Category Archives: -match and mix-

langkawi i’m coming…


salam all..

fuihh ari2 berlalu begitu pantas…rasanya akulah manusia yg tidak ingin ke langkawi waktu bulan 8 2010 lepas…waktu cadangan itu dicadangkan..tp esok aku akan ke langkawi…excited ke???da 3 kali g langkawi sebenarnya..tp lawatan sekolah la….nih gi ngn kengkawan..rasanya best lg kut..x sure la kan…

padahal banyak gile lg kerja nk kena wat..tp selamba badak je ponteng kelas n pergi bercuti…hahahaha..bahagiakan kalau  boleh selalu macam nih…hahahahhaa

Advertisements

Leave a comment

Filed under -match and mix-

selangkah ke depan..


salam n hye all…

selangkah ke depan..aku bila lagi..nk menghabiskan masa serta menjadi blogger sepenuh masa…ntah la..keadaan sentiasa x mengizinkan…xpe lah saatnya pasti tiba…ahakss…

arini seperti biasa aku membaca blog-blog kegemaran seperti  justkhai.com and amenoworld.com…dan banyak lg blog-blog lain yang aku jelajahi dalam blog walking….so sedang syok baca entri kat amenoworld…tiba-tiba semua post missing…aku pelik la..aik aik aik..kenapa sebegini kan…pastu tiba-tiba terbaca pasal rupa-rupanya mr amenoworld da tukar domain dr blogspot.com kepada amenoworld.com…..fuihhh wat saspen je…dulu aku pernah gak terfikir…amenoworld nih xmo guna domain sndiri ke erk…memandangkan isi-isi dalm blog itu agak menarik…so syg kalau tiba-tiba ia hilang sebegitu sahaja….

aritu khai pernah tulis dlm blog dia..justkhai dulu dan kini..ye sememangnya sudah menjadi hobi aku..apabila masuk ke blog orang..aku akan baca entri dr yg pertama sampai ke akhirnya…so mmg diakui perubahan itu sentiasa berlaku….dari remaja,cinta n now gadjet-gadjet menarik menjadi entri di dalam justkhai…walau apapun yg dikongsikan..si pembaca masih setia…perubahan itu normal bagi seorang manusia….hoho…

walaupun blog aku nih ntah apa-apa tapi ia sudah 2 tahun berada di alam maya ini….menceritakan kisah semalam…berkongsi pendapat dan cerita…dan pelbagai benda yg kadang-kadang aku sndiri tidak pasti..yang pasti tiada cerita cinta….sudah lama rasanya aku tidak bercerita ttg cinta…ttg sesuatu yg ku rasakan sangat sakit,bahagia dan sebagainya…semuanya bagai mimpi…arghhhh….

Leave a comment

Filed under -match and mix-

pesta makan kek membantah megatower


salam n hye all..

beberapa hari lalu di dalam facebook…group NO mega tower telah menganjurkan satu program makan kek beramai-ramai di tempat terbuka seperti di kuching,penang dan beberapa tempat di malaysia..namun begitu parti ini mendapat tentangan dari beberapa pihak…ye mgkin penganjur pesta ini mengambil inisiatif yang lebih santai untuk menunjukkan bantahan kepada kerajaan betapa beribu2 rakyat malaysia membantah pembinaan mega tower…ye hanya sekadar pesta makan kek…

ada polis katanya...

bukan perhimpunan haram..yang berhimpun membuat bantahan sambil membawa banner dan mengancam keselamatan awam…sekadar satu pesta makan kek beramai-ramai sebagai tanda bantahan kepada pembinaan mega tower…tetapi itupun masih kelihatan beberapa orang pegawai keselamatan  yg mengawal keselamatan…apa yang bahayanya pesta makan kek aku pun  xtaw….

bawa kek dan makan beramai-ramai di tempat awam…adakah itu satu kesalahan???adakah ia boleh mengancam keselamatan negara dan orang awam???rasanya pati-pati yg berkeliaran itu lagi bahaya berbanding rakyat malaysia yg berkumpul untuk makan kek….ermmm…negara demokrasi….ye inilah demokrasinya negara kita…sehingga pesta seperti ini pun dianggap mengancam keselamatan….aduhaiii sayang…

ini suara kami...kami tak mau mega tower

tidak bolehkah mereka melihat ini dari satu sudut positif…ye rakyat sedang berkata,rakyat sedang bersuara….dengarlah suara rakyat….kami membantah pembinaan mega tower…

disini ada  gmbar yang diambil dr page no mega tower ….sempena hari pesta makan kek….

