kimia sangat “fun”


salam n hye all..

harini tiba-tiba aku terimbau kembali kenangan-kenangan lama…kenangan zaman persekolahan…atau lebih fokus lg..kenangan zaman belajar kimia tingkatan 4 dan 5…cikgu memainkan peranan yg penting dalam membuatkan sesuatu subjek tu nampak mudah,menarik,senang untuk faham dan melibatkan pelajar secara aktif dalam kelas…

ada benda yg nampak mudah tapi agak sukar untuk direalisasikan,sebagai guru kita nak beritahu::

  • kimia itu senang.
  • kimia itu menarik.
  • kimia itu mudah difahami.
  • kimia itu sesuatu imaginasi yg abstrak..
  • kimia itu sangat unik untuk dipelajari.
  • kimia itu sangat berkait rapat dengan kehidupan..

memerlukan daya usaha yg agak kuat untuk membolehkan pelajar itu sendiri memahami apa yg cuba kita sampaikan…tahukah korang???pelajar akan mudah faham apa yg dorang pelajar kalau cikgu tuh dorang suka…jadi cikgu kena ikhlas kan…supaya apa yg kita ingin ajar tuh sampai kepada pelajar…

pelbagai teaching aids kita guna::

  • video.
  • power point slide.
  • interactive exercises.
  • exercises n games.
  • activity.
  • experiments.

tapi kadang-kadang pelajar tgk sebelah mata je sebab dorang da belajar kat tuisyen…ermm…jadi cikgu dulu x macam cikgu sekarang..cikgu dulu xpayah pakai powerpoint slide,xde nye main games2 dlm kelas…just talk n chalk je…tapi pelajar tumpukan perhatian….pelajar skang…nk kena guna pelbagai teknik pengajaran…tu pun belum tntu dorang nk dgr…sibuk duk cite pasal pakwe…sibuk duk cite pasal facebook….ermmm…dunia da berubah..dan isi dunia juga sudah berubah…

tapi seriously aku mnt kimia pun sbb ms sekolah cikgu kimia aku mmg best…n ms masuk matrik pun lecturer kimia aku sgt best…hoho…walaupun arini aku xleh jawab final kimia fizik II…aku ttp minat kimia…huhu

3 Comments

Filed under -life story-

3 responses to “kimia sangat “fun”

  1. whiteknight

    Berat kan tggungjwb guru sbnrnya.rileksla toru.. aku dulu men tibai jer kimia fizik tue. alhmdulillah pass jugak.. wlpn pointer xmolek cm kamu.^^

  2. ermmm…kimia ttp dihati wei..kui3x…pointer itu hanya nombor..yg penting ilmu..ahaksss…

  3. whiteknight

    yupp.. =).. nervous plak aku nie.. nk ajor ank org nie.. huhu^^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s