bina insan guru dan kami


salam n hye all…

fuihhh terasa longgar sendi-sendi lutut…terasa kejang urat-urat kaki..terasa pening kepala….namun kemeriahan dan juga betapa bestnya join ‘big’ menyebabkan segala keletihan itu seakan pergi bersama angin menderu…..leh x nak story mori dr first day….

first day:::(friday,081010)…

-semua orang excited tahap cipan..baru-baru lagi katakan…..so kitorang blaja psg khemah n turunkan khemah…sometime kita rasa benda tu simple je…tapi sebenarnya kalau kita x taw cara yang betul mungkin boleh menyulitkan kita dalam proses pemasangan dan penurunan khemah…

after da siap psg khemas…kitorang  pun bersedia, 1,2,3 go untuk masak…petang tu masak nasi goreng 3 in 1…kenapa sebegitu…sebab kuali yang kitorang dapat xde lah sebesar mana…so kena la masak sikit2..so nsi goreng pertama…nasi goreng kedua dan nasi goreng ketiga….berbeza rasa,warna dan juga si tukang masak…kumpulan kitorang makan sangat simple..cukup sekadar mengisi perut…so tiada pembaziran berlaku kat situ…guru-guru kena pandai menguruskan kewangan dan masa dengan baik…kerana ini akan menjadi contoh kepada pelajar-pelajar nanti…sambil-sambil makan kitorang bincang pasal cheers kitorang….hasilnya???nama kumpulang kitorang tualang…

ding(7x) diringi tepukan..

apa yang penting(ketua)..

kerjasama(ahli kumpulan)

apa yang penting(ketua)..

kerjasama(ahli kumpulan)..

wira wira(ketua).

wira(ak)

kami memang wira(ketua)

wira(ak)..

tualang wira(ketua)

wira(ak)..

tepuk tualang…(2,3,4)…

yeyeahhhh…

 

malamnya…kami diberi task cipta satu lirik bertemakan guru tapi boleh pilih lagu apa yang korang nak…pikir punya pikir…kitorang pun dapat la lagu nih…

hei guru

kau ibarat sebatang lilin

menerangi alam kegelapan

pencetus semangat dan harapan

pengubah bangsa..

(nyanyi mcm rentak hey ladies by rossa)..

bukan ingin memuji tetapi hakikatnya mungkin kami semua bergerak cepat dan pantas…maka dlm ms 20 minit..semua grup sudah bersedia dengan lagu masing2…macam2..ada lagu yuna,gemuruh faizal tahir,injit-injit semut,ank itik tokwi dan so on..disitu terserlah kekreatifan setiap kmpulan….after that kitorang wat kostum…tema kostum kitorang permaisuri…so gaun pendek disarung..nampak dia punya nilai pemerintah apabila bersarung crown dan sebagainya…task kali ini lebih menguji tentang kekreatifan setiap peserta… ini kerana secara tersiratnya seorang guru itu haruslah kreatif dalam mengajar di samping itu, untuk menyediakan bahan bantu mengajar yang lebih menarik minat pelajar…seorang guru haruslah kreatif dan inovatif dalam proses pnp kerana itu akan membuatkan kelas lebih ‘havoc’…

jeng jeng jeng…jeng jeng jeng…

malam nih kitorang ada aktiviti yang dinamakan night walk….seorang demi seorang dilepaskan…merentas hutan…menguji keberanian setiap bakal guru yang ada…pelbagai ragam dan kerenah dapat dilihat….dan x pernah selama nih aku merasakan tido di atas tar/jalan raya…tp malam tu kerana keletihan sambil menunggu giliran utk bergerak…kami tertido di atas jalan raya hanya berlapikkan tangan /botol air….fuihhh baru ku rasa best jugak tar nih walaupun berbiji-biji tp bila penat…semuanya terasa bagai tilam yang empuk disebuah bilik berair-con….hoho….keberanian perlu ada dalam diri setiap seorang guru…walaupun rintangan dan halangan mendatang,seorang guru itu harus teguh dan tidak mudah goyang….gelap bukanlah sesuatu yang menakutkan….

