Ismp kecewa


Assalamualaikum dan salam sejahtera to all…

Sudah lama rasanya aku x menulis sesuatu di dalam blog picisan ini…Terlalu banyak benda yang nak kena settle..tambahan plak keje…kurang waktu nak menulis sesuatu…lebih kepada memberi respons kepada tulisan orang je..pelbagai respons aku dapat dan juga pelbagai respons juga telah aku berikan….ramai yang menyokong malah ade yang mengkritik..tidak kurang juga yang menghentam :)…

ismp tuntut hak posting

Terima kasih….semuanya bermula daripada kenyataan tpm dalam tv3  30 november lalu yang mula mencetuskan aura kemarahan dan  kerisauan dalam setiap pelajar ismp apabila tpm katakan pelajar bukan tajaan tidak dijamin posting…mungkin tpm terlupa bahawasanya…kenyataan beliau sangat2 mengguris perasaan graduan ismp dan juga mengganggu tumpuan mahasiswa ismp…tidak lupa kepada ibu bapa yang turut sama menonton  respons itu…sangat2 mengecewakan kami graduan ismp…

Sejak isu ini timbul..jarang sekali saya melihat graduan ismp meluahkan pandangan dan pendapat melalui blog-blog mereka kerana terlalu banyak mengharapkan “miracle” terjadi…malah ade yang masih lagi berfikiran positif dan bersabar..malah ramai juga yang menghentam mahasiswa upsi yang memberi kenyataan ketika rapat umum diadakan di upsi..pelbagai kritikan dilemparkan…ye mungkin mereka memberi pandangan dari sudut mereka…di keadaan mereka…mereka tidak berada di tempat kita….saat ade graduan2 lain yang bersuara..maaf saya katakan disini…apabila ade di kalangan kpli mula bersuara memberi pendapat tentang ismp…sebenarnya kamu tidak pernah memahami keadaan kami :)….

Disini, aku ingin bercerita malah memberitahu banyak benda kepada semua orang….kekeliruan, malah kecelaruan dan juga percanggahan maklumat semakin banyak berlaku tentang graduan ismp…apatah lagi dihangatkan oleh media2 yang ingin melariskan kertas bercetak mereka…maaf sudah sekian lama aku tdk pernah memberi sebarang media cetak🙂..

Awal oktober, ade wakil kami yang mengaturkan pertemuan dengan ppim..bukan untuk mendesak penempatan tapi untuk mendapatkan kepastian kenapa kelewatan penempatan berlaku….Namun jawapannya terlalu kabur…menunggu dan bersabar…itu bukan jawapan yang kami mahu….

Wakil kami ke tv3 tapi sayang tv3 hanyalah boneka arahan org atasan :)….xleh siarkan berita kerana tiada kelulusan…x apa lah :)…kami sedar kami hanya ismp…

Kemudian dunia penantian dan kesabaran kami digoncang dengan kenyataan tpm…kemudian tindak balas kami dihentam oleh pelbagai pihak…bagaikan tiada 1 pihak pun yang ingin memahami kami ataupun menyokong perjuangan kami…Hanya kami yang bersama-sama berjuang sendirian…Dimana pihak terlibat..Kenapa kami tidak dibela tapi dicerca????apakah satu dosa kami mempunyai ismp???

Saat gstt perjuangkan isu mereka..mereka disokong pelbagai pihak..tapi saat kami perjuangkan isu kami…semua orang menghentam kami dari pelbagai sudut….Kalau xingin bersama kami…Jangan halang kami..Disaat kami sudah mula reda dengan keadaan…muncul pula Wee Ka Siong menyuruh kami bersabar…Akan diuruskan…tapi bila???masih lagi dengan harapan palsu…Kami sudah penat berharap pada benda x pasti :)…

sabarlah bakal guru

Semalam, saat ku buka mata mengharapkan sinar baru…aduhhhh jantung rasa bagai berhenti berdegup membaca berita di BH yg ditag oleh kawan di fb….kenyataan apa pula ni DR Puad…..Harapan apa lagi ni????Putar belit apa yang sedang dibicarakan ini???

bila menteri berkata2

‎”Untuk IPG, sebelum masuk mereka akan disaring dan kita (Kementerian Pelajaran) akan panggil untuk ditemuduga. Yang ditemuduga itu pun belum tentu semua dapat, sebaliknya yang terpilih sahaja akan masuk IPG.

