tips viva


(ni copy paste je dr komen kat page DR J)

Jamal Harun Hee hee…bagi sesiapa yg nak buat powerpoint tu..ni pandangan saya ttg apa yg perlu ada (tapi bincang dgn penyelia masing2 juga nanti sebab pandangan mereka mungkin berbeza):

Masa 20 minit, fokuskan apa yang utama jer…

bab 1… See More
Latarbelakang masalah
Pernyataan masalah
objektif/persoalan kajian
Rasional kajian

bab 2
tak payah present pun tak apa
tapi kalau nak present juga..tamak..suka hatilah.
bukannya berdosa pun…tapi mmg berpotensi utk menambahkan pressure pada jiwa examiner jer.. kalau ada yg penting; combine sikit dlm l/b masalah

bab 3
kalau buat kajian penyelidikan, yg penting ialah:

rekabentuk kajian
instrumen dan kajian rintis (kebolehpercayaan & kesahan)
sampel & populasi (kajian rintis & sebenar, why) – kaedah pensampelan
teknik analisis data

kalau kajian pembangunan yg penting ialah:

model pembangunan (not the theory but how you apply it)
rekabentuk P&P- khususnya strategi yg digunakan dalam menyampaikan bahan
kalau rekabentuk sistem pula – how and why u design the system

bab 4 dan 5
kalau kajian penyelidikan:
table mengandungi data…presentkan ikut soalan kajian
boleh terus present data..dan discussionnya terus

atau abis present data baru present discussionnya…

kalau kajian pembangunan:
Presentkan terus projek yg telah dihasilkan dan discussion yg berkaitan
pastikan menampakkan apa yg dibangunkan dengan apa yg telah dirancangkan di bab 1 dan 3

lastnya…sedikit rumusan/kesimpulan dan cadangan kajian selanjutnya.

Jamal Harun Slide jgn copy paste dari thesis makcik dan pakcik sekalian..ambil keypoint sahaja.Dan masa present jgn baca jer dari slide tu….confirm examiners baling dengan jelingan berapi puncak alam. Tips…for 20 minutes presentations..slide maksimum – 30 slides…itu pun dah banyak. Kalau dapat less than that…better…terbetters..

Leave a comment

Filed under -life story-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s