagi kebanyakan, atau complicated bagi yang budget cool), mengupload gambar atau merealisasikan hal tersebut di alam nyata. Kalau dulu keluar dating sorok sorok, kalau bertembung dengan orang berpecah dulu sebelum membentuk formasi kembali, kini tidak lagi. Justeru kembang kuncup kalau ada yang mengatakan bagai pinang dibelah dua, merpati dua sejoli. Dari keluar secara berkumpulan, kemudian berduaan tapi masih tidak berpegang tangan, naik kenderaan bersama sama, ringan ringan, sebelum akhirnya, terlanjur dalam bercinta.

Saat itu, iman mereka seperti mengatakan Allah itu buta.

Namun ketika mereka mula menggunakan ungkapan ayat ayat al quran, hadith, lagu Maher Zain, lagu inteam , kisah kisah romantis berbau islami dalam hubungan cinta mereka, atau yang lebih advance, mungkin saling mengejutkan untuk solat atau puasa, maka disitulah tahap dimana mereka bertindak seolah olah Allah itu straight forward, lurus bendul. Berharap dosa mereka bertukar menjadi pahala. Adakah ia akan terjadi? Yes, in your dream.

Kerana sesungguhnya Allah itu maha mengetahui. Jangan hairan kalau lagu lagu cinta jadi halal ketika kita menyanyikan buat isteri kita. Jangan juga pelik kalau lagu Maher Zain ; For the rest of my life, boleh jadi dosa mendengarnya jika ditujukan buat selain dari isteri kita yang sah.

Namun, selagi masih nyawa belum sampai di kerongkong, masih selalu ada pintu yang terbuka untuk kita. Bagaimana mungkin kita merasa tidak tebal muka, meminta bermacam macam selepas solat dalam doa, sedangkan hati kita tidak bersih dalam mentaatinya? Berhentilah bermaksiat, ucapkanlah kata kata taubat, diikuti hati dan anggota.Buat mereka yang telah berkahwin, beristighfar buat dosa dosa yang pernah dilakuka sebelum pernikahan, kerana akad nikah tidak menghapus dosa, yang hanya menghapuskan dosa itu cuma taubat nasuha.

Astaghfirullah Al Azeem

Laa ilaaha illa anta, inni kuntu minaz zolimeen…

by Khabbab Jamalludin on Friday, November 12, 2010 at 12:24am

From: muhammad sabiq esfahancity82@yahoo.co.uk

pesanan untuk diriku sendiri…

Leave a comment

Filed under cinta is ♥, islamic

021110-oktober sudah berlalu


salam and hye…

menjengah penghujung semester…oktober sudah berlalu…november kian menyusul…desember bagai tidak sabar ingin ditemui…detik-detik itu terus berlalu meninggalkan aku disini..di awal sem yang lalu aku bercerita tntang aku…kebingungan kerana hati dimiliki…ntah kenapa bukan tidak pernah bercinta..malah sudah berkali aku terluka..tapi kali nih berbeza betul apa yang aku lalui…kui3x…kenapa ye???

ermmm…sbelum tu mari kita tgk  jadual exam aku…pastu korang teka aku nih kos apa erk???

081110-web design …

231110-physical chemistry

291110-coordination chemistry

011210-sociology in education…

 

gud luck to all of my frenz…n to me too…semoga kejayaan akan sentiasa mengiringi kita…

tapi sem nih aku xde mood nk wat keje..xde mood nk study…aku rasa sangat penat…rasa nak rehat…rehat lama..

hoho..tapi sem nih ade benda yg sgt menggembirakan aku adlah amik subjek fotografi…siyes banyak benda aku dapat belajar..dapat belajar pasal kamera…:)…yg selama nih aku x banyak tahu….belajar psl shutter speed..aperture,iso,lighting,rule of third..komposisi…banyak lg..best…dan baru aku taw..nak amik gambar nih bukan sekadar klik n klik n klik je…:)…banyak benda lagi sebenarnya yg aku perlu belajar….kena beli kamera sendiri baru lah best…banyak benda bleh god3k2….kui3x….

