Category Archives: cinta is ♥

ALLAH S.W.T. tahu derita itu


saat ku pohon kekuatan hati..
ALLAH S.W.T. berikan aku musibah

saat ku pohon kebijaksanaan
ALLAH S.W.T. berikan aku masalah

saat ku pohon kebahagiaan
ALLAH S.W.T. berikan aku kesusahan..

ALLAH S.W.T. x mmberi apa yg aku inginkan tetapi memberi apa yg aku perlukan..kerana DIA maha mengetahui..

DIA menduga hamba-Nya dengan kekuatan yang ada pada kita…kerana DIA maha mengetahui….

mgkin derita inilah kita akan lebih bahagia di waktu depan..ada hikmah yg belum tersingkap nilainya….

derita yg secebis ini apalah sangat untuk ditangisi berbanding dosa saat bahagia…

Advertisements

Leave a comment

Filed under -coretan hati-, cinta is ♥

Allah itu tidak lurus bendul, apalagi buta.


Manusia secara fitrah adalah makhluk yang punya kecenderungan berbuat salah, berlaku dosa. Itu memang betul. Dan betul juga bahawa Allah itu Maha Pengasih, Maha Penyayang’ Maha Pengampun segala Dosa.Dalam hal ni, saya rasa kita semua setuju.

Tapi tidak benar kalau Allah itu tidak mungkin marah. Salah besar kalau ada yang beranggapan bahawa Allah itu buta. Atau lebih dahsyat lagi, kalau kita fikir Allah itu lurus bendul!

Barangkali banyak yang lupa, dalam Al Quran, ayat tentang khabar gembira, selalu diikuti dengan peringatan. Basyiir wa Nazeer, kata ulama tafsir.

Allah dengan sifat penyayangnya tiak akan menghukum hambaNya pada saat maksiat dilakukan pertama kali. Setelah beberapa kali peluang, barulah peringatan akan datang. Manusia yang takut akan murka Allah akan bertaubat sejurus melakukan dosa. Mintalah dengan bersungguh sungguh, maka pasti Allah akan mengabulkannya.

Namun adakalanya manusia itu dapat menjadi kurang ajar, iaitu berbangga dengan dosa atau maksiat yang dilakukannya. Bukan bertaubat, malah diwar warkan kemaksiatan itu seolah olah seperti yang saya katakan tadi, Allah itu Buta.

Lebih biadap lagi, mereka kemudian bersikap seperti Allah itu lurus bendul, dengan menghias kemaksiatan mereka supaya kelihatan baik dengan ayat quran, kata kata islami atau yang sewaktu dengannya.

Sebagai seorang pemuda/pemudi, adalah satu hal yang nescaya untuk kita jatuh cinta, kepada lawan jenis. Itu adalah fitrah kita. Fitrah yang lahir dari nafsu, bukan dari hati. Allah tau bahawa nafsu sangat susah untuk dikawal, maka kerana itu Allah membataskan ruang gerak “so called”-cinta kita, hanya selepas di meterainya ikatan perkahwinan. Kerana, dalam fitrah manusia tanpa iman, cinta tanpa nikah, akan membawa kepada zina. Apa jua bentuknya.

Maka semua jalan menuju kearah sana diharamkan.

Tapi ya, sekali lagi sebab kita manusia, kita boleh terjatuh hati pada seseorang, tanpa dapat kita tahan tahan. Yang dapat membuatkan kita terfikir fikir tentang si dia, yang boleh membuatkan kita senyum sendiri macam orang gila.

Pada saat itu, ia belum menjadi sebuah dosa, setidaknya untuk mukmin marhain macam kita. Banyak islam sebut tentang bagaimana mendistract fikiran kita dari hal hal seperti itu, amal ibadah dan sebagainya. Intinya adalah, cukuplah sampai disni.  Jika cara yang disebutkan nabi tidak berkesan, maka ketahuilah, Telah Sampai Seru untuk anda berkahwin!

