Category Archives: -cerita dunia maya-

langkawi part III


ari terakhir…memandangkan aku tido da kul 6 lebih…so kul 10 bangun..siap2 bajet nk g cari makan tp makanan da abes..so x jadi la p makan..ahakss…siap2…check out n then singgah makan tepi underwater world..kedai tu je aku makan rasanya….pastu shopping coklat skit kat the zone…n then terus gerak ke pekan kuah mencari hj ismail group n idaman suri..idaman suri tu harga coklat die murah rm1 berbanding ngn hj ismail group…lalalallala…

 

idaman suri

 

shopping...~ngee~

semua da penat shopping...ahakss

si kecil yg nakal!!

good bye langkawi...

mmg best gile ar…rasa cam nak pergi lagi je…kui3x…pemergian yg x dirancang..ahakss…..:)..nice memory..thanks to all of my frenz…

Advertisements

Leave a comment

Filed under -cerita dunia maya-, cuti-cuti malaysia

langkawi part II


ari kedua di langkawi…kitorang pagi-pagi lagi bersiap untuk island hoping…ahakss…dalam kul 8 camtu..aku baru je kuar nk g beli roti skali tgk kawan ngah hidupkan kereta..nk gi makan..apalagi join ar dia p makan….

wow!!! terkejut aku tgk harga makanan dia…kat jb nih haram nak ada harga makanan camtu…

ss=nasi+sambal sotong dan gi=nasi gulai ikan dan air tea o suam dan air neslo dan telur rebus sebij =rm 5.70…wow wow wow..i love langkawi damn much..siyes..i like..i love..everything lew…kui3x…murah gilerrrrr wa cakap lu….aku baru nk ulur duit 50..terus tarik balik….ahaksss…

pastu kitorang gerak ke underwater world..jmpa agen kat situ n then gerak g jeti…..

tempat pertama adalah tasik dayang bunting…kedua adalah g tgk ikan..hehe..ketiga adalah pulau beras basah..ketiga adalah pulau singa…gi tgk helang…ahakss….5jam atas bot….dah la on the way nk balik jeti tu bot kitorang abis minyak…so duk la di tgh lautan tu tunggu minyak sampai..ahaks…nasib baik x mabuk der….

 

island hoping

 

otw....

tasik dayang bunting

selamat datang...

semua orang ngah semangat..

ramainya orang...

kita tengok penyu!!

pantai beras basah...

balik dari island hoping tu kitorang mandi-mandi n bersiap g makan…tgh hari tu makan kat pekan kuah…n then gerak pergi makam mahsuri kejap…pastu gerak g beras terbakar…kat beras terbakar tu beli kain,minyak gamat,baju..cenderahati..kui3x…best jugak shopping kat sini..kena pandai tawar menawar la..ahakss…n then pulang mandi manda di pantai….

 

bbq

malam tu kitorang wat bbq..hoho…tp kena marah plak ngn guard kat situ..kitorang x taw pun kata nak wat bbq kena sewa tempat n alatan tu rm50..wow!!!!….kena maroh lew…tp x spoil pun kitorang …ahakss…lepas bbq dlm kul 2 pg aku drive g pekan kuah..isi minyak keta rm10…pastu terus ke tnjung rhu…sampai tnjung rhu..pusing2..patutla nama tnjung rhu..banyak pokok rhu rupanya..tapi xleh nk amik gmbr la…sebab aku g sana kul 3 pagi..kawkakwakwka..ahakss..balik ke resort  n then tido…berakhirnya hari keduaku…..