“Tetapi yang masuk universiti ini, dia mohon masuk bidang pendidikan, kemudian bila nak mohon jadi guru baru ditemuduga oleh SPP,” katanya.

aishhh xkan jadi timbalan menteri pelajaran pun xtaw yang graduan ismp ni menjalani ujian medsi dan ditemuduga sebelum masuk ke universiti….kesian dato’…benda sesimple ini pun dato’ xtaw ke……kemudian…bagi graduan yg mendapat tawaran biasiswa kpm perlu menjalani sekali lagi ujian insak dan intrview….da 2 kali ujian dan interview…kemudian dato’ nk cakap kami xsama cam ipg ke????dato’ pun x sedar agaknya sedang cakap apa….

3894 org graduan sudah di interview….apabila kami tanya di antara kami, tiada seorang pun sudah diinterview…itu adalah untuk DPLI….bukannya kami…apa dato’ xreti beza ke DPLI ngn ISMP….ermmmm kecewa kami baca paper ni…mengharapkan ada sinar baru tapi sayang….harapan palsu yang disajikan kepada kami….

Berduyun-duyun ucapan tahniah diterima akan ditempatkan januari 2012….abis kami interview 31 december n then posting 1 jan ke???logik la sikit…..borang pun xde…intrview x nampak rupa..tiba2 posting…wah hebat graduan ismp ni…..

untunglah kan jadi menteri…cakap something cam wat keje..pastu diam…tpm lagilah bzz pru13 agaknya sampai da terlupa dia wat kuar kenyataan tv3 aritu….tpm taw x kami ni da bleh mengundi taw pru13 nanti…hehehhehee…(tersirat)!!!!!!

Kami bukan tidak sabar menanti…Kami bukan sudah lelah menunggu…Kami cuma inginkan hak kami…Jangan beri kami harapan palsu….Jangan gantung kami x bertali….Jangan aniaya kami begini….Kami juga rakyat malaysia yang inginkan secebis kasihan dari menteri2….

Kepada pengkritik2 tegar di luar sana…Fahamkah kalian dengan keadaan kami hari ini???atau kalian merasakan kami semua sedang melakukan kesalahan mendesak kpm memberi kami kerja???Kami bukan tidak pandai berdikari…Bukan juga tidak mahu susahkan diri..cuma mahukan HAK kami….

Andai kalian tidak ingin bersama dalam perjuangan kami…Jangan halang kami…Jangan jatuhkan semangat kami!!!!!!..

Benar kata pepatah:::: berat mata memandang..berat lagi bahu memikul….

8 Comments

Filed under -life story-

8 responses to “Ismp kecewa

  1. Hairan berbintikan pelik kenapa masyarakat masih lagi “baca dan percaya” apa yang menteri kata.

    Satu je saya nak tanya ke pengkritik2 tegar ISMP, kalau mereka diperbodohkan bulan depan posting, then tak jadi, bulan lagi satu, then tak jadi, bulan lagi satu pulak hingga berbulan-bulan lamanya menunggu dan akhirnya menteri kata “cari kerja lain,” apakah mereka masih akan SABAR MENANTI KATA2 MENTERI?

  2. kecewa… itu je perkataan yang mungkin mampu menggmbarkan perasaan kalian… Bertindaklah.. bertindaklah dengan cara yang betul…. find the right person!!

  3. candicehaha

    betul, hari tu i p interview, dia orang ingat kita dpli ialah budak ismp..
    memang aniaya kami…. kita sedang contribute to malaysia unemployement rate …nasib guru-guru di malaysia — pengganggur

  4. insan kecewa

    org yg xkena atas btang hdung sndri,xmerasa..kalu kena kt depa,rasa lg kecoh kot.gstt yg xpuas hati dngan kntrak brupn kecoh..ni nampklah ketidakadilan &kegagalan kmntrian yg trbabit menguruskn mslahni dngan sbaiknya shngga brlaku penganiayaan pada phak yg xspatutnya khususnya kita yg ismp.ape slahnya beri kata ptus yg sbnrnya,bkan duk main ‘cikku cak’ gni..mntri2 yg dikasihi kna mklum,bkn gstt je yg dah layak mengundi,kami2 yg ismp nipn.dah layak sngat jga untk mengundi..klau masih brtrusan gni,bln jan ni,xde ape2 lg,ayuh ismp.kita bngkit..untk pru13 nanti..tkar kerajaan..”berikan aku 10org pemuda.nscya dpt gegarkn dunia”-suharto

  5. enthusiastic

    caya la korang…sokong3..teruskan!sekali melangkah,jangan berundur!!!!!