Maka syaitan itu memang genius, maka digodalah kedua dua makhluk, lelaki dan perempuan, uda dan dara, romeo dan juliet. Menyukai dalam hati bukanlah sebuah kesalahan. Kesalahan terbesar bermula dikala anda mengungkapkannya kepada si pujaan hati sedangkan belum bersedia untuk berkahwin. Maksud saya berkahwin dalam masa terdekat, bukan 5 atau 10 tahun lagi. Waktu itu dosa dosa kecil, noda noda hitam dah mula bertumpuk dalam jiwa. Setiap kali melunakkan suara, setiap kali sms ayat berbunga, setiap kali keluar bersama, malaikat mencatat walaupun tidak terlihat dek pelupuk mata yang lainnya.

Maka, ternyata tujuan syaitan tak berhenti disini. Ini bukan end result yang mereka mahukan. Mereka mahu manusia berbangga dengan maksiatnya. Perlahan perlahan, rasa malu untuk hubungan itu diketahui yang lain dihilangkan. Kerana syaitan tahu, itu adalah pertahanan terakhir untuk iman. Sifat malu. Syaitan pun mula melakukan hasutan melibatkan banyak elemen. Antaranya supaya kawan kawan disekeliling mereka “menyakat” tentang hubungan tersebut. Mula mula dengan gediknya akan menafikan, lama kelamaan tersengih sengih kegirangan.

Yang akhirnya, DECLARElah mereka. Sudah tidak ada malu malu lagi. Bermula dengan update status di facebook ( in a relationship bagi kebanyakan, atau complicated bagi yang budget cool), mengupload gambar atau merealisasikan hal tersebut di alam nyata. Kalau dulu keluar dating sorok sorok, kalau bertembung dengan orang berpecah dulu sebelum membentuk formasi kembali, kini tidak lagi. Justeru kembang kuncup kalau ada yang mengatakan bagai pinang dibelah dua, merpati dua sejoli. Dari keluar secara berkumpulan, kemudian berduaan tapi masih tidak berpegang tangan, naik kenderaan bersama sama, ringan ringan, sebelum akhirnya, terlanjur dalam bercinta.

Saat itu, iman mereka seperti mengatakan Allah itu buta.

Namun ketika mereka mula menggunakan ungkapan ayat ayat al quran, hadith, lagu Maher Zain, lagu inteam , kisah kisah romantis berbau islami dalam hubungan cinta mereka, atau yang lebih advance, mungkin saling mengejutkan untuk solat atau puasa, maka disitulah tahap dimana mereka bertindak seolah olah Allah itu straight forward, lurus bendul. Berharap dosa mereka bertukar menjadi pahala. Adakah ia akan terjadi? Yes, in your dream.

Kerana sesungguhnya Allah itu maha mengetahui. Jangan hairan kalau lagu lagu cinta jadi halal ketika kita menyanyikan buat isteri kita. Jangan juga pelik kalau lagu Maher Zain ; For the rest of my life, boleh jadi dosa mendengarnya jika ditujukan buat selain dari isteri kita yang sah.

Namun, selagi masih nyawa belum sampai di kerongkong, masih selalu ada pintu yang terbuka untuk kita. Bagaimana mungkin kita merasa tidak tebal muka, meminta bermacam macam selepas solat dalam doa, sedangkan hati kita tidak bersih dalam mentaatinya? Berhentilah bermaksiat, ucapkanlah kata kata taubat, diikuti hati dan anggota.Buat mereka yang telah berkahwin, beristighfar buat dosa dosa yang pernah dilakuka sebelum pernikahan, kerana akad nikah tidak menghapus dosa, yang hanya menghapuskan dosa itu cuma taubat nasuha.

Astaghfirullah Al Azeem

Laa ilaaha illa anta, inni kuntu minaz zolimeen…

by Khabbab Jamalludin on Friday, November 12, 2010 at 12:24am

From: muhammad sabiq esfahancity82@yahoo.co.uk

pesanan untuk diriku sendiri…

Leave a comment

Filed under cinta is ♥, islamic

pms-buah hatimu inginkan EXTRA pengertian


salam n hye all..

arini 2,3 arini emosi saya sangat tidak stabil…apatah lagi ia melibatkan hubungan dengan si dia…hujung2 bulan sebegini ada saja yang tidak kena..terasa hati,merajuk dan sebagainya…agaknya pening si dia nak melayan…itupun kalau dia mengerti sebenarnya si bunga kesayangan dia ini sedang terganggu emosi…

saat2 begini sebenarnya dihadapi oleh semua wanita…xkira la diawal bulan,tengah bulan atau hujung bulan….bergantung kepada kitaran masing-masing..setiap wanita yang normal memang akan mengalami saat-saat seperti ini yang dinamakan  premenstrual syndrome (PMS).Sakit kepala,kembung perut,sakit di bahagian perut dan payudara biasanya terjadi disaat PMS. Ini kerana terdapat perubahan tindak balas antara hormon dan kimia yang dialami oleh otak.