 

abang2 "guard" nak kek juga ke???

 

berkumpul untuk makan kek sambil santai....

rasanya belambak je ujung2 minggu pekerja2 asing penuh berkumpul kat klcc..sogo..masjid jamek ke apa benda..berlambak ngn dorang je…xde plak kerajaan nk amik inisiatif…mereka mgkin membahayakan….tapi rakyat sendiri berkumpul untuk makan kek pun xkan nk suruh polis jaga….alahaiiii….kerajaan malaysiaku sayang…

2 Comments

Filed under -match and mix-

nilai 5A???


salam n hye all…

dengan isu result upsr yang masih lg hangat diperkatakan di setiap ceruk daerah….aku masih lagi x bertanya kepada sesiapa result upsr dorang..apatah lagi rasanya tiada orang terdekat yang amik upsr tahun nih…5A itulah yang diidam-idamkan oleh semua pelajar yang mengambil upsr…ibu bapa plak lebih happy mengalahkan anak dia dapat degree…cikgu xyah cite la…fuihh berapi-rapi kalau sekolah dia dapat paling tinggi…sehingga hilang dimana nilai ilmu itu sendiri…dapat 5A nak apa sebenarnya???nak bersohor seluruh kampung…makcik pakcik anak saya dapat 5A…ibu ibu bapa bapa…ank murid saya satu kelas dapat 5A…atau apa???nak 5A nak wat pe sebenarnya???

arini aku melawat-lawat berita-berita dalam akhbar online…lama sudah x beli paper..ahakss….baca online sudah..kata zaman da maju kan..semua di hujung jari…lalu terbaca keratan akhbar di berita harian online…

 

dapat 5A untuk apa???

hanya 10% drpd 48,427 murid yang dapat 5A dapat msk SBP..mgkin ada lagi beberapa % yg akan msk mrsm..beberapa % msk sekolah bestari…beberapa % msk sekolah pilihan….dan berpuluh-puluh% lagi akan pergi ke sekolah harian biasa di kampung sendiri….so akan belajar satu level dengan kawan-kawan satu sekolah rendah dulu..yang dpt 4a…3a..2a..atau xde A langsung..malah ibu-ibu pulak makin sibuk di penghujung tahun…sibuk bertanya ‘ank awk yg dapat 5A tu xdapat mana2 ke?”….kalau x dpt adalah plak dengar macam2….ermmm biasanya org yg dpt gi mrsm ngn sbp nih result dia 5A yg tinggi2…80 keatas markah…yg xdpt pergi tu..ntah2 dpt markah cukup2 je nk dapat A…tu psl x dpt tawaran …kah kah kah…..makcik oi…ade ke result upsr tu dia bagi markah dpt brape ????dia cakap A je..xtaw pun markah tu 100 ke 90 ke…79 ke…atau berapa….ermmm…

pastu yang dapat mula lah kecoh 1 kampung..ye kecoh 1 kampung….anak dia dapat mrsm…si mak nih da berapi bercakap…duk mrsm nih pmr comfirm dpt 8a la..itu ini mcm2 la kelebihan duk mrsm nih berbanding duk sekolah biasa tu kan….ahakss….pastu x kira lagi kalau anak-anak yg x dapat 5A tu…habis la kena pulun ngn mak ayah yg gila result nih…kawkakwkakwa….xleh main games,xleh tgk tv,xleh main ngn kawan-kawan,xleh tu,xleh nih…sejuta benda xleh….bukan kata nk bagi semangat…tp kena marah hancus2 punya….ye lah malu beb nanti kawan-kawan tnya…ank u x dpt 5A ke????kawkakwkakwakwa…anak jadi mangsa demi maruah mak…demi mak nak berbangga depan kawan-kawan anak dpt 5A….kesian…betapa exam oriented minded…

ermmm..timbalan menteri pelajaran berkata kalau x dapat msk SBP pun jgn la putus asa..belajar lg utk PMR…mana taw dpt 8A ke…x msk SBP pun berlambak dpt 8A PMR…yg msk universiti tuh pun bkn nye sume bdk SBP…so dont worry…cuma biasalah budak-budak itu sudah dibasuh mindanya supaya berusaha…pelbagai janji-janji manis oleh cikgu dan ibu bapa demi mencapai kejayaan itu…tapi akhirnya apa yg diidam x dapat….even kita orang dewasa nih….kalau kawan-kawan semua dapat uni tiba2 kita dapat poli….pastu leh kerajaan cakap…pelajar-pelajar yang x dapat msk u relax2 je ok…kita pun akan rasa frust kan….begitu juga anak-anak ini…tmbah plak bdk-bdk kecik…pasti la frust…..

