Monthly Archives: September 2010

jual diri untuk dapat kerja..


salam n selamat sejahtera…

arini wanna talk bout work…kerja dalam erti konteks sebenar mencari rezeki selepas tamat pengajian…dan sebelum kerja tu semestinya kita akan melalui 2 proses penting iaitu menghantar resume n menghadapi interview right???so….resume merupakan a set of data yang sangat penting…kerana org2 yang akan amik kita kerja tu mgkin x pernah kenal kita…so resume adalah first impression orang tu terhadap kita…siapa kita???bagaimana kita???kelebihan??kelemahan??tahap kita?? n sebagainya…

dulu aku x pernah merasakan  pentingnya resume nih..camne nk tulis resume???x amik tahu pun sebenarnya..ahaks….apatah lg jenis2 resume ke….merasakan semua itu xseberapa penting dalam kehidupan…

actually dengan resume la kita jual diri untuk dapat kerja…mempromot diri sendiri untuk mendapatkan keyakinan dari pihak majikan supaya mengambil kita kerja..

apa yg perlu ditekankan dalam resume kita???

  • education-tahap pendidikan-spm,diploma,degree n so on..
  • skills- mahir dalam word,mahir photoshop,mahir menjahit,mahir bercakap,mahir mereka cipta dan sebagainya..
  • accomplishment- pencapaian kamu spt pernah menguruskan seminar utk 100 org pelajar,pernah menyertai pertanding rekacipta peringkat negeri,mendapat tmpat ke-2 dalam pertandingan pidato peringkat negeri dan sebagainya.
  • experience – seperti pernah menjadi pengurus selama 2 tahun,pernah memegang jawatan pengerusi dan sebagainya…

    part yg paling penting adalah skill,accomplishment dan experience…ok now kalau korang nk mintak kerja jadi engineer kan…so xpayah la letak experience pernah kerja giant 2 thun…no function at all…letak la experience,skill yg berkaitan dengan kerja yang korang nk mintak…

    skill???apakah skill yg ada pada korang xde pada orang lain…sebagai contoh korang nk mintak kerja as setiausaha…skill korang=boleh menaip 200 patah perkataan dalam masa seminit ke?? atau korang nk minta kerja sebagai apa erk??graphic design???advance user in photoshop cs5 or what ever it…atau apa2 lah…

    dalam korang nyer resume tuh…apa kata korang letak skali objective /falsafah pekerjaan korang….

    sebagai contoh:: resume sebagai seorang guru…

    -untuk menjadi seorang graduan pendidikan yang cemerlang dan dapat memberi pencapaian tertinggi kepada bidang perguruan dan juga kepada masyarakat.Disamping itu,ingin menjadikan sesi pengajaran sebagai suatu yang menarik untuk pelajar..

    the perfect resume must have this::

    • use power words.
    • show u as result-oriented.
    • highlight your strength.
    • writing straight to the point.

    appearance:

    • visually/enticing
    • good formatted.
    • absolutely no typo errors
    • laser printed.

    dan sebenarnya…buatlah resume yg mana apabila org tu tgk sekali imbas je dia da taw apa yg hebatnya kita untuk dia amik sebagai pekerja…bukannya resume smpai 2-3 helai tapi nothing..be the best….

    so kepada graduan-graduan yang baru je konvo mggu nih kat utm nih..selamat menjual diri anda demi mendapatkan kerja…ye jual diri anda dengan menggunakan resume yg hebat……

    p/s:::jadi ckgu pun kena wat resume jugak…sbb cikgu pun kena interview gak…

    7 Comments

    Filed under -life story-, -match and mix-

    cerita di bumi skudai…


    penat…lelah kadang2 x terkata mengunjungi diri saban hari….malah,ada waktunya seakan tidak punya waktu untuk diri sndiri…terlalu sibuk dengan tugas-tugas dikampus…kuiz,test,esaimen…tidak kira dengan masalah peribadi yang kadang-kala menjengah…

    namun disebalik susah payah susah getir itu…ada penghujungnya..untuk sebuah kemanisan…yg akan dijadikan sebagai hadiah atas sebuah kesukaran…

    tahniah buat kawan-kawan yg sudah tamat pengajian…tinggal kenangan kehidupan dunia kampus yang penuh mencabar…yang mengajar kita banyak erti tentang sebuah kehidupan…bermulanya langkah baru untuk dunia baru…semoga dunia baru menjanjikan sejuta kemanisan dan pengalaman untuk korang kutip…dan jadikan pengalaman di bumi skudai ini sebagai panduan untuk meneruskan perjalanan yg masih panjang berliku di depan sana….