Selain rasa sakit dan tidak enak itu,ada lagi faktor-faktor lain yang mempengaruhi PMS seperti:

  • stress akan menyebabkan gegala PMS semakin parah

–  seeloknya hindarkan stress saat-saat kehadiran menstruasi semakin dekat. Ini akan membuatkan anda menjadi teruk.Seeloknya kurangkan stress dengan olahraga atau memaksimumkan pengambilan sayuran hijau.

  • Kafein akan membuatkan emosi tidak stabil

-Elakkan kafein kerana kafein akan mempengaruhi perubahan emosi yang mendadak. Gantikan kafein dengan jus buah-buahan.

  • PMS membuat wanita menjadi gagap

– hormon progesteron sangat penting dalam menentukan kemampuan verbal seseorang…oleh itu saat PMS biasanya hormon progesteron menurun menyebabkan  anda agak sukar untuk berbicara seperti biasa.

  • PMS boleh menular

– Ini part yang paling penting..haha…so si jejaka sekalian silalah amik perhatian yang serius terhadap faktor yang paling utama ini….Beberapa bukti menunjukkan pada setiap bulan fluktuasi hormon testosteron, menimbulkan gejala mirip PMS pada si jejaka.

 

buat si dia yang sangat ku cintai n sayangi…setiap bulan itu akan ada waktunya kamu terpaksa melayan si bunga mu ini dengan sepenuh perhatian dan kesabaran kerana si bunga mu ini sedang berperang dengan emosinya yang seringkali berubah-rubah…dan kadangkala memeningkanmu…..ada waktunya ia ingin sendiri,ada waktunya ia ingin kamu disisi,ada waktunya ia ingin kau memahami….maaf andai ia mengada-ngada dan gedik…hahahahaha

Leave a comment

Filed under -life story-, -wanita-, cinta is ♥

saya nak 5 minit je dari 24 jam awak..boleh tak??


semalam..

kamu mengatakan aku cinta padamu..

lalu..

hati menjadi berbunga-bunga…

bagai terawan-awan di langit biru..

bagai berlari-lari di pepasir pantai..

hari ini..

kamu masih mengatakan aku cinta padamu..

namun..

iramanya x semerdu semalam..

arusnya x segarang semalam..

alirannya semakin songsang..

rasa itu bagai hilang..

yang tinggal hanya ucapan…

semalam..

kamu sentiasa disisi bertanyakan khabar..berkongsi cerita..

lalu..

akulah si pendengar setia..

akulah si pencerita..

akulah pelakon utama..

hari ini..

kamu masih setia disisi..berkongsi cerita..

namun..

cerita itu tiada penghujung..

aku hanya pelakon pembantu..

drama itu penuh iklan picisan..

plot-plot cerita ibarat tiada kemuncak..

karakter-karakter juga seringkali berubah..

tone juga semakin negatif…

semalam..

riang ketawa,senyum bahagia,tangisan kerinduan kedengaran..

lalu..

bagai bermimpi di siang hari..

bagai banjir dalam kemarau…

bagai merasakan sejuknya salji di tgh padang pasir…

aku benar-benar kehanyutan..

hari ini..

masih kedengaran riang ketawa,senyum bahagia dan tangisan  kerinduan..

namun..

ianya seakan jauh pergi..

bagai x ingin kembali..

not-not bunyi itu semakin lari..

bagai tiada irama senada..

bagai ombak tidak lg memukul pntai…

aku hanya insan biasa…

tidak sekuat mana…tidak setabah mana…tidak sehebat mana..tidak sesetia mana..tidak sesabar mana…

sungguh cinta itu sentiasa dihati..namun ibarat menanam bunga..kalau tidak dijagai..akhirnya ia mati…

aku hanya insan biasa..

