makanan sedap di daerah muar


apakah itu???kik3x…toru nk sharing something tntang satu tmpat nih…banyak2 tempat toru penah tinggal n lepak…sini tmpat makan die mmg urmm…hehe…dimanakah itu??muar…korang kenal x muar di bumi johor nih….kebanyakan org muar nih x knl sgt jalan jb,p.gudang,mersing sbb jauh katanya..johor kan luas…org muar biasanya tmpat dorang lepak n shopping adalah di negeri jiran dorang iaitu melaka….something special ttg muar adlah bahasa dorang lain skit dr bhs johor a.k.a bhs standard ini…cntoh2 bhs::: lebar=lebor,bandar=bandor,blajar=blajor…muar=muor……hoho..

part makanan die fuihhh x leh tahan mmg best gilak la….asam pedas mak pon..memang meletup…kitorang duk kat area parit jawa…ikan-ikan kat psr mmg segar megar..sbb direct dr pengkalan….so asam pedas die xyah cite la..smpai da naik jemu ari2 balun asam pedas je….ikan apa xde…ikan pari,kembung,cincaru dan macam2 jenis ikan lagi…aku biasanya makan asam pedas ikan pari je…sbb mmg ader urmm…

n then kalo kat bandar muar plak,memandangkan aku praktikal di sebuah skolah di bandar muar…so mee bandung muar mmg x dapat nak diceritakan lg kesedapan die..mmg 1 dunia da taw la…hehe..so apa lagi…balun mee bandung puas2 la beb…sbb memng sedap giler ar..aku yg x suka mee nih pun bleh je makan….xkan nk mintak kuew teow bandung plak kan…xpasal2 pakcik tu bagi air bandung je kat aku….muahahhahwahhaha….korang taw x mee bandung nih rasa die camne???best!!!!…kuah tu rasa udang kering mmg bau pun da ckup menyelerakan…n then biasanya dimasak bersama daging/ ayam dan telur…sayur biasanya sawi….n then mee…pastu da bleh makan panas2…holio..

n then kat muar nih ade satu tmpat makan ikan bakar yg sangt2 famous…namanya sabak aur….kalo sape2 gi muar sila2 la singgah sana…makanan die pun murah2…apa x murah nye…kitorang penah makan  ikan siakap 2 ekor,kerang,kupang,sayur,air,nasi….makan 6 orang…lebih kurang 70 hinggit je..murah la tuh weii…hahahahha…mmg sangat2 murah la….berbaloi-baloi…dah la makanan die sedap….segar plak tu ikan2 die….nak menu apa???masak sambal,stim,bakar dan bermacam-macam lagi….tempat die lebih kurang di atas air la..sbb area paya bakau…so dr tmpat makan leh usyar sungai muar…..

bagi korang yg giler shopping termasuk aq sendiri….kat muar nih ade satu tempat tu nama die ‘baitulmal’…kat situ memg syurga beli belah la…kain,baju krung,tudung,blaus,kebaya dan mcm2…apa yang xde…sume ade…dah murah2…actually murah lagi kat wakaf che yeh klate..bagi aku warganegeri klate nih x heran sgt la…maklumlah tudung manjalara tu kat sini 25hinggit sehelai..kat klate 10hinggit je pun…so aku kalo gi baitulmal tuh xde la excited melampau2 macam kengkawan aku budak jb yg mmg mahal nk mampos kat tempat dorang…..hoho…

ade satu hari tu….balik dr sekolah..perut xyah cakap mmg da berbunyi2 minta diisikan dengan kadar yang segera…maka aku n kengkawan pun apa lagi…singgah la satu kedai makan kat jalan jonid…pilih menu2 macam nih macam best je nih…pastu tiba2 terpandangkan satu bngkusan daun pisang cantik je…aku pun tanya mkcik kat kedai tu…..makcik ini apa???cheh skema ayat..no2….makcik tu cakap nama die botok2…ops…bukan ke botox nih sejenis suntikan untuk kecantikan ke makcik???no3…bukan botox…tp botok2….owh..apakah itu botok2 erk???botok2 tuh ikan/udang yg dibungkus dengan daun/ulam kemudian ade rempah kari pastu bungkus ngn daun pisang…kukus…maka jadilah ia botok2….bleh tahan la jugak sedap die…pelik2 betul la..x pernah2 aku jmpa benda alah tu slama nih….biasalah luas pemandangan jauh perjalanan…terbalik…sbb da penat n pening kepala sebenarnya nih..hoho….

ahaks…mcm2 makanan pelik aku jmpa kat muar nih…kalo kat umah kawan aku lak..ade satu makanan  tu kelapa ngn gula n santan…bleh tahan la best nyer..tp aku x suka sangat…lg suka biskut marjerin yg mak taibah buah..best gilak…asal pergi umah die je…makan biskut marjerin…hoho…

nak gi anta motor…esok da nak balik kampung..best2…yawn

3 Comments

Filed under -life story-

3 responses to “makanan sedap di daerah muar

  1. whiteknight

    Toru, rindu makanan muar.
    Sepnjg praktikal kat sana aku naik badan.hehe..Menikmati makanan Muar sebaik mungkin. Memg kaki makan nk wt cm ner.hoho
    fuhhh… sedapnyer..

    Teringin pulak nk mkn kerang goreng kat senggarang pulok.. hehe =P
    Jom g dlm mimpi.. haha~

  2. aku pun rindu bangat kat muar azza oi..huhu…

  3. hafiz

    citer memey gempak .. bagi la alamat apa dahh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s