dilema gelatin babi


assalamualaikum dan salam all..

rasanya negara kita masih lagi tidak reda dengan berita penggunaan kapsul gelatin dari babi…pelbagai usaha dari pihak-pihak terlibat untuk menangani kes ini….namun sekali lagi kita dikejutkan dengan penggunaan gelatin babi dalam kopi yang boleh dikatakan sangat terkenal di johor iaitu KLUANG RAIL COFFEE….aku sendiri pernah menikmati kopi itu…sangat sadis :(….pedih menusuk kalbu…..

apa itu gelatin??

satu bahan yang digunakan di dalam industri makanan dan perubatan kerana sifatnya yang unik. Manusia telah menggunakan gelatin sejak beratus-ratus tahun yang lalu. Kini, kegunaannya telah diperluaskan ke dalam industri farmaseutikal, kosmetik dan teknikal pula. Tanpa gelatin, sesetengah produk tidak mungkin dapat dihasilkan.

Gelatin pun ada jenis-jenis juga..iaitu Gelatin ‘Type A’ kebanyakannya didapati dari kulit babi. Gelatin ‘Type B’ pula didapati dari tulang-tulang dan kulit-kulit haiwan ‘bovine’ seperti lembu, kambing dan kerbau…kalau yang type A tu mmg kena rejek awal-awal2 la..even yang type B pun mungkin haram untuk dimakan kerana khuatir penyembelihan tidak mengikut islam….BAHAYANYA…

apa jenis-jenis makanan yang ada gelatin nih erk????nak taw x??

  • Konfeksioneri (coklat, gula-gula dan lain-lain)
  • Puding, kek dan pai
  • Gummi jelli, Pastil berperisa
  • Yogurt, keju dan butter
  • Ais-krim
  • Pencuci mulut segera
  • Gula-gula getah (Chewing gum)
  • Produk-produk daging yang diproses

wow!!!!itulah makanan yang disogokkan sedapnya….kek,ais krim, yogurt, keju, butter, gula-gula getah….wah banyaknya makanan yg boleh dikatakan sudah menjadi darah daging kita semua….sudah bertahun dan berzaman-zaman menikmati….andailah dalam setiap itu terdapat gelatin type A….just imagine…brape banyak dna babi dan ade dalam badan korang..yang tanpa sedar korang menikmati penuh kenikmatan…wow!!!!….yang korang jijiknye tgk anjing…haramnya anjing…yang korang laung2kan babi itu haram..haram makan babi…tanpa disedari sebenarnya da lama korang menikmati babi itu sendiri tanpa disedari………sedih sangat bila taw camni… :(…

aku sangat-sangat berharap…akan ada satu jabatan kerajaan ditubuhkan untuk memantau halal haram makanan di negara kita….ye untuk membuat setiap kajian keatas semua makanan ini….berkorbanlah demi anak bangsa dan agama…ujikaji setiap makanan yg masuk dan akan dijual…setiap kedai makan,kedai kek,aiskrim dan sewaktu dengannya….ambil sampel dan wat ujikaji…andai terdapat gelatin babi..hebohkan pada seluruh negara….jangan biarkan mereka yg tidak tahu terus menikmati tanpa sedar…daripada duk fokus pasal nak menjatuhkan dsai tu..baik la fokus pasal benda berfaedah sikit….

kami tidak mampu berbuat apa-apa kecuali hanya mampu berharap kepada logo halal yang terpampang di luar kedai….mengelak untuk makan di kedai yang mempunyai logo halal….ye arini kita kena lebih sensitif untuk makan…elakkan makan di kedai-kedai yang tidak mempunyai logo halal…kalu kedai makcik jual nasi kerabu pasar malam tu lain la..i mean restoran besar-besar yang terkenal dan gah dengan jenama dan nama mereka sendiri …jadikan kedai kopi itu satu pengajaran…say no to kedai yang xde logo halal….

semoga kita semua terlepas dari semua ini😦..

2 Comments

Filed under -life story-

2 responses to “dilema gelatin babi

  1. samudra

    semasa saya berkursus di Jepun, saya makan sup babi, nasi goreng campur dengan daging babi…sedap memang sedap dan tak lupa minum sake..dah balik malaysia tak de lah makan lagi…itulah pengalaman makan babi saya semasa di jepun…

  2. bangga ke sedih nih cerita saudara nih???hoho..ade sedikit confuse saya membacanya…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s