xperlu msg hari-hari..xperlu ucap i love u selalu..x perlu calling2 selalu..xperlu dipujuk saat merajuk..xperlu teady bear n bunga sebagai hadiah…xperlu candle light dinner…xperlu dating di hujung minggu…

cuma..

aku inginkan sedikit perhatian darimu…

rindu ini masih berlagu..

cinta ini masih berbunga..

setia ini masih berpadu..

jgn…

jgn biarkan ia pergi..

jgn biarkan ia berlalu..

kerana

aku terlalu syg untuk melepaskan semua ini..

terlalu sygkan dirimu..

awak…

saya nak 5 minit je dari 24jam awak…

boleh x??

awak…

sy takut hati ini semakin rapuh..

sy takut cnta ini semakin pudar..

sy takut rindu ini semakin tenggelam..

dan akhirnya..kau dan aku tidak lagi seiring….

2 Comments

Filed under -cerita dunia maya-, -coretan hati-, cinta is ♥

pura-pura menipu…


tipu n menipu…sesiapa pun aku rasa dalam dunia ini pernah menipu..xkisah la tipu sunat ke..wajib ke..tipu sikit ke banyak ke…n so on….aku sndiri pernah tipu…kadang2 kita perlu juga menipu…da ade pakwe ke???dah…sbb xmo org gnggu…kawakwka..padahal xde pun..itu juga satu penipuan actually…apatah lagi mmg org yg suka tipu…berpura-pura..

suatu ketika dulu..ade satu cerita chinese series kat tv2..sape ingt dulu kan popular ngn chinese series cam cite polis,cite majesti n so on kat tv2 kul 6 smpai 7..mmg sgt popular kan cite2 tuh…so ada satu cerita tuh smpai arini aku ingt…kenapa??

aku ingt part ending tuh…pape kite cite start dr awal…cite tuh psl pompuan nih duk dlm istana…watak die as what aku x ingt….so ada sorang laki nih dtg berkenalan ngn dia..mmg baik gila la..laki nih sebenarnya nk korek rahsia istana…sepanjang cerita tu ..lelaki nih mmg banyak tipu pasal identiti die..siapa dia…n so on…so paham-paham la bila da lama-lama mereka pun bercinta..pompuan nih mmg jujur…x pernah die tipu lelaki tuh….

bila da lama-lama…bila lelaki nih da korek semua rahsia istana…maka berlakulah peperangan antara dua dinasti…kerana berebutkan kuasa..waktu itu kantoilah lelaki ini byk tipu psl identiti dia n so on…perang punya perang lelaki tu tercedera…pompuan tu selamatkan lelaki tuh…

dialog yg aku ingt smpai skang…

lelaki ::::  maafkan saya kerana banyak tipu awak…saya taw saya salah kerana menipu awak untuk korek rahsia negara…tapi saya sangat cintakan awak…saya taw awak jujur dengan saya…

pompuan:::: ermmm walaupun awak selalu tipu saya tapi xperlah…saya juga tipu awak…saya tak pernah cintakan awak…

pastu pompuan tu tikam lelaki tuh..b4 lelaki tu mati…lelaki tu btaw..saya selalu tipu awak..macam2 saya tipu awak..tp satu je saya x pernah tipu..saya x pernah tipu sy cintakn awak…awak x pernah tipu saya tapi satu penipuan awak benar2 buat hati saya hancur…jauh lebih hebat dr penipuan saya….

dan ye aku pernah lakukan itu suatu ketika dulu…..mmg betul sy  x pernah tipu awk..sy taw awk slalu tipu sy..hidup2 awk tipu saya..x pernah ade pun rasa percaya pada awk..sehinggakan cinta awk pun sy x percaya…bkn niat nk tipu cintakan awak…tp hakikatnya cinta itu x wujud kerana sy x pernah percaya awk cintakan sy….

maafkan aku

1 Comment

Filed under cinta is ♥

i am alone but not lonely…


hehe..rasanya da hampir setahun setengah memegang title single dr kapel nih…bermacam2 soalan dan jawapan dan pelbagai persepsi org yg aku terima..lain org lain cara…dan lain pendapat serta nasihat..pengalaman mengajar aku erti dewasa..ahakss…

rasanya sume org tahu…dlm bercinta nih ade 3phase…frist skali…masa time nk usyar terr…fuihh ayat manis bagai gula…second..da kapel…..third..da boring(start gaduh2) n break up..

tanda-tanda org dilanda fasa pertama dlm cinta:::

  • senyum sorang2…mklumlah time nih tgh angau katakan…mmg syok abis…

  • call n msg leh dikatakan 24,7…duit abis wat topup je..x makan pun xpe…jnji leh msg..