arini aku betul2 xde mood…xtaw kenapa..ati aku rasa bagai dicarik2…tapi seperti biasa…walau terluka camne pun…walau sayu camne pun…walau sakit camne pun..aku masih mampu senyum..:)..senyum untuk kebahagiaan orang lain…x salah kan…even kebahagiaan dia atas kelukaan kita…mgkin esok lusa akan tiba waktu untuk kebahagiaan kita pula…siapa tahu kan..aturan tuhan adalah yg terbaik….

walau dalam hati menangis sakit..tapi sampai bila-bila pun aku akan terus tersenyum…aku sentiasa belajar walau sebesar mana salah orang kepadaku..aku akan maafkan dan mencuba untuk melupakan kesalahan dia..kerana itu adalah yang terbaik…tidak perlu berdendam kan…aku lepaskan semuanya dalam maafku…

belajar untuk memaafkan orang itu bukan mudah..ingin mendidik hati agar lupakan salah itu tidak senang….

papepun struggle 4 the final..gud luck lenni..chaiyo’2…

7 Comments

Filed under -cerita kampus skudai-, -coretan hati-, -life story-

seperti yang dulu


Ungu – Seperti Yang Dulu

 

Tiada guna kau KEMBALI
Mengisi ruang HATI ini
Semuanya telah berlalu
Bersama lukaku

 

Tiada guna kau BERJANJI
Untuk SETIA menemani
Hatiku yang tlah TERLUKA
Karna DUSTAMU

Semuanya telah berakhir
Antara hatiku dan hatimu
Takkan ada CINTA
Seperti yang dulu

Semuanya telah berakhir
Antara diriku dan dirimu
Takkan ada RINDU
Seperti yang dulu

Semuanya telah berakhir
Semuanya telah BERAKHIR


 


Leave a comment

Filed under -lirik lagu pilihan-

romance-ku ingin kamu


Demi semua yang aku jalani bersamamu
Kuingin engkau jadi milikku
kuingin kau disampingku

Tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta
Dan hanya dirimu yang bisa
Membawa surga dalam hatiku

Chorus:
Ku ingin engkau menjadi milikku
Aku akan mencintaimu
Menjagamu selama hidupku
Dan aku kan berjanji
Hanya kaulah yang kusayangi
Ku akan setia disini
Menemani…

Sentuhanmu
Bagaikan tangan sang dewi cinta
Yang berhiaskan bunga asmara
Dan membuatku tak kuasa

Back to chorus

Di setiap arung gerak
Tersimpan di hati kecilku
Bahawa dirimu terindah untukku

Back to Chorus

Chorus 2:
Selama ku masih bisa bertahan
Selama ku masih bisa bernafas
Selama Tuhan masih mengijinkan
Kuingin selalu menjagamu

Back to Chorus2 [3x]

Selama ku masih bisa bertahan
Selama ku masih bisa bernapas

lagu best-credit to ma coz perkenalkan aku lagu nih..kalo nk download??? 4shared kan ade

Leave a comment

Filed under -lirik lagu pilihan-

jatuh cinta pada yang tidak sudi??


amaran nombor 1

-dia berterus-terang dengan kamu bahawa dia tidak sukakan kamu…tetapi kamu tetap berdegil mengatakan yang dia hanya jual mahal…kamu teruskan angan-angan ingin bersamanya…macamamana dia ingin melamar kamu,pelamin idaman dan juga anak berapa orang…aduyaii da2 la berangan oi..orang da beritahu x nak tuh..x paham bahasa ke…buka fikiran tu luas-luas….kalau x dapat dia pun..xpe masih ramai yang menunggu…