 

seperti biasa…memandangkan kitorang ini terlalu pro-aktif maka perjalanan pulang yang sepatutnya mengambil masa lebih lama menjadi singkat…ini kerana semua peserta seakan masih bersemangat seperti sebelumnya…..ye kami bangga dengan semangat kami..balik-balik je semua orang sibuk masak…makan maggi…lapar agaknya naik balai cerap nih…hehehehe…

second day(sabtu,091010)…

 

 

kami bersama kem kom n timbalan

 

pagi-pagi buta lagi kami da bersiap untuk senamrobik dan poco2…wah memang meriah la…sebelum kitorang bergerak untuk program orienteering…belajar menggunakan kompas…dr checkpoint2…kemudian kami memasak roti lilit dan juga rebus telur menggunakan botol air mineral yang diisi air…best jugak makan roti bakar nih…ahakss….

 

 

msk roti lilit

 

n then kitorang berkayak…bestnya berkayak…hoho…rasa cam nk berkayak je lagi…best sangat2 hoho….

petang tu…aku belajar sesuatu arini…ermmm…pensyarah menyuruh kami menyenaraikan…siapa orang yang kamu kasihi(family)…siapa orang yg kamu kasihi(selain family)…binatang kesukaan dan pokok/tumbuhan kamu suka….n then dia suruh kitorang senaraikan..ciri-ciri atau sifat yang ada pada setiap satu itu…aku pun senaraikan lah…bila da siap dia suruh kita gantikan nama kita …that’s mean sifat-sifat yang kita senaraikan itu…itulah kita..hoho…simbolik tul..itulah psikologi….nak taw x apa sifat-sifat ada dlm diri aku???

 

 

siapa saya

 

inilah aku rupanya…ahakss….

n then dia suruh kita ibaratkan siapa kita….aku adalah sebutir biji benih…..(cite nih nnt baru aku cite…)…

malam tu kitorang wat persembahan..ada dikir barat,lakonan,pembaca berita,video klip,1malaysia,nyanyi,nasyid n so on..mmg gempak abis…sebab semuanya sporting….ahaks…

this night…again kitorang tido lambat sebab masak nasi..ahaks…kitorang jadi ajk makanan untuk majlis penutup….so kitorang prefer nak buat nasi goreng…

last day(ahad-101010)…

pagi tu kitorang menari chicken dance dan juga poco2…after that explorace..kitorang dapat nombor second last…kawkakwkakwa..hebat x???hebat…haha…

after explorace…rehat kejap n then kitorang masak untuk majlis penutup…masak nasi goreng 7 dalam 1…sebab 7 kali masak…kui3x….best…habis licin …semua orang cakap sedap..mgkin air tangan bakal-bakal guru dan juga ibu nih power…hahahaha..actually mgkin sebab kita wat dengan penuh keikhlasan…semuanya menjadi indah n senang….

 

 

tukang masak amatur..haha

 

pada majlis penutup nih..kumpulan kitorang …kumpulan 8…dapat hadiah semperna kumpulang paling kreatif…wowo…ahaks…pastu yang lagi xleh blah…aku dapat hadiah “peserta wanita terbaik”…hoho cam x percaya rasanya…..nak pengsan pun ada…

 

 

vip menjamu selera

 

 

 

tualang grup

 

pape pun ‘big’ nih mmg best dan menarik….banyak meninggalkan kitorang kenangan yang mmg best habis la…kenangan terakhir agaknya dibumi skudai sebelum kitorang bergelar sebagai guru…

 

 

thanks to all

 

terima kasih kepada semua kawan-kawan dan juga facis yang terlibat…thanks to all…

p/s:::pica will update later…..

2 Comments

Filed under -c.i.k.g.u.-, -cerita kampus skudai-

2 responses to “bina insan guru dan kami

  1. ina

    congrate kak leni😉

  2. congrate to you too…sbb berjaya harungi hari-hari indah camping kita…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s