  • dapat bunga,coklat,bear n segala bagai bagi perempuan….

  • sume indah..wangi,cantik,baik,comel,hensem,bijak….

  • x jumpa sehari bagai nk gila..tgh angau….

masuk fasa kedua…

  • mula2 best lagi…ye lah angau masih lg ade skit2….

  • kuar dating..kenangan bagai nk mampus kumpul…gi sana sini..

  • amik gmbr smpai nk hancur kamera….

  • tukar hadiah..smbut macam2…besday awak besday sy..n so on….

  • sume masih lg indah..

masuk fasa ketiga….

  • da start konkong sana sini…

  • password segala facebook,ym,friendster sume nak..x cukup dengan check telefon….(kalau boleh password aims2000 pun nak kut)…hahahaha

  • da start ungkit pemberian skit2…

  • da start berkira bab duit n segalanya…

  • da start msg,call semakin jarang…byk alasan diberikan seperti tertinggal phone,phone cas,phone xde bateri dan mcm2 lagi….

  • da start merapu seperti menuduh ade skandal….da start hilang percaya+ curiga…

  • da start macam2 yg menyakitkan hati..gaduh2…da xde manis2..idung mancung wangi.=))=))…

  • akhirnya putus….break……………………………………………………………….full stop..no more coma anymore…

dan apabila org bertanya..kenapa putus??best x single??x sunyi ke????jangan cepat melatah????macam2 lagi..hanya aku yang taw…hanya aku yg merasainya…bukan kamu….ye semua org pernah jatuh cinta dan putus cinta…semua org boleh menipu org lain tp tidak diri sendiri….

aku bagi contoh camni…org yg pernah xcident skadar luka kat tangan pasti kesannya berbeza dgn org yg xcident cacat seumo idup…berbeza walaupun mrk sama2 penah xcident…sama juga dgn bercinta dan puts cinta…kesannye berbeza pada individu yg berbeza…

apapun..however i’m single but life aku rasanya lebih happy berbanding dulu…siyes..xtaw kenapa..mgkin aku tidak layak bercinta..kerana aku terlalu degil n ego….so better duk sorang2…happy ngn kawan2..bile tiba masa dan waktunya….bila hati ini sudah terbuka untuk menerima kembali manusia bernama lelaki…so go on..hahahaha..

for now..it’s better to be single…x sanggup rsnya dikonkong,sakit hati,sakit jiwa,sakit kepala bahana cinta…hahahahah

5 Comments

Filed under cinta is ♥

jika cinta dia


Lirik lagu Jika Cinta Dia – Geisha :

terlampau sering kau buat air mataku
tak pernah kau tahu dalamnya rasa cintaku
tak banyak inginku jangan kau ulangi
menyakiti aku sesuka kelakuanmu
ku bukan manusia yang tidak berpikir
berulang kali kau lakukan itu padaku

reff:
jika cinta dia jujurlah padaku
tinggalkan aku disini tanpa senyumanmu
jika cinta dia ku coba mengerti

teramat sering kau membuat patah hatiku
kau datang padanya tak pernah kutahu
kau tinggalkan aku disaat ku butuhkan mu
cinta tak begini selama kutahu
tetapi ku lemah karena cintaku padamu

jika cinta dia jujurlah padaku
tinggalkan aku disini tanpa senyumanmu
jika cinta dia ku coba mengerti
mungkin kau bukan cinta sejati dihidupku

jujurlah padaku…jika cinta dia..pergilah kepadanya..jangan pernah kamu menagih cintaku..jgn pernah membuat seolah aku yg bersalah…aku bukan seperti itu…

Leave a comment

Filed under cinta is ♥