amaran nombor 2

-kamu nampak dia bersama dengan gadis lain.kamu buat anggapan itu adiknya ataupun kawan dia ataupun sepupu dia…kamu leh plak pikir dia saja nak wat kamu jealous…hello kamu tu sapa dalam hidup dia…kamu teruskan juga usaha menggoda dia…kamu kena faham kalau dia da bersama gadis lain tu maknanya dia x nak bersama dengan kamu…tapi kamu kena ingat…kalau dia x dapat jadi pakwe kamu pun…janganlah mengada-mengada nak musnahkan hubungan orang lain plak…kalau kamu tetap ngada-ngada musnahkan hubungannya bermaksud kamu mmg x layak menjadi sahabat dia…

amaran nombor 3

-kamu berdoa siang malam supaya lelaki itu putus dengan teman wanitanya dan kapel dengan kamu..hello!!! da2 la tuh…kalau arini dia x memberi apa-apa reflect kepada kamu bermaksud kamu bukan pilihan dia…lagipun ramai lagi yang masih menunggu kamu di luar sana..buka mata kamu…rasanya lebih bagus kamu memilih orang yang tergila-gilakan kamu daripada terus mengharap pada yang tidak sudi…

amaran nombor 4

-kamu berusaha untuk mengubah segala-galanya tentang diri kamu untuk menawan si dia..kamu tahu si dia suka warna biru lalu kamu telah mengajak sahabatmu untuk shopping segala bagai berwarna biru..maka jadilah kamu maskot celcom blue..berbaloi-baloi…kamu sanggup melepak di cafe kegemaran dia walaupun kamu tidak suka makanan disitu…kamu sanggup naik bas ke kolej semata-mata nak pergi kelas bersamanya…da lah tu..lupakan aja…xpayah la kamu bersusah-susah dan wat yang terbaik  untuk si dia..sedangkan dia x pandang kamu sebelah mata pun.ntah-ntah si dia x pernah perasan pun kewujudan kamu…haha..kesian kan

amaran nombor 5

-kamu mahu tahu segala-galanya tentang si dia,apa yang dia buat,makanan apa yang dia suka…sampaikan semua kawan-kawan dia pun tahu kamu suka padanya.sampaikan hari-hari kamu mesej dia bertanya.dimana ada dia disitu ada kamu.berfikirlah skit..agak-agaklah.kalau begitu sikapmu.kamu xkan membuatkan si dia jatuh cinta padamu..tetapi boleh membuatkan si dia meluat dengan sikap terhegeh-hegeh mu itu….kadang-kadang lagi bagus kalau kamu biarkan saja lelaki bertindak…

2 Comments

Filed under -wanita-

hati hancur dimamah cinta


aduii sakitnye perasaan ini…aku tidak ingin merasai perasaan ini lagi namun inilah yg terjadi…mgkin ini lain dr yang sebelum ini..aku sayang padamu..namun aku sudah tidak mampu meneruskan perjalanan ini sygku…sebagaimana hancurnya hatiku sygku…saat keluargamu menuduh ku sebegitu..tahukah mereka betapa selama ini aku selalu bersamamu..menolongmu…malah sebelum nih aku tidak pernah sesekali pun membezakan antara aku dan kamu…malah aku tidak pernah meminta2 untuk sesuatu yang tidak mampu…

sygku…andai aku terus bersamamu perasaan ini akan sentiasa bersamaku…hancur hatiku utk terus bersamamu walau aku tahu ini bukan silapmu…namun jika hbgn ini diterskan ke suatu tahap yang lebih serius…mgkin aku akan sakit selamanya…smpai bila?smpai mati…

walaupun kini aku terlalu sakit untuk melepaskan kau pergi namun mgkin ini adalah yang terbaik..berbanding aku akan derita selamanya kerana perasaan yg pernah disakiti..mana mgkin aku bisa hidup di sana….bersama mereka yang pernah menyakiti aku sebegitu…pernahkah mereka memohon secebis kemaafan drku…sygku..

bukan mudah untuk melepaskan kau pergi..kerana yang ada terlalu sebati dlm diri…namun aku terpaksa…aku juga menderita…aku sudah penat memujuk diriku sendiri…penat…maafkan aku sygku..izinkan ku pergi..

2 Comments

Filed under cinta is ♥