Leave a comment

Filed under -cerita dunia maya-, cuti-cuti malaysia

langkawi part 1


salam all..

baru-baru ni aku ke langkawi….ermmm berjalan-jalan sambil bercuti bersama2 kawan2 yg aku kenal melalui room chat kelantan…hoho…

so dari jb-n9 aku naik bas plusliner…turun di terminal 2……dari terminal 2 aku naik keta kawan plak smpai kuala perlis…on the way tu kitorang singgah tapah kejap…makan pizza yg dibeli kerana menggunakan hot ticket…kui3x…

sampai je jeti kuala perlis..first skali kitorang parking kreta…letak bawah bumbung…rm30 satu kereta…tp dapat diskaun..total utk 3 kreta hanya rm80…

n then kitorang p beli tiket feri…rm18 per person utk 11 org dewasa…ahakss…pastu menjamu selera kejap di kedai berhampiran jeti kuala perlis…

tepat jam 7.30 pagi kitorang pun bertolak dari jeti kuala perlis menuju ke langkawi…wow!!! langkawi here i come…ahakss…

 

naik feri kat kuala perlis...

 

dpt seat tgh lew...

sampai2 je kat jeti…kitorang terus amik kreta sewa…kaunter dia berhadapan dengan jeti kuah…amik 3 buah kereta….1 myvi and 2 vios…total sewa kereta untuk 2 hari setengah adalah rm580…hoho…

n then kitorang terus ke pantai chenang…amik tourist guide kitorang kat underwater world…thanks to tourist guide…pastu kitorang gerak ke cable car dekat gunung manchincang…harga tiket kitorang da beli siap2 kat jeti tadi…rm14 per person…hoho..berdebar lew nak  naik cable car padahal aku da pernah naik pun….7 tahun dulu…wow..cepatnya masa berlalu…kui3x…time tu jambatan gantung x de pun lg…haha…

 

excited lew nak naik...

hoho..holio!!

jambatan gantung...

posing jap

gayat lew!!

 

tinggi siot....

balik dari cable car..ingatkan nak singgah telaga tujuh…tapi semua orang penat..ye lah drive tnpa rehat dr kl ke kuala perlis…..n then kitorang decide utk lunch kat area pantai chenang…n then terus check in resort…kitorang tinggal kat malibest resort..ok.not bad..ahaks…konon nk berehat kejap…tapi last2 petang baru semua orang bangun….

petang tu kitorang menghabiskan masa mandi manda di pantai chenang berhampiran resort yang kitorang sewa….hoho…naik banana boat…rm70…best gilak…ye lah selama nih aku selalu berimpikan nak naik banana boat tu..sebab x pernah kan..huhu…excited bagai aku…jakun tul la…wat malu je…hahahaha….

 

banana boat at pantai chenang..

balik dari pantai tu…da nak maghrib pun…kui3x….

malam tu lepas isyak kitorang gi dataran helang…ahakss….bergambar sini sana n then g makan malam…after makan malam semua orang tido sebab esok pagi2 lagi nak gi island hoping….

 

helang xde kepala lew

helang coklat=langkawi

here we are!!

so happy...

 

so kalau dikira2 total sen aku abes…

resort+sewa kreta+ tambang feri=rm150….

duit tmbang bas dr jb-seremban= rm27

minyak kreta+tol dr rawang ke perlis= rm50

cable car = rm 14

makan 2kali = rm 15..

banana boat = rm10

total =  rm266

Leave a comment

Filed under -cerita dunia maya-, cuti-cuti malaysia

muzium tentera darat-port dickson


assalamualaikum n hye all…

semalam pepagi lagi si puteri mengejutkan aku…auntie toru bangunlah..kita nk g pd nih..nak g mandi pantai..hoho..wahh sakitnye kepala ini kerana menjelang subuh baru aku terlelap..tu pun tgh chat ngn member..tahu-tahu da tido..kakwakwka..

so smpai je pd..destinasi pertama adalah muzium tentera darat…okies la..tgk meriam-meriam..n cerita-cerita zaman dahulu…saat kita masih belum lg wujud….

sejarah adalah sesuatu yg sangat bernilai…sesuatu yg xkan berulang…tp kenangan terindah…untuk pengajaran masa depan…bagus juga ada muzium seperti ini..menarik….

 

zaman melayu melaka...

 

kereta kebal....

koleksi kereta perang...

penembak tepat...

terowong...

ubat-ubatan

kapal terbang..

kereta api dahulu kala..

 

selamat jalan...kui3x..

 

meriam...

bilik mesyuarat...

bilik bedah..

si puteri ketakutan...

si puteri mandi pantai..

thanks buat kawan-kawan yg sudi membawa aku berjalan-jalan..ahakss…sesungguhnya ini adalah kali pertama aku sampai ke suatu tempat bernama port dickson….melihat pantai dia yg dikotori sisa arang batu..maka teringat saat aku belajar kimia alam sekitar…owh ada benarnya….kata pantai kat pd ada buaya…buaya air masin???betul ke???

Leave a comment

Filed under -cerita dunia maya-, -life story-, cuti-cuti malaysia

klia visit…haha


salam n hye all…

arini first time aku jejak kaki kat klia..kesian kan..ahakss….

 

naik erl salak tinggi ..

murah je naik klia transit...

sempena krismas....

si puteri dgn topi mini baru....

di anjung tinjau...

 

menjamu selera dulu....

 

window shopping jap...

 

my peberet...coklat...

 

information...

 

sang puteri afiqah

unique

nak balik dah...babai klia..

Leave a comment

Filed under -cerita dunia maya-, -life story-, cuti-cuti malaysia

ym ke dunia realiti


go to midvalley

 

haha..destinasi pertama…dari dunia ym ke dunia realiti….tgk gambar je lah..cerita lain kali…

 

bear...sempena krismas di midvalley..

 

”]

ramai kan orang...

3 jejaka bodyguard...

go to bukit bintang..

pavilion...

pavilion

sempena krismas di pavilion..

bola-bola api...

here n there...

klcc...

Leave a comment

Filed under -cerita dunia maya-, cuti-cuti malaysia

facebook enzim kemusnahan norma kehidupan


salam all..

arini sekali lgi rasany nk berbicara about facebook yang semakin popular.dari darjh satu smpi ke orang tua semua ada akaun facebook…asal berkenalan je,ada facebook….apa-apa je nanti aku masukkan dalam facebook. facebook,facebook n facebook…pergi event pape,open house semua orang sibuk nak bergambar kerana nanti nk upload dalam facebook….buat wanita berhati-hati kalau nak bergambar atau upload gambar….jangan smpai dosa mengalir 24jam kerana facebook…ingatlah…aku juga mengingatkan diri sendiri tentang itu…

sekolah dan facebook…

dari hari ke sehari…facebook ibarat sudah jadi sebahagian dari life kita…bagi students pun semua sibuk dengan facebook..smpai x siap kerja,esaimen kerana sibuk dengan facebook….wah hebat betul facebook sekarang..semakin meracuni hidup manusia sejagat…Minggu nih pmr sedang berlangsung…tapi aku lihat begitu galak budak-budak nih update status kat facebook…soalan susah,xleh study,xde mood nak baca buku dan so on. Zaman kita-kita dulu xde benda-benda camni…waktu peperiksaan mak ayah sibuk duk suruh anak study…waktu tu sekolah buat sembahyang hajat…budak-budak pun sibuk tumpukan perhatian pada belajar bukan pada facebook..sekurang-kurangnya kalau  xdpt tinggi pun puas hati…nih x…sume about facebook..pastu dapat result rendah nak salahkan cikgu plak….pelajar hanya pergi sekolah 8jam je sehari….lagi 16jam kat umah…belajarlah wahai pelajar-pelajar…..jangan hanya tahu menuding jari pada setiap yang lain..

facebook dan hubungan..

facebook skang jadi enzim kemusnahan sosial…kenapa begitu???arini semakin banyak berita-berita di dada akhbar tentang kesan penggunaan facebook yang memberi impak negatif kepada remaja,perkahwinan,maruah,perempuan dan sebagainya. Malah ada yang bercerai berai kerana facebook. ada yang bertumbuk kerana facebook..ada yang hilang kawan kerana facebook.ada yang bertikam kerana facebook…..facebook kah yang salah atau sebenarnya manusia arini semakin hilang nilai moral???video-video juga tidak ketinggalan begitu banyak diupload,pelbagai jenis video…

