Internet out of service vs chatting and me…


Ermm…saat die rosak akhirnya tiba jugak…n then x sangka saat2 cmni lah die nak rosak…rasa cam sasau jap…kawan aku pernah tanya..::ko leh hidup x lau xde internet??:::aku dengan bangganya berkata..::::boleh je::::….sebenarnya boleh je..cam aritu..aku mmg x on9 langsung…duk umah byk wat keje lain..layan movie…mmg aku da ready dgn movie2 copy dr kawan2 nk layan masa cuti…tapi cuti kali ini aku x bersedia langsung dgn movie2 just mmg set kepala aku nih nk on9 je…

Mmg aku akui life aku byk dihabiskan depan lappy kesayanganku ini….kawan2 byk yg aku jmpa melalui dunia maya…information,berita,perhubungan dan sebagainya aku dapat banyak melalui internet…actually kawan kat internet nih pelbagai…so pandai2lah pilih kawan…seminggu dua nih mmg aku sedikit boring…x sedikit..tp sangat2 boring apabila seakan orang bodoh melihat laptop tp x dapat berbuat apa2…damn bored lew…tambahan pula baru je bagi pinjam hard disk kesayangan kat kawan sbb die nk tgk movie..maka dlm laptop aku ibarat xde pape….kalau xde internet x terbukak la laptop tuh…huhu…

Aku rasanya da berkecimpung dlm dunia internet nih baru lagi..almaklumlah dahulu kala mana ade computer kan..stakat men internet kat skolah..masa ari pertama masuk makmal computer jakun giler..smpai cikgu tanya sape x pandai nk on computer..aku nk angkat x nak tangan nih..skali satu kelas daa x pandai..hahahah…kenangan tul…so bermula detik itu aku blaja mengenali dunia computer…dunia world,powerpoint,internet explorer,mirc,paint dan so on…x silap aku thun 2000 detik aku mula2 chatting…guna mirc…time tuh budak2 lagilah katakan….so just tukar-tukar email je..time tuh mane ade handphone lagi kan….wah ptg2 duk hostel boring kitorang gi comp lab..n then chatting…dpt plak ckgu pemalas..kawkawkawka…so masa kelas cikgu suh chatting je..blaja wat email…semua bermula dr situ…

N then smpai la thun 2003 aku start main ym..time tuh xreti lagi..main pun biasa2 je…mcm2 benda aku xtaw..asyik kena boot je..asyik dc je..bermacam2 orang aku jmpa yg semestinya jauh lebih power dr aku n then jauh lebih tua dr aku..geng2 yg aku kenal thun 2003 semua da beranak pinak….aku je yg msih lagi kekal dgn status single..ahakss…dalam dunia chatting nih mcm2 da aku jmpa..n then pernah gak aku kapel ngn bdk2 chatting nih tp biasalah x kekal lama..sekadar pengalaman,suka2…kapel 2,3 bulan n then break..cmtu je..hoho…

Bab gaduh n tipu menipu pun bleh tahan..bab kata mengata pun x kurang hebatnya..mcm2 orang ade dlm tu…org2 yg sensitive,xkuat mentalnya,mudah terasa n so on x payahla nk chat..sbb dlm dunia chatting nih pelbagai manusia ada..x semua org akan suka kat kita…n x semua org akan layan kita baik2 je…mentang2 kita pompuan..akan ade lelaki2 yg sentiasa x puas hati ngn kita..mcm2 dorang kata…itu dan ini..so kalau org yg sensitive,mudah melenting mmg habis la…jadi bahan je….

Ade sorang kawan pernah kena tipu dengan budak chatting,kata nk beli laptop tp akhirnya lebur camtu je..ade jugak kes yg da hampir2 nk bertunang tiba2 ade org wat fitnah kat belakang..last2 hubungan yg tercipta tuh habis camtu je..maklumla org kat dlm tu macam2 kan…aku sendiri pun apa kurangnya..mcm2 benda terjadi….kena tipu tuh x pernah la lagi…kalau kena boot tuh xyah cite…ermm…

Okies berbalik pada internet dan aku…ahakss…ade juga kawan tanya aku weii ko wat pe dpn laptop kadang2 sampai pagi bawa ke malam..dr malam bw ke pagi…ntah la erk aku wat pe yer….aku pun x taw wat pe..hehehehe..mcm2 benda leh wat dlm internet nih..selain dr menulis blog yg x seberapa…da sekian lama x update nih….pastu layan blog2 org lain…mcm2 blog ade kat dlm dunia maya nih..pelbagai informasi berguna kita dpt..start dr cara nak wat website,cara memasak,pakaian,blog,it,jaga muka,petua,agama,islamik….mmg aku x pernah boring jelajah dunia internet nih..mcm2 benda ada..taw kita je pndai pilih ke x…

Website2 menarik yg boleh dikunjungi…blog2,discussion room,chatting room,facebook,Friendster sebenarnya bukan saja boleh memberi kita informasi berguna…malah kadang2 boleh memberi kita ilmu baru ttg sesuatu yg kita tidak taw….kalau ttg computer nih actually aku byk belajar dr dunia internet…makanan rohani????kalau dlm reality andai kita berada di dlm kuliah ilmu..kita juga beroleh pahala sama…bagaimana kalau dlm dunia internet????kalau kita membaca perkongsian ilmu oleh shbt2…ttg reality dunia..ttg isu-isu semasa yg dikupas dengan perkaitan hadis-hadis dan hokum-hukum islam…

So petang tadi,mama aku pergi kampung..melihat pokok2 buah dorang kut2 ade durian gugur ke…n then sebagainya…so aku tnya mama nape x ajak aku…mama ckp..mcmlah aku nk ikut…baik duk terperap dlm bilik lg best…aduiyaa…mama kalo internet ade…along nk tgk tv pun x nak taw…nk kuor bilik apatah lg..mmg malas nk kemana2….now modem rosak..so mmg x taw nk wat pe ngn laptop…nk tgk movie pun da boring..mmg boring giler la…damn….

So cmne la nk gi idup kat tmpat yg xde line tlepon nih lau xde internet 2,3 ari pun da boring x ingt…ahakss….

4 Comments

Filed under -cerita dunia maya-, -life story-

4 responses to “Internet out of service vs chatting and me…

  1. cik selalu tunggu nukilan dari awk.

    cik rasa awk ni org nye cool, pemerhati, bercakap bila perlu, punya ideologi sendiri, dan suke mengingati memori lama.

    teruskan menulis, kerana apa yang ditulis adalah rasa. Rasa yang digarap menjadi madah.

  2. uikss…sy banyak ckp cik…tp sy sngt suka menulis..sesuatu yg sy fikir mgkin x sama dengan orang lain cik…

    kadang2 apa yg sy lihat n fkir…org x faham..hehehehe

    memori lama tuh sesuatu yg sentiasa ada …

  3. memori adalah momen terhebat kita. manis walau pahit semua itu berharga. tapi jgn kite hidup dalam kenangan supaya masa depan tak dibayangi kenangan silam

  4. kenangan adalah suatu cerita kisah silam..pahit manis..

    actually kenangan dan pengalaman kadang2 memberi kita haluan di masa hadapan..

    xperlu hidup dengan kenangan..tp mgkin apa yg berlaku arini kerana kisah semalam…:)…

    semoga hari ini lebih baik dr semalam..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s