xkira lagi yang gi hostel sebulan dua pastu menangis-nangis nak balik…ermm…mgkin aku berbeza kut…mak ayah aku x pernah kisah atau kongkong…mak ayah mana-mana pun sume nk tgk anak-anak dia berjaya..cuma mak n ayah aku x pernah menekan aku untuk berjaya..mereka mgkin ada cara tersendiri..biasalah org kampung….aku dpt result upsr n then msk sekolah kat kb…fuihhh mmg enjoy gile la duk sekolah tu….aku asyik main je utk form 1 dan 2….result exam dpt C dan D je…hahahaha..pastu aku xnak duk hostel…tukar skolah gi Machang plak utk form 3…so ms form 3 baru blajar balik…dpt la result seadanya…cikgu-cikgu suruh isi borang mrsm…kawkakwkakwa..aku x beli…bagi aku sama je mrsm ke sbp ke…belajar benda sama..amik exam paper sama…itu bagi aku…pendapat aku…walau pun mama aku agak terkilan sbb aku x gi exam tu…sorry ye mama..anakmu tidak ingin masuk mrsm…

form 4 aku tkar sekolah lg..sbb abah tukar tmpat kerja…form 4 time 4 play..honeymoon…ye aku asyik main je form 4…xyah cite…enjoynya….form 5 baru belajar balik…

hidup kena seimbang…jgn terlalu exam oriented sampaikan ank-ank tertekan…ermmm…tanya iman tanya diri..untuk apa ank-ank belajar tinggi.untuk apa mencari ilmu????untuk bermegah-megah atau untuk apa???untuk kerja bagus???untuk msk u??untuk apa???tepuk dada tanya diri sndiri….

tertarik dgn post wardina dalam twitter aritu…

 

tahniah wardina...

 

tahniah wardina..kerana setiap ank itu sudah berusaha yang terbaik sebenarnya…cuma setakat itu je yg dia dapat…itulah yang mak aku selalu cakap..selama aku berada di alam persekolahan…walaupun aku dapat e,b,c,d…mama x pernah marah…malah mama lah yg teman aku belajar time aku malas…kalau aku malas nk wat homework..mama x marah..mama yg akan tolong tampalkan nota…nnt mama ckp…mama da tmpal dalam buku tu..buatlah…hoho…windu mama sangat-sangat….

tahniah kepada pelajar-pelajar yang dpt 5A…walau berapa result korang…toru doakan korang akan berjaya di dunia dan akhirat…amin

Leave a comment

Filed under -coretan hati-, -match and mix-

jenis makanan yang akan korang pilih…


salam n hye all..

x sedar sebenarnya da hampir 2.30 pagi tapi mata masih lg x mengantuk…so mengarang sesuatu la dulu..ahaksss.

arini aku nk citer pasal jenis makanan yang akan korang pilih kalau korang kuar hang out…

korang suka pilih makan kfc???cpt,kenyang n mudah…..

 

"kfc" from syarkycrunchy.blogspot.com

atau lebih suka makan mc’d je…ahakss kalau bagi aku plak..ayam mc’d la yg paling best nk compare ngn kfc…more spicy…ahakss

mc' d

ayam goreng kegemaran saya

atau korang adalah penggemar pizza???

 

 

atau…korang adalah penggemar kek???makan secret recipe adalah pilihan korang??

 

chocolate banana

atau…korang adalah peminat marry brown…ayam dia pun best jugak…atau leh makan nasi lemak…

nasi lemak marry brown

ayam goreng marry brown

atau…korang lebih suka western food lalu singgap menjamu selera di mama chops papa grill…

 

 

atau…korang nih jenis orang yang memang suka masakan melayu…seperti tomyam,ikan siakap masak 3 rasa,udang celup tepung bersama nasi putih…best juga tuh….hehe

 

thailand taste

 

atau…korang jenis simple je…makan masakan panas kat kedai-kedai mamak atau melayu…haha

 

nasi goreng berapi...