  • video ceramah??
  • video kisah lucu??
  • video kemalangan ngeri??
  • video kena tangkap khalwat??
  • video kena tahan jpj sampai nanges???
  • video persendakan zikir???
  • video sambut besday minum tiger,beer???

atau apa lagi…semuanya boleh dilihat dalam facebook..seluruh dunia boleh tengok…hanya tekan share dan share dan share,dalam masa 1 saat seluruh dunia sudah dapat melihat video tersebut……arghhhh begitu cepat penyebaran fitnah akhir zaman berlaku…begitu cepat maklumat smpai…begitu cepat sekali kerosakan sosial ini berlaku…impak-impak negatif yang semakin jelas namun masih ramai remaja-remaja,suami dan isteri,ibu ayah yang tidak sedar akan kemusnahan yang berlaku dalam diam….atau jelas ketara di depan mata tapi buat-buat tak nampk…

 

 

siber enzim kemusnahan

 

 

medium ada pro and kontra.

facebook sebenarnya hanya satu medium…medium yang membuatkan kerosakan sosial semakin parah. Kalau dalam istilah sains facebook adalah enzim. Yang mempercepatkan tindak balas. tapi ia tidak akan berubah bentuk dan bertindakbalas sama dengan reactant dan product…..100% salah facebook ke atas segala kerosakan sosial yang berlaku???tidak….setiap teknologi yang terbina ada baik dan buruknya…namun manusia,semuanya tak sama…akan ada manusia yang menggunakan teknologi untuk kebaikan dan ada manusia yang menggunakannya untuk keburukan….sebenarnya facebook bukanlah punca utama…tetapi masalah itu terletak pada manusia itu sendiri….

 

 

facebook adalah satu medium komunikasi

 

status facebook adalah mewakili siapa dirinya…

Tahukah kamu??setiap status yang korang update…setiap patah-patah perkataan yang korang taip…setiap gambar-gambar yng korang upload….itulah korang…..walau sebaik mana pun korang…tiba-tiba ada status ” celaka lah kau pompuan,bleh blah la…ada hati nak rampas suami orang..ko tu dah la hodoh,bodoh”….aikss..gmbr pakai tudung cantik je..tp status x hingat dunia…..hoho….tu x kira lagi remaja-remaja yng menjadikan facebook tempat melepaskan perasaan…”saya benci cikgu saya”…nanti ramai2 kawan like…makin la suka dia..ada yang menyokong….tak pun pasangan kekasih bercinta dalam facebook….”saya rindu dia”…hahahahha..itulah aku…kui3x…dan sebagainya….facebook da jadi diari siber yang mana setiap apa yang dilakukan akan diupdate status dalam facebook….

norma kehidupan hari ini semakin hilang….tapi bagaimana ingin memulihkan norma-norma ini….tidak pernah serikkah orang-orang diluar sana…dengan apa yang terjadi???dengan kisah-kisah sebelum ini???bukan tidak pernah ada…malah beribu cerita sudah tercipta kerana facebook atau media siber lain….tetapi???adakah kita hanya memandang bisu sehingga kita sendiri yang terkena??atau kita hanya menganggap kita hebat maka kita tidak akan lalui kisah-kisah itu????

 

 

mangsa facebook

 

koleksi group/pages yang memberikan impak positif dan negatif dalam facebook…semuanya bergantung kepada kita…pilihan ditangan kamu…hitamkah???putihkah???luruskah???atau terpesong lorong laluan kehidupanmu….

 

 

anak melayu dan islamkah ini??

 

 

desperate sangat ke wahai anak gadis??

 

 

fitnah akhir zaman...

 

 

luahan satu rasa...1malaysia

 

 

pencetus emosi....

 

 

laungan kosong di dalam facebook...tindakan??

 

 

artis bukan idola....

 

 

1malaysia..1bangsa...tapi bukan 1agama...

 

 

i love islam

 

p/s::: kemusnahan dunia akhir zaman…..

1 Comment

Filed under -cerita dunia maya-, cerita dari berita