  6. ~~~~

    mmg xadil…knp kerajaan boleh wujudkan jawatan utk GSTT sedangkan ramai graduan pendidikan yg layak masih mengangur..siap cakap cari kerja lain dulu…nk tanya,kalau la anda yg keluar dr universiti sebagai graduan undang-undang,adakah anda mahu berkerja dalam bidang jururawat sedangkan anda hanya tau yg fungsi jururawat hanya menguruskan pesakit…

  7. SAKIT HATI

    salam muhibbah..just pandanagn…sebenarnya tahun 2012 ni KPM dah bole tutup dah untuk pengambilan DPLI n KPLI buat selama-lamanya..jika dah termaktub kita budak ISMP pilih kos pendidikan then apa pula cernya jika yang lain ambil kos bukan pendidikan pastu apply gstt then terus jadi cikgu tetap..y not open je sekolah men mmg Khas untuk iSMP then khas kan betol2 sek keb untuk IPG..baru lah Malaysia dapat lahirkan jiwa bangsa yang berpendidikan.jgn ingt dah dekat2 nk mengundi baru nk wat elok2 untuk kerajaan..walaupun kita x nampak yang tersirat tu tapi student ISMP bole lihat semua tu..or after this jgn buka dah kos pendidikan di IPTA sebab dah x laku..tutup je UPSI then buka kos yang pa pe tah untuk sennag jadi cikgu kan…penat kot 4 tahun ambil PTPTN then kalau x bayar PTPTN dah kena blacklist nama dah…tapi adakalanya kesalahan x timbul dari satu pihak juga..kita patut slah juga pihak uni kerana tidak mengikut koata guru untuk masa akan datang sebab tu la adanya limpahan ISMP.Pihak uni hanya mementingkan kewangan diowang untuk berbisness pastu abaikan kos yang x releven untuk dijadikan guru contoh macam majoring kemahiran hidup dibuka penagmbilan seramai 200 orang..then mane ade sek men yang nak pakai major in KH tu..pikir sikit ye Uni….walhal open la kos yang mencabar tahap pemikiran supaya student ISMP datap posting terus habis blajar nanti..n pada pendapat aku la kan konsep POSTING tu wajar dilaksanakan oleh KPM untk pelajar ISMP ,jgn nk wat untul IPG saja….dah la diowang study pon semua dibayar kerajaan termasuk elaun setiap bulan then dapat posting bila habis stdy nanti…so KPM tolonglah buatkan konsep posting untuk ISMP n bina betol2 koata pengambilan untuk masa akan datang dan bahagia penyelidikan pendidkan pun main la peranan sikit jgn makan gaji buta saja…buat research tentang keperluan guru untuk masa akan datang supaya sek men betol2 khas untuk ISMP sahaja!..n the last thing is umur persaraan untuk guru n kakitangan kerajann pun jadi hal skrunk…dah tua2 benti la keja tu….duduk rumah jaga anak bini pulak..ni dah tua2 nak p sek mngajar pastu masuk kelas ngajar macam tahi lagi..malas gila nk ngajar..apa cer…

  8. Orang Tg. malim.

    Kalau asyik komplen pasal menteri bila nak dapat posting. hubungan yang dibina dengan KPM biar la baik baru la orang layan kita baik. kalau nak perjuang sesuatu perlulah fokus pada diri dan perjuangan sendiri. ini kita dok cakap pasal GSTT. tak releven dengan perjuangan. adakah perjuangan itu untuk menjatuhkan orang lain?? atau berjuangan untuk sama tempat dengan orang lain??? mana yang penting. soal jaminan posting aku sebagai Guru merasakan tidak pernah lagi dengan ismp akan dijamin posting dalam sektor kerajaan. kalau macam tu, graduan yang jurutera, arkitek, doktor pun nak kerja kerajaan jugaklah. dan wajib ditempatkan. senang cerita.. nak jadi rezeki kenalah usaha. usaha bukan dalam sektor kerajaan semata-mata. itulah yang dimaksudkan dengan menteri tu kot. tambah pulak ismp upsi ni aku tengok kuat melawan dari fokus nak belajar. ada je isu. sampai hal politik pon ampa nak masuk campur. itu baru tunas jagung. kalau dah jagi cikgu,,, btah apa lagi yang ampa nak porak perandakan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s