    mgkin korang akan rindukan bumi ini…jgn pernah lupa sejarah yg tercipta disini…bahagia yg terukir disini…luka yg terguris disini…riang tawa yang pernah korang tinggalkan…dibumi ini kita pernah sama-sama berusaha mencari secebis pengetahuan sebagai bekalan kehidupan….dibumi ini kita sama-sama pernah menangis sedih…kenangan yg tercipta akan sentiasa kekal di sanubariku….

    terima kasih kalian atas persahabatan yg terjalin ini…

    adda n azza

    tahniah…

    2 Comments

    Filed under -cerita kampus skudai-

    ada apa dengan raya ke-3…


    hari ini raya ke-3..pagi2 lagi aku bangun….coz arini merupakan majlis pertunangan sepupu aku…bestnye…aku pun sibuk skali…bertmbah dengan demam yg  x jadi sebab raya ke-2 aku tido start dr 7 mlm smpai kul 10.32…n then sambung blk tido sejam selepas itu smpai pagi..bestnye tido..ahakss…smbung cite raya ke -3….

    kul 3 ptg slamat sudah…spupu kesayanganku disarungkan cincin kejari tanda tunangan orang..bestnye..hehehehehe…after that aku nk gi gathering kat melawi…harap nk gi ngn kawan..tp something wrong happen….so aku takut nk btaw my father yg aku nk gi gath guna keta dia…tmbah plak dgr my dad duk bncang ngn adik2 die yg pagi raya ke-4 dorang nk gi kebun sama2….

    aku blk umah baring2…x taw nk wat cmne..pusing kiri pusing kanan…pastu tiba2 kawan call..so aku pun gi open house umah kawan…die wat satay…tp yang menariknya..satay kena cucuk sndiri…bakar sndiri dan makan 4 sure la sendiri…ahakss….so kitorang beramai2…cucuk satay..beramai2 bakar satay…n beramai2 makan satay..thanks suzana…

    balik dr umah suzana..lebih kurang kul 9 malam  time tuh..baru aku siap2 nk gi gath kat melawi plak…maka drive la aku..

    kok lanas-melor-aril-jelawat-melawi…..smpai2 je seperti biasa..segan-segan…ahakss…aku gi salam2 ngn sume perempuan2 yg ada kat situ…n then mmg segan la…tp aku puas hati sbb dapat jumpa ramai org..yg selama nih duk kenal dlm internet je…thanks kawan-kawan..

    aku taw penganjur???ade penganjur ker???sponsor…ye terima kasih kepada kawan-kawan yg sudi sponsor untuk gathering kali ini….aku taw dorang telah buat yg terbaik….tp aku sakit ati sangat2 apabila dgr ade yg x puas hati…

    ermm…aku x sponsor..n then x jgak sibuk dgn persiapan2 utk gath tuh…tapi ade orang yg terpksa susah pyh utk gath tuh….sibuk menguruskan psl gath tuh dr pagi raya ke-3 lg…ermm..aku menghargai jasa baik kawan-kawan…

    smpai je mlm tu mmg aku da agak..ramainye org…n then aku g salam2..gi tegur2 org yg aku kenal n x kenal..memperkenalkan diri..aku bawak kawan…mula2 sibuk kenal2 org..borak2 skit..borak2 banyak..n then bagi kawan aku makan…n then tegur2 orang..actually aku x makan pun…xkisah..n xde org pun nk lyn n tanya..da makan ke???da makan ke??ade tmpat duduk x???cukup makan x???n so on…xde orang pun jemput aku makan…xde org pun nk ajak aku borak..xde orang pun nk sibuk2 ajak aku amik gmbr…

    tapi skit pun aku x kisah…siyes…tp aku rasa happy gile malam tu sbb leh jmpa semua kawan2 dlm room…

    tips kalu gi pat ramai::::

    1-org x tegur kita…salah ke kita tegur orang???

