isu sejadah gmbr babi-sensitif atau prejudis???


salam n hye all…

ermm actually aku da lama perhati lepas satu-satu isu timbul…malah semuanya menyebabkan kita sesama islam yang berantakan…ntah la…ini dugaan atau aturan…atau ini adalah satu ujian supaya kita lebih berhati-hati….atau sebenarnya ini semua adalah sebuah perancangan…siapa kita untuk membaca hati dan minda orang..apa yang ada di dalam fikiran orang…sesiapa boleh berkata itu dan ini…tetapi yang sebetulnya hanya mereka dan tuhan yang tahu…

tetapi haruskah kita terus tertipu atau terpedaya….apa yang perlu kita lakukan…prejudis atau sensitif??bergantung pada niatkah???betul ke orang selalu kata??bagaimana org islam di malaysia ingin membela islam seandainya mereka sendiri tidak nampak seperti islam????bagaimana org bukan islam ingin memandang islam itu tinggi sekiranya org islam itu sendiri  menjatuhkan islam….

teringat waktu aku naik kereta api…duduk tepi seorang chinese dari kelate…berborak2 la ngn dia…sekali dia cerita..dia cakap first time dia masuk u,orang ingt dia melayu….sebab bdk2 cina kalau jmpa dia..cakap melayu..dia pelikla…so dia bgtau la…”hei,saya cina lah”…okieslah not bad la cite tu…sbb cina kelate mmg muka ala2 melayu…tp yg bestnye..bila si kawan cina tu cakap..”lew,ingt u melayu…skang xleh beza ma melayu ke cina..sbb dulu melayu ramai pakai tudung..skang ramai seksi ma..sama ngn kita je”…so????

dan..ada satu malam tu..aku lepak2 danga bay…pastu datang la beberapa lelaki…dorang mengedarkan buku psl islam…ye diorang bg buku tu free je..tp kalau kita nk bersedekah silakan…okies la…x perlu nk berkira sangat bab2 sedekah nih…tapi tiba2 lalu lah 2-3 orang gadis comel..pastu bila lelaki tu tanya…”assalamualaikum,awk org islam ke?”…gadis2 yg berskirt,rambut perang,baju bb t tu dengan selamba menjawab..of course la kitorang org islam…..lelaki tu pun bagi buku tuh…ermmm..

pastu..psl sape lg..artis???x payah la cite psl artis…da jemu…kat klate iklan2 dia mewajibkan semua model2 perempuan pakai tudung…maka dapat la dilihat fara fauzana,nurul, malah maya karin pun bertudung…kenapa boleh plak dorang shoot iklan pakai tudung???sbb kalau x wat cmtu xleh pasang papan iklan kat kelate????abis kenapa malaysia x wat???wat je terus utk satu malaysia???ada brani???

org malaysia mmg sensitif…sensitif sangat2…xleh nk cuit skit mula nak melatah…pong pang pong pang kuar hujah..xyah cakap bab hadis,kitab sume kuar…..kadang2 yg bercakap pasal ayt al-quran tu profile pic dlm fb pun tayang kepala togel…tapi xpelah..moga2 one day dapat hidayah…semua org nk tunggu hidayah…hidayah utk pakai tudung..utk tutup aurat…selamat menunggu…jgn smpai pergi dahulu….

mcm2 isu ada kan..xtaw isu dibuat2…sengaja???kebetulan???sensitif atau terlalu prejudis….kita kena sensitif???ye kita perlu sensitif….walaupun kadangkala kita terlalu prejudis….kalau kita x sensitif,sape lagi kita nak sensitif???

isu logo coca cola

 

isu fesyen di iff??

 

isu logo croc...

 

isu sejadah ada muka babi

 

malah byk lg isu2 lain….isu2 yg hangat seketika kemudian tenggelam…yg pong pang pong pang itu terus menjalani kehidupan biasa….tmbul isu baru…dtg balik…fuihhh berapi bercakap…tp tindakan???ada??xde…xmampu wat pape…kerana kamu sape???bukan sape2…

isu freemason rasanya bukan isu baru…tapi berapa ramai yg tahu..berapa ramai yg nak amik tahu???bukan nak kata….walaupun blaja tinggi2..smpai masuk universiti…sampai dapat degree dan Phd…tapi masih ramai yg buat tuli..tutup mata jalani hidup hari2…xde kaitan dengan dia katanya benda2 cmni..xmo amik taw….

maruah kita dipijak2…tp kita masih  bersangka baik????rkyat malaysia mmg baik2…bukan semua org bukan islam itu jahat…aku berlambak kawan bukan islam…teacher aku seorang cina..kalau pergi umah dia..dia xpernah ajak kitorang naik…duk kat tmn depan umah dia je…smpailah  satu  hari tu dia cakap..maafla ye..dlm rumah sy ada anjing..tkut nanti awk semua terkena ke…org islam x boleh kan???kalau org cina pun menjaga sensitiviti kita???kenapa kita sendiri xpernah nak sensitif???kenapa nk snsitif kan….sbb arak da jadi minuman..anjing da jadi binatang peliharaan…cium peluk da jadi mainan…disko da jadi tmpat lepak…so???

6 Comments

Filed under islamic

6 responses to “isu sejadah gmbr babi-sensitif atau prejudis???

  1. taibah

    saya suke~..mantap!!

  2. taibah comel….hoho…isu yg perlu diketengahkan di malaysia..adalah suruh org islam mula berfikir pasal islam lebih dr pembangunan dan politik…

  3. wan

    dh la wt muka babi murah pulop.. ceh

  4. strategi la lakow tu…kalu murah org x fikir doh kut beli…

  5. salam.

    boleh tak kalau saya kata yang kita terlmpau tinggi prasangka (tak pasti samada itu perkataan yg saya mahu sampaikan. Tapi harap difahami) atau ada yang terlampau taksub sampaikan kadang apa yang saya rasakan sekadar kebetulan dikatakn satu konspirasi. Contohnya ketupat yang dikatakan ada kaitan dengan freemanson. Ataupun Upin n Ipin yg di katakan U mewakili USA, I mewakili Israel. habis semua di katakan konspirasi. tentang sejadah itu, Mungkin corak itu hanya satu kebetulan. tapi entahlah.

    Kadang yang saya x boleh terima bila sudah jelas itu salah kita, yg beragama islam, yang melakukannya memang sudah jelas dimata kita akan siapa dia, ada yang mengatakan konspirasi Yahudi. Bila ada yang menegur dimana konspirasinya. Melenting malah dipersoalkan pula org itu siapa. contoh ayat: Kau siapa nak kata hal ini? Kau tu Nabi ke?. Jadi? (harap tersampai.)

    entahlah. kalau yang membaca ini pasti ada yang beranggapan yang saya ini tidak mempertahankan agama. tapi saya dah penat. Kepada yang diluar sana, harus diingati saya masih seorang muslim yang mempunyai kiblat yang sama dengan anda. tapi mungkin berlainan pendapat. Yang saya tahu, saya ada batasnya. (rasa semacam dah lari topik. Haha.)

    maaf. panjang lebar. mesti malas nak baca. haha…

    p/s: nice blog. x seperti blog lain yang berulang topiknya dan pendapatnya. bosan nak dibaca. Tapi saudari saya lihat mempunya topik dan hujah tersendiri. untuk itu saya kagumi saudari.🙂

  6. wa’alaikumussalam hanisah…

    sy faham apa yg ingin disampaikan oleh hanisah…

    kadang-kadang sesuatu itu x ada seperti diada-adakan…

    that’s ok…selagi x lari dr nilai islam itu sndiri…semoga iman terpelihara….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s