 

atau….kalau kat bumi skudai nih ayam penyet begitu popular di kalangan mahasiswa2 bumi skudai…ahakss..bleh  jugak makan ayam penyet kan….ahaksss

 

ayam penyet pica from wanmus.com

 

atau…korang penggemar sea food..maka steamboat menjadi pilihan…best juga nih..panas-panas..fuihhh…

 

steamboat

 

atau…….

 

korang tentukan sendiri la korang suka makan apa kan kalau kuar hang out dengan pakwe,awek,kawan-kawan,family…hehehe

12 Comments

Filed under -match and mix-

gomofm-radio online


salam n hye all..

 

dulu aku selalu dengar radio online era,xfresh or hot  fm tapi skang may be internet aku lembab…so xleh nk connnect radio2 itu..so aku nak sangat dengar radio online..memandangkan aku mmg menghabiskan 3/4 life aku depan laptop n dalam bilik…kui3x…

so smalam…tengah keboringan disamping menjelajah blog-blog membaca pandangan2 manusia di luar sana….disamping melihat perkembangan-perkembangan terbaru tentang malaysia…tiba-tiba my bro …kimi pm and btaw…kak cuba bukak website nih.. gomofm .cepat lah….kimi mnta lagu….website radio online….

aku pun dengan malas bukak la jugak….amik ati si adik…sbb biasanya kalau org suruh aku bukak radio online..tersekat-sekat sbb streaming….tetapi bila je bukak  gomofm …x sampai beberapa saat sudah kedengaran lagu berkumandang…uikss x tersekat-sekat ke….uikss clear plak…best nyer…..

thanks ye my bro..kerana mengesyorkan kakakmu ini radio online….

so kepada awak-awak yang ingin mendengar radio online…gomofm rasanya ok untuk mengisi kesunyian sambil melayari internet…sambil membaca-baca blog…sambil berniaga…:)….

Leave a comment

Filed under -match and mix-

lelaki kelantan pemalas???


salam n hye all..

 

aku rasa sebati betul pemalas tu dengan lelaki kelantan..xtaw kenapa…dari aku kecik-kecik sampai besar….asal sebut je lelaki kelantan..org akan cakap pemalas..kenapa sebegitu pandangan orang pada lelaki kelantan…kalau aku cakap xde lah…ok je..dorang cakap…tu kat psr siti khadijah tu pompuan je berniaga….mana ade lelaki….lelaki tahu lepak kedai kopi main dam….betul ke????aku pun x taw sejauh mana kebenaran itu???

kerana di sekeliling aku…x jumpa lagi lelaki yg duk relax bini tnggung….kalau kat syarikat2 skang pun rasanya da ramai lelaki kelantan bekerja…kalau kat uni pun ramai je lelaki kelantan…dimana relevan nya lelaki kelantan pemalas pada abad 21 nih…aku pun x taw….masih menjadi tanda tanya…

x cukup ke reramai lelaki kelantan yg bekerja itu???untuk membuang prejudis kepada beberapa “ekor” yg mmg malas duk lepak kat kampung je…x cukup ke reramai yg da bekerjaya malah ada yg sudah menjadi profesional dlm bidang msing2 untuk membuang pndangan negatif kepada lelaki kelantan dan rakyat kelantan am nya…

lelaki kelantan rasanya sangat popular nak dibandingkan dengan lelaki2 negeri lain….kerana apa erk???perangai,bahasa,gaya,rupa atau apa????ntah la…

kenapa tiba2 aku post psl benda nih erk???sbb meh lihat pic nih….

kelantan??

 

ermm..lalu aku sesaja bukak google n search….bila aku taip lelaki kelantan…ini hasilnya???

google search

 

ermmm….stop la prejudis….aku rasa nothing nk prejudis camtu…zaman da berubah..dunia da maju….tp masih ramai org yg mindanya terkongkong kerana kisah dulu-dulu….ermmm…

nite..

i’m proud  be kelantanese..

6 Comments

Filed under -lelaki-, -match and mix-