    2-org x ajak kita makan…salah ke layan diri makan sendiri???

    3-org x ajak kita amik gmbr???salah ke kita yg ajak org??

    4-org x salam kita???salah ke kalau kita yg g salam ngn orang???

    timbul ke istilah wat muka tebal org x layan…kita terhegeh2…bagi aku tidak….kerana kita semua kan kawan…walau dari dunia maya….tp di realiti pun kita kawan..kalau dalam room kita boleh bergurau senda..nape x di luar kita juga begitu???

    kalau rasa x dilayan..layan diri sndiri..xleh salahkan jusuh,kaksheila,kakna,pakcuu…dorang sudah sgt penat utk uruskan mcm2 benda….korang datang malam tu…n then nk layanan first class…korang bleh blah….siyesly aku cakap..kalau korang dtg nk harap org layan korang mcm korang pnting sgt..x dtg pun xpe…semua org sama je malam tu..kita semua satu aras je..semua kawan..tiada istilah otai..tiada room 1,room 3,org lama,org baru..da biasa atau x….

    jgn menyukarkan benda yg simple…dah la dtg malam…pastu nk komen lebih2…skadar datang je pun…x datang pun xpe..huh!!..org lain lg penat nk urus itu ini….nk layan itu ini..mcm2 ..please la..da besar kan..jgn nk jadi budak kecik..fiqah yg kecik tuh pun pndai layan diri….

    best jugak lepak tepi pantai smbil tgk bintang..baring atas pasir smpai tertido..hahahaha..bgn kul 5 pg gi bakar udang n makan reramai…kah3x…sowie sbb berlagak xmo bakar udang utk orang lain..hahahhaha…xde pun org ajak makan udang…tp sendiri bakar n sndiri makan..layan diri je..xde pun org ajak tido dlm chalet..tp sndiri naik n tido……kah3x…..kerana aku taw semua org da penat…semua org cuba lakukan yg terbaik…semua org sudah lakukan yg terbaik….

    terkilan kalau ade kawan2 yg terasa mereka terabai malam tu…sorry sgt2….papepun kita tetap kawan…bagi aku malam tu adalah the best..sbb leh knl sume org..apatah lg dpt jumpa “dia”…n then terima kasih again utk semua kawan2….thanks a lot….

    p/s::pica will be update later….

    2 Comments

    Filed under -match and mix-

    aku cuma seorang kekasih ym


    hahaha…

    gembira kah aku??

    sedih kah aku??

    kecewa kah aku??

    cinta kah aku??

    rindu kah aku??

    tapi semua itu untuk apa???

    hanya untuk sebuah gelaran kekasih ym??

    aku cuma seorang kekasih ym..

     

    warna warni dunia ym

    berhibur di alam maya??

    bahagia di alam maya??

    sedih di alam maya??

    terluka di alam maya??

    rindu pada siapa??

    cinta pada siapa?

    semua cerita di sebalik ketukan2 kibod…

    bohongkah cerita itu??

    palsukah cinta itu??

    dustakah kata-kata itu??

    dari hatikah ia datang??

    dari perasaan kah ia berputik??

    atau hanya sekadar ketukan2 kibod saat sunyi..

    saat sepi jari jemari ini laju mengetuk huruf2 di kibod…

    namun di luar sana..didunia realiti..

    penuh dengan cerita lain yg menghiasi…

    aku cuma seorang kekasih ym..

     

    cuma seorang kekasih ym

    yang dicari saat sepi??

    yang dirindui sekadar penyedap ati??

    yang dicintai sekadar penghias ruang kosong ini??

    yang disayangi sekadar menutup hipokrasi??

    kosong..sepi…detik2 waktu terus berlalu..

    semuanya bagai mimpi..

    namun ia adalah realiti yg pasti…

    aku cuma seorang kekasih ym…

    2 Comments

    Filed under -cerita dunia maya-, -match and mix-, -nukilan seminit-

    iklan aidilfitri menghina islam-kebetulan atau perancangan??


    Scene 1 – Budak Lelaki Melayu sedang menilik- nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah
    pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah
    kanan tingkap yang terbuka.

