spm..diploma..degree…Phd…siapa yang paling hebat???mentaliti masyarakat harus diubah…


kepenatan kerja membuatkan aku seakan malas untuk memerah idea berkongsi pendapat dan perasaan di blog aku nih..aduyaii..penat rupanya kerja nih..nak cari sesuap nasi….nak cari duit…hoho…

ermm..setiap orang ade pendapat dan pandangan masing-masing…begitu juga aku…aku dengan pandangan dan pendapat aku sendiri…tapi xde lah sampai lari dari realiti dan batasan yg tersedia…arini aku ingin berkongsi apa yg selama ini berlegar-legar dlm minda aku…malah sudah byk aku utarakan pada orang dan mendapat pelbagai persepsi dan komen dr org lain…x kurang juga yg dah menghentam aku habis-habisan…tapi x pe…lain orang lain pendapat…lain org lain cara…kita kan berbeza…cuma sama pada 1..iaitu kita adlah hamba-Nya yg lemah…

hari ini kita dpt lihat dengan jelas dan nyata..bukan sekadar di bandar-bandar besar tetapi di kampung-kampung,di gunung-gunung…betapa pendidikan semakin diutamakan…pendidikan anak-anak menjadi keutamaan dlm setiap keluarga…pendidikan sebagaimana????adakah hanya dengan pergi ke sekolah sudah cukup pendidikan buat anak-anak???anak-anak sudah sedia terdidik apabila mereka menghabiskan zaman persekolahan???dr tadika bawa ke tingkatan 5..sambung matrikulasi..masuk ipta..pastu kerja..pastu smbung master n then Phd..n so on….

 

dapat degree???abistu??

teringat aku pada satu video yg aku search kat youtube..pildacil..satu program dimana kanak-kanak memberi ceramah ttg tajuk mereka masing-masing…dan ade sorang budak tuh…die bertanya…kita hidup ini untuk apa???kita hidup ini x lama….kecil,besar,sekolah,kerja,kahwin,punya anak,punya cucu tertt mati….ye..hidup kita x lama…lalu anak kecil itu menyoal lg…apa ole2 kita untuk dibawa jumpa tuhan nanti….apabila kita mati…kita akan dikuburkan…lalu dtg malaikat bertanya…apa ole2 yg kamu bawa…ole2 apa yer???kalau yg ole2nya bagus..tgk syurga senyum…kalau ole2nya tidak bagus…tgk neraka nanges…kalau yg x bawa ole2..tgk syurga senyum..tgk neraka nanges…dan berterusan begitu…senyum nanges senyum nanges..org panggil apa???gila…

so???now apa ole2 yg kita bawak…bekal yg kita bawa nk jumpa sang pencipta yg maha agung???Phd atau degree atau master atau apa???ermm aku merupakan seorang bakal guru….apabila aku praktikal di sekolah di selatan tnh air…aku melihat sendiri senario itu….seriously…pemikiran aku dan pandangan aku berbeza…namun aku bertuah kerana mengajar di sekolah kluster…so budak2 terpilih mmg bijak2…xde masalah..tapi ade gak masalah..standard la kan…

ade satu kisah….cikgu aku masa aku form 3 dulu cite..kisah benar nih…die ade 5 org adik bradik…die n kakak die cikgu…abang die sorang keje bank n then sorang lg wat bizz sendiri….adik bongsu die keje kilang….so die cite kat kitorang..dulu die sgt x suka mengajar budak-budak kelas hujung…yg x pandai membaca..malas belajar nih….tension katanya…ajar-ajar bukan dorang paham pun kan…dan die slalu marahkan adik bongsu die nih..sbb malas belajar…belajar tapi x pandai-pandai macam kakak n abang die…mmg selalu jadi mangsa la adik bongsu nih….apatah lagi kerja kilang plak…lg lah..seolah-olah kena pulau….mak die pun slalu cam bandingkan abg kakak ngn si bongsu…aku pun  xtaw dimanakah hinanya kerja kilang…..tuhan itu satu…tuhan maha mengetahui…one day mak die jatuh sakit..strokk sebelah badan….sume balik kg…tapi yelah cuti pun plg tinggi semnggu je…dorang kan keje bagus2…cikgu,mane nk jaga bizz,keje bank….so sape jaga mak die???adik die yg keje kilang tuh la balik kmpung keje kat bengkel…jaga mak die…so???disini boleh kita amik iktibar..ckgu aku pun da x pandang rendah budak-budak yg x berpotensi dlm bdg pendidikan nih…kerana setiap yang berlaku ada hikmahnya….mereka-mereka yg sudah biasa hidup mewah…bekerja dlm bdg profesional…sanggupkah berhenti kerja dan jaga mak kat kampung???berapa ramai yg sanggup??berapa ramai yg sanggup mengorbankan kerjaya demi ibu dan ayah????fikir2kan….hebatkah anda apabila memegang segulung ijazah???

