jual diri untuk dapat kerja..


salam n selamat sejahtera…

arini wanna talk bout work…kerja dalam erti konteks sebenar mencari rezeki selepas tamat pengajian…dan sebelum kerja tu semestinya kita akan melalui 2 proses penting iaitu menghantar resume n menghadapi interview right???so….resume merupakan a set of data yang sangat penting…kerana org2 yang akan amik kita kerja tu mgkin x pernah kenal kita…so resume adalah first impression orang tu terhadap kita…siapa kita???bagaimana kita???kelebihan??kelemahan??tahap kita?? n sebagainya…

dulu aku x pernah merasakan  pentingnya resume nih..camne nk tulis resume???x amik tahu pun sebenarnya..ahaks….apatah lg jenis2 resume ke….merasakan semua itu xseberapa penting dalam kehidupan…

actually dengan resume la kita jual diri untuk dapat kerja…mempromot diri sendiri untuk mendapatkan keyakinan dari pihak majikan supaya mengambil kita kerja..

apa yg perlu ditekankan dalam resume kita???

  • education-tahap pendidikan-spm,diploma,degree n so on..
  • skills- mahir dalam word,mahir photoshop,mahir menjahit,mahir bercakap,mahir mereka cipta dan sebagainya..
  • accomplishment- pencapaian kamu spt pernah menguruskan seminar utk 100 org pelajar,pernah menyertai pertanding rekacipta peringkat negeri,mendapat tmpat ke-2 dalam pertandingan pidato peringkat negeri dan sebagainya.
  • experience – seperti pernah menjadi pengurus selama 2 tahun,pernah memegang jawatan pengerusi dan sebagainya…

    part yg paling penting adalah skill,accomplishment dan experience…ok now kalau korang nk mintak kerja jadi engineer kan…so xpayah la letak experience pernah kerja giant 2 thun…no function at all…letak la experience,skill yg berkaitan dengan kerja yang korang nk mintak…

    skill???apakah skill yg ada pada korang xde pada orang lain…sebagai contoh korang nk mintak kerja as setiausaha…skill korang=boleh menaip 200 patah perkataan dalam masa seminit ke?? atau korang nk minta kerja sebagai apa erk??graphic design???advance user in photoshop cs5 or what ever it…atau apa2 lah…

    dalam korang nyer resume tuh…apa kata korang letak skali objective /falsafah pekerjaan korang….

    sebagai contoh:: resume sebagai seorang guru…

    -untuk menjadi seorang graduan pendidikan yang cemerlang dan dapat memberi pencapaian tertinggi kepada bidang perguruan dan juga kepada masyarakat.Disamping itu,ingin menjadikan sesi pengajaran sebagai suatu yang menarik untuk pelajar..

    the perfect resume must have this::

    • use power words.
    • show u as result-oriented.
    • highlight your strength.
    • writing straight to the point.

    appearance:

    • visually/enticing
    • good formatted.
    • absolutely no typo errors
    • laser printed.

    dan sebenarnya…buatlah resume yg mana apabila org tu tgk sekali imbas je dia da taw apa yg hebatnya kita untuk dia amik sebagai pekerja…bukannya resume smpai 2-3 helai tapi nothing..be the best….

    so kepada graduan-graduan yang baru je konvo mggu nih kat utm nih..selamat menjual diri anda demi mendapatkan kerja…ye jual diri anda dengan menggunakan resume yg hebat……

    p/s:::jadi ckgu pun kena wat resume jugak…sbb cikgu pun kena interview gak…

    7 Comments

    Filed under -life story-, -match and mix-

    7 responses to “jual diri untuk dapat kerja..

    1. whiteknight

      tenkiu mypren..nie mesti bru blik dr bina insan guru ek.hehe..berdebar2 nk tahu posting..dimanakah diri nie bkl dicampak? Hoho.

    2. ku doakan korang sume dapat sabah sarawak ok…

    3. whiteknight

      hukhuk~

    4. nape cikgu???xkan dgr sabah sarawak…dah luntur semangat sebagai seorang guru..:P

    5. whiteknight

      actualy xkesah dpt sbh n srwk. cm blik kmpung nenek aje..hehe..tapi buat saat ini,sy harus dekat dgn fam sy. kalo rezeki sy dsana, i flying without wings ma.hoho..

    6. sape kate without wing???wing flight ade ok..

      gud luck 4 all of u…

      selamat menghadapi cabaran dunia guru yg sebenar…

    7. whiteknight

      haha..toce2..

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s