    1.Budak Lelaki Melayu -Orang Melayu
    2.Buku – Bible
    3.Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan
    4.Malam Yang Gelap – Islam yang mundur
    5.Mentol Lampu – Pencerahan (Illumination)- Lucifer@Iblis
    6.Sangkar Burung -Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM

    7.Tingkap Terbuka – Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

    Scene 2 – Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

    1.Mukasurat Bergambar- Bible (Christianity)
    2.Mukasurat Jawi terbalik – Al-Quran yang dihinakan
    3.Beca Merah – Samaran untuk kenderaan Santa Claus
    4.North Star – Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas – Simbol Paganism

    Scene 3 – Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama- sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.


    1.Bintang-bintang kecil beraura – Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
    2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih -POPE – Ketua AgamaKristian

    3.Pelawaan Menaiki Beca- Pelawaan Masuk Kristian Scene
    4 – Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar.

    (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)
    1.Budak Lelaki DanBudak PerempuanMelayu – Bangsa Melayu.

    Scene 5 – Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.
    1.Pulau Pinang – Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)

    2.Teluk Intan, Hilir P…erak(Anson) – Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.

    3.Kuala Lumpur – Malaysian Illuminati punya capital.

    Scene 6 – Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.
    1.Pasangan Melayu Extra- Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

    Scene 7 – Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.


    1. Kondo – Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.


    Scene 8 – Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.


    1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan – Lesbianism/Feminism

    2.Kepala Budak Lelaki Tersengih – Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.

    Scene 9 – Beca terbang merentasi sebuah pulau.
    1.Pulau – Singapore lah.
    Scene 10 – Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.

    1.Kawasan Pergunungan(Bukit-bukau) – tempattinggal Jin

    2.Masjid Kecil -Agama Islam yang lemah

    Scene 11 – Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

    1.Bangunan Misteri -Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk- tunjuk adalah Masjid)
    2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk – Perlakuan Biadab

    taken from Yusrizan jUsop


    kita 1malaysia tapi bukan 1agama….kita bangsa malaysia tetapi agamamu agamamu..agamaku agamaku…aku bukan racist..aku bukan racist..aku bukan terorist..tapi aku adalah orang yang akan bersama disini memperjuangkan agamaku..islam…

    wahai umah islam di malaysia sedarlah..bangkitlah..kita sedang ditindas dalam diam..agama kita sedang dipijak2 dalam tidak sedar…jgn biarkan kita terus sesat tnpa disedari….nauzubillah…



    2 Comments

    Filed under islamic

    cerita ramadhan alaf baru 2010


    ramadhan datang lagi dan beberapa ari lagi ramadhan akan pergi meninggalkan seribu kemanisan dan sejuta kepahitan..pelbagai hikmah tersembungi…pelbagai barakah sudah diberi…tahun demi tahun..ramadhan datang dan pergi…silih berganti…

    dulu saat kanak-kanak rasanya lebih meriah berbanding kanak2 kini…

    cerita ramadhan dulu :::90an punyer cite:::

    -asal tibanya bln ramadhan je..sibuk cari buluh…nk wat apa ngn buluh???pertama wat pelita panjang…menghiasi rumah…penuh ngn pelita…kedua sebab nk men meriam buluh..huhu…

    -asal tibanya ramadhan je sibuk nk g terawih sbb ado moreh..nnt leh mkn mcm2 lg kat surau…

    -asal tibanya ramadhan sibuk nk beli baju baru,selipar baru,segalanya baru la..

    -asal tibanya ramadhan sibuk buat kuih raya..

    -asal tibanya ramadhan je ….main mercun sini sana..mcm2 mercun ade tp xpernah plak luka2 smpai masuk hospital…

    kalo klate..bln ramadhan je sibuk make sejenis makanan namanya “colek”…colek buah,colek kere,colek perut,colek aye dan so on lg…

    meriah..dengan pasang lampu lip lap lip lap..hahahaha….rindu nk pasang pelita cam dulu2…rindu nk men meriam buluh…rindu nk main mercun n bunga api ramai2 depan umah…rindu zamn kanak2 aku yg x dilalui oleh bdk2 alaf baru 2010 nih…

    ramadhan 2010:::

    -aku sibuk ngn thesis,test,kuiz,study..