 

fail exam

di kampung-kampung atau ditaman-taman…aku sesekali saja join makcik2 kat taman aku nih berborak sambil makan mangga ngn rojak kan…tambahan plak skang musim org taw result u…dpt u mane??dpt matrik ke??dpt poli ke??kos apa n so on…aku dpt lihat n dengar ..dan dpt wat kesimpulan…mereka seolah-olah cuba mengatakan yg anak mereka lg hebat dr yg lain…mengatakan upm lg hebat dr uitm..mengatakan uitm lg hebat dr politeknik…mengatakan diploma lg bagus dr matrikulasi bergantung kepada dimana anak mereka berada…adakah apabila anak mereka mencapai tahap pendidikan yg jauh lebih tinggi??ibu-ibu ini seakan riak malah ada yg tidak bertegur sapa…kerana ank si dia dpt masuk matrik…ank lg sorang dpt diploma…smpai jiran bergaduh….begitukah???itukah sebenarnya nilai pendidikan???

tidak kurang juga apabila anaknya berada ditahun peperiksaan…biasanya upsr,pmr,spm  n stpm…aduii aku tgk separuh mati budak2 tuh struggle nk dpt straight a…nk dpt a banyak…n mcm2 lg…tapi adakah mereka tahu dimana nilai sebuah kejayaan yg mereka dapat…dan kemana arah tujuan ilmu yg mereka pelajari???adakah sehingga ada anak-anak yg tension…kerana mengejar a..ye lah..kalo dpt 4a 1b nnt dlm upsr…si maknye malu ngn jiran kalau ank jiran dpt 5a..kalo sama2 dpt 5a baru la bangga skit…x camtu makcik2 pakcik2????5a tu utk apa makcik????utk masuk mrsm erk…ker nak masuk sbp???kalau x dpt 5a nanti ank mkcik x dpt msk mrsm…mase dpn gelap ke makcik????sama juga ngn pmr dan spm….spm tu tiket…kalo dpt 10a..4a 6b…n so on…tp masuk matrik kena reject….sbb x biasa belajar tekanan….malas gi kelas n so on x bleh jugak…dpt 10a spm tp masuk u duk kelek jantan…sbb x smpat nk gi kelas agama..sibuk duk study….x bleh jugak…hidup biar seimbang…

aku akui pemikiran aku berbeza dengan orang lain….dan aku x salahkan sesiapa kalau mereka berfikir mengikut cara dan pandangan mereka kan…itu hak dorang…tp apa yg aku nak sampaikan kat sini…dlm dunia nih xde orang bodoh…cuma memiliki kepakaran dlm bidang yg berbeza…seorang doktor belum tntu pandai memasak kek atau pandai berniaga…seorang tukang jahit belum tntu pandai membaiki kereta…..seorang mekanik belum tntu pandai mereka plan rumah…sebenarnya dlm hidup kita saling bergantungan..kalau semua orang jadi doktor..siapa nak wat rumah???sape nak keje kilang???sedarlah…walausiapa pun kita…kita bukan sendirian….

