facebook enzim kemusnahan norma kehidupan


salam all..

arini sekali lgi rasany nk berbicara about facebook yang semakin popular.dari darjh satu smpi ke orang tua semua ada akaun facebook…asal berkenalan je,ada facebook….apa-apa je nanti aku masukkan dalam facebook. facebook,facebook n facebook…pergi event pape,open house semua orang sibuk nak bergambar kerana nanti nk upload dalam facebook….buat wanita berhati-hati kalau nak bergambar atau upload gambar….jangan smpai dosa mengalir 24jam kerana facebook…ingatlah…aku juga mengingatkan diri sendiri tentang itu…

sekolah dan facebook…

dari hari ke sehari…facebook ibarat sudah jadi sebahagian dari life kita…bagi students pun semua sibuk dengan facebook..smpai x siap kerja,esaimen kerana sibuk dengan facebook….wah hebat betul facebook sekarang..semakin meracuni hidup manusia sejagat…Minggu nih pmr sedang berlangsung…tapi aku lihat begitu galak budak-budak nih update status kat facebook…soalan susah,xleh study,xde mood nak baca buku dan so on. Zaman kita-kita dulu xde benda-benda camni…waktu peperiksaan mak ayah sibuk duk suruh anak study…waktu tu sekolah buat sembahyang hajat…budak-budak pun sibuk tumpukan perhatian pada belajar bukan pada facebook..sekurang-kurangnya kalau  xdpt tinggi pun puas hati…nih x…sume about facebook..pastu dapat result rendah nak salahkan cikgu plak….pelajar hanya pergi sekolah 8jam je sehari….lagi 16jam kat umah…belajarlah wahai pelajar-pelajar…..jangan hanya tahu menuding jari pada setiap yang lain..

facebook dan hubungan..

facebook skang jadi enzim kemusnahan sosial…kenapa begitu???arini semakin banyak berita-berita di dada akhbar tentang kesan penggunaan facebook yang memberi impak negatif kepada remaja,perkahwinan,maruah,perempuan dan sebagainya. Malah ada yang bercerai berai kerana facebook. ada yang bertumbuk kerana facebook..ada yang hilang kawan kerana facebook.ada yang bertikam kerana facebook…..facebook kah yang salah atau sebenarnya manusia arini semakin hilang nilai moral???video-video juga tidak ketinggalan begitu banyak diupload,pelbagai jenis video…

  • video ceramah??
  • video kisah lucu??
  • video kemalangan ngeri??
  • video kena tangkap khalwat??
  • video kena tahan jpj sampai nanges???
  • video persendakan zikir???
  • video sambut besday minum tiger,beer???

atau apa lagi…semuanya boleh dilihat dalam facebook..seluruh dunia boleh tengok…hanya tekan share dan share dan share,dalam masa 1 saat seluruh dunia sudah dapat melihat video tersebut……arghhhh begitu cepat penyebaran fitnah akhir zaman berlaku…begitu cepat maklumat smpai…begitu cepat sekali kerosakan sosial ini berlaku…impak-impak negatif yang semakin jelas namun masih ramai remaja-remaja,suami dan isteri,ibu ayah yang tidak sedar akan kemusnahan yang berlaku dalam diam….atau jelas ketara di depan mata tapi buat-buat tak nampk…

 

 

siber enzim kemusnahan

 

 

medium ada pro and kontra.

facebook sebenarnya hanya satu medium…medium yang membuatkan kerosakan sosial semakin parah. Kalau dalam istilah sains facebook adalah enzim. Yang mempercepatkan tindak balas. tapi ia tidak akan berubah bentuk dan bertindakbalas sama dengan reactant dan product…..100% salah facebook ke atas segala kerosakan sosial yang berlaku???tidak….setiap teknologi yang terbina ada baik dan buruknya…namun manusia,semuanya tak sama…akan ada manusia yang menggunakan teknologi untuk kebaikan dan ada manusia yang menggunakannya untuk keburukan….sebenarnya facebook bukanlah punca utama…tetapi masalah itu terletak pada manusia itu sendiri….

 

 

facebook adalah satu medium komunikasi

 

status facebook adalah mewakili siapa dirinya…

Tahukah kamu??setiap status yang korang update…setiap patah-patah perkataan yang korang taip…setiap gambar-gambar yng korang upload….itulah korang…..walau sebaik mana pun korang…tiba-tiba ada status ” celaka lah kau pompuan,bleh blah la…ada hati nak rampas suami orang..ko tu dah la hodoh,bodoh”….aikss..gmbr pakai tudung cantik je..tp status x hingat dunia…..hoho….tu x kira lagi remaja-remaja yng menjadikan facebook tempat melepaskan perasaan…”saya benci cikgu saya”…nanti ramai2 kawan like…makin la suka dia..ada yang menyokong….tak pun pasangan kekasih bercinta dalam facebook….”saya rindu dia”…hahahahha..itulah aku…kui3x…dan sebagainya….facebook da jadi diari siber yang mana setiap apa yang dilakukan akan diupdate status dalam facebook….

norma kehidupan hari ini semakin hilang….tapi bagaimana ingin memulihkan norma-norma ini….tidak pernah serikkah orang-orang diluar sana…dengan apa yang terjadi???dengan kisah-kisah sebelum ini???bukan tidak pernah ada…malah beribu cerita sudah tercipta kerana facebook atau media siber lain….tetapi???adakah kita hanya memandang bisu sehingga kita sendiri yang terkena??atau kita hanya menganggap kita hebat maka kita tidak akan lalui kisah-kisah itu????

 

 

mangsa facebook

 

koleksi group/pages yang memberikan impak positif dan negatif dalam facebook…semuanya bergantung kepada kita…pilihan ditangan kamu…hitamkah???putihkah???luruskah???atau terpesong lorong laluan kehidupanmu….

 

 

anak melayu dan islamkah ini??

 

 

desperate sangat ke wahai anak gadis??

 

 

fitnah akhir zaman...

 

 

luahan satu rasa...1malaysia

 

 

pencetus emosi....

 

 

laungan kosong di dalam facebook...tindakan??

 

 

artis bukan idola....

 

 

1malaysia..1bangsa...tapi bukan 1agama...

 

 

i love islam

 

p/s::: kemusnahan dunia akhir zaman…..

1 Comment

Filed under -cerita dunia maya-, cerita dari berita

One response to “facebook enzim kemusnahan norma kehidupan

  1. whiteknight

    toru, ko penah share citer sal pelajar main facebook sampai kena tendang u.
    Apa kate ko tulis mengenai citer itu utk susulan artikle ini & iktibar bagi semua penagih2 fb khasnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s