    -baju ry just jahit bj kurng 2 helai,tudung pakai yg mana ade je,slipar beli je satu..yg leh pakai utk stahun..hahaha..

    -kuih raya tunjuk je…

    -xde pelita lg…sume org da bsr..xde sape2 nk psg pelita…

    -xde mercun2,bunga api..xde meriam buluh…

    -xde pusing2 kmpung malam2…duk umah je layan tv…

    semuanya da berubah..aku tgk bdk2 skang pun mana ada cam kitorang dulu…malam2 men mercun..xdenye duk lam rumah men pc…men cs,men ps2..xde kemeriahan lgsung..tp itulah life di alaf baru….

    sangat2 merindukan zaman kanak2 yg xkan terulang…bdk2 skang naik motor gi mane2..xde jalan kaki ramai2 cam kitorang dulu2..naik basikal tu da kira ok lah…pusing satu kmpung malam2..meriah….ermmm…

    Leave a comment

    Filed under -match and mix-

    aku hanya insan biasa


    sesekali aku terfikir..

    tentang kisah silam yang banyak mengajar erti kehidupan…

    kadang-kadang aku juga sering terimpi..

    tentang masa depan yg jauh  dari jangkauan…

    aku hanya insan biasa..

    yang ketawa saat aku bahagia..

    menanges saat aku berduka..

    saat ingin mengatakan aku cinta padamu..

    saat ingin memberi dan menerima komitmen..

    saat ingin menabur janji..

    saat ingin memberi harapan..

    aku terlupa dalam cinta itu ada ketawa dan air mata..

    aku terlupa dalam hidup ini ada bahagia dan derita..

    aku terlupa aku hanya hamba yang seringkali tersilap..

    aku terlupa aku hanya insan biasa..

    aku terlupa aku hanya mampu merancang..

    aku terlupa aku akan sentiasa diuji dan diduga..

    kerana keterlupaan itu..

    aku sedih saat aku dikecewakan..

    aku kecewa saat aku gagal..

    aku putus asa saat dugaan mendatang..

    aku lemah saat diuji..

    aku lupa aku hanya insan biasa..

    seringkali aku terfikir..ingin mencuba menjadi yang terbaik..namun terbaik di mata siapa??

    terbaik untuk aku??untuk orang??untuk dia??untuk ma n abah??atau terbaik untuk siapa??

    atau aku masih lagi lupa??

    aku hanya insan biasa…

    yang x mampu untuk menggembirakan hati semua orang..

    atau aku terlupa??

    aku hanya insan biasa…

    yang  x mampu mengubah hati manusia..

    pengalaman lalu mengajar aku erti serik..

    pengalaman lalu mengajar aku erti EGO..

    saat seorang teman sedang terluka::

    aku hadir dengan seribu kata-kata semangat…

    kau harus tabah,sabar,semua ini ada hikmah,tuhan sedang merancang yang terbaik,kau akan dapat yang terbaik,ini semua dugaan..

    malah berjuta lagi kata-kata yang aku ucapkan..

    namun saat aku terluka::

    kenapa aku tidak mampu ucapkan kata-kata ini pada diri sendiri..

    ye aku ucapkan namun saat ianya terjadi,,aku lemah..

    saat itu betapa aku sedar..

    aku hanya manusia biasa..yang sangat kerdil disisi-Nya..

    saat aku bahagia..aku lupa untuk bersyukur..

    namun saat aku berduka..aku tidak malu mengadu kpd-Nya..

    saat aku mendapat kejayaan..aku lupa mengucap terima kasih..

    namun saat aku gagal..aku bertanya kpd-Nya…inikah dugaan-Mu ya rabbi..

    ya ALLAH..

    tuhan yang membolak balikkan hati manusia..

    berikan aku petunjuk-Mu,dan jangan la engkau pesongkan hati ini..

    setelah KAU berikan aku petunjuk-Mu..

    tabahkanlah hatiku dalam menghadapi setiap dugaan yang KAU berikan..

    ya ALLAH..

    andai dia tercipta untukku..

    permudahkanlah jodoh kami..

    percepatkanlah jodoh kami..

    andai dia bukan untukku..

    bawalah ia pergi jauh dari hidupku.

    Leave a comment

    Filed under -match and mix-, -nukilan seminit-