 

nape x leh ke keje promoter??

x perlu berlagak dan juga ibu2 ayah2…pakcik2 makcik2..jgn nk banding2kan anak2…jgn nk hina2…cikgu2 jangan nk marah2….bukan apa…mereka sebenarnya x sama dengan kita..keupayaan otak dan pikiran mereka juga berbeza…makcik2 pakcik2 x semua org keje kilang tu bodoh….x semestinya anak makcik yg keje mekanik tuh bodoh nak banding dgn engineer keje kat petronas…atau seorang doktor itu bijak dari anak makcik yg jadi cikgu…tidak….kalau suruh doktor tuh mengajar cam cikgu2 kat sekolah tu boleh x???belum tntu lg boleh makcik oiiii…..kalau nk suruh ckgu jadi doktor…lagilah haru…..menunjukkan dlm idup kita saling bergantungan…kalau maaf itu berguna x perlu lah ade polis kan???

bila aku cakap camni..org akan hentam aku…kate abis kalau semua org pikir mcm aku…xkan majulah dunia…..mane ko taw x maju????seorang arkitek yg hebat mencipta dan melukis pelan rumah tuh…..sape yg bina rumah???arkitek tuh ke???x kan???mat indon jugak…abes????kalau nak suruh arkitek tuh lukis pelan umah pastu bina sendiri umah tu???jadi ke???abis simen nk wat umah beli kat ne??kedai kan??kalau xde yg jadi peniaga sume jadi arkitek???pikirlah sndiri…

ilmu itu bukan sekadar di universiti…ilmu itu bukan hanya kamu memiliki segulung ijazah…ilmu itu bukan hanya di dunia..ilmu itu bukan sekadar untuk kedunian dan duit semata-mata…fikirlah..kamu disini mencari secebis ilmu untuk apa???berada di universiti untuk dpt ijazah n then dpt keje best2…gaji besar…hidup mewah…kerja dr kul 9 sampai 5….5 hari seminggu???adakah itu kehidupan yg kamu cari setelah berhempas pulas dr kecil sampai kebesar mencari ilmu???fikir2kan…ilmu itu terlalu luas…untuk diguna,dicari…didunia dan diakhirat….apa yg baik dtg dr ALLAH S.W.T…dan yg buruk dtg dr aku sendiri…

7 Comments

Filed under -match and mix-

7 responses to “spm..diploma..degree…Phd…siapa yang paling hebat???mentaliti masyarakat harus diubah…

  1. Iz

    Very well said…. ^^

  2. calista

    love it!

    i always has the same opinion as you do,
    I just cant take it why most of Malaysian is very shallow-minded in this scenario,
    Malaysian likes to judge..for godsake they just dont know what to talk about when they get together..
    i always wanted to say this thing to public..i mean like publishing to the newspaper..
    gosh!we should collaborate..

    cheers.

  3. thanks calista…i think only me is thinking like this….

    we must spread out this view to the public to let all malaysian know the situation…not only to have a degree so you will call an educated person…

  4. sofia kamal

    sye suke .. huhu

  5. BUdam

    just try as hard as u can….selagi ko ikut jalan yg diredhai allah

    Nak belajar?Belajar betul2 capai yang paling tinggi selagi ko boleh capai….selagi ko ikut jalan tuhan
    Nak kerja bagus?Kerja la yang paling tinggi ko boleh capai selagi tercapai….selagi ko ikut jalan tuhan
    Kalau mak sakit….pikir la paling dalam mcemane nak solve kan problem tu….bnyk cara nak jaga mak sakit….ko boleh bwak dier rumah ko….?suruh org gaji tengokkan time siang..malam ko jaga…pas2 boleh gilir2 cuti…dgn bini atau gilir tukar dengan adik beradik lain…just try as hard as u can…rasenya mak ko pun faham ko dah cuba try yg terbaek…aku rasa klu ko jadi perdana menteri pun ko boleh jaga mak ko dgn pelbagai cara…depend on sakit yg type mcemane…
    Nak jadi org muslimin yang mulia disisi tuhan…pun sama…just try as hard as u can….ko nak masuk jadi imam muda pun dipersilakan lagi bagus…asalkan ko dapat capai ape yang tertinggi ko boleh capai…

    Bgi aku kita kena cuba ape yang terbaek …buat habis baik….tapi benda yang kita nak buat tu asalkan jangan menyimpang dari ajaran tuhan….Soal sapa kerja bagus…sapa kerja x bagus…sapa kena kerja kilang sapa kena jaga mak…sapa x kerja….tu semua kerja tuhan…..dier yang dah aturkan how world function…ape rezeki kita….so,x payah nk piker sangat bab2 yg tu…asalkan kita dah berusaha habis baik…x lupa bertawakal….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s