ketentuan,nasib atau usaha???


belajar dan belajar..penat jugak kadang kala…tapi itulah adat mencari ilmu…x belajar nantikan x dpt ilmu plak..sehari dua nih…kepenatan kerja menyebabkan otakku seakan beku mengeluarkan idea untuk terus bercerita dlm aku nyer blog nih..

dalam belajar nih ada banyak benda yg boleh terjadi…usaha,nasib atau ketentuan…usaha tangga kejayaan…dalam belajar memang la kena sntiasa usaha kan..tapi biasalah students kang..facebook,wayang,jenjalan n so on melebihi belajar…pastu bile da jadi camtu…study ntah kemana result ntah kemana..maka jatuhlah kepada keadaan kedua dimana nasib…da nasib x blaja pun dapat tinggi..ade jugak ke camtu????atau da memang ketentuan illahi..dpt result camtu tanpa usaha???

hahahaa…lain orang lain cara kan.siyes.aku akui aku bukan jenis org yg suka berusaha mati-matian..kerana aku sndiri x taw..kenapa falsafah n cara idup aku berubah sama sekali semenjak thun 2006 berlalu…2007 mendatang menjadikan aku org baru…hahahaha..org yg jauh berubah dari aku yg dulu…sememangnya sangat2 berbeza…belajar seadanya setakat yg termampu…ntah terasa malas untuk mengejar sesuatu yg lebih had…usaha sedaya dengan apa yg aku ingin..da sememangnya tiada keinginan pun…apa yg dapat itulah yg aku ingin..bile ade sahabat2 yg tak puas hati dengan result..frust dengan hasil kerja dorang…frust dengan usaha dorang sendiri….aku hanya diam…kerana itu aku hanya menerima..bile org tanya kenapa dpt rendah…aku tiada jawapan..kerana setahu aku..aku sudah mencuba yg terdaya..tp jika hasilnya begitu…tidak seperti yg diharapkan..itu lah yg ditakdirkan…walaupun rasanya seakan x sama dengan usaha yg diberi..haha

dalam idup kita kena belajar menerima kekalahan atau dengan kata lain kegagalan…sebenarnya bukan gagal pun…x dpt a..tp dpt b…that ok what….still lulus..still bleh dibanggakan dengan result tuh…ye lah minah ponteng n pemalas tahap gaban..kelas jarang2 nampak muka..dpt b..hello org yg dpt a..kelas x pernah tinggal..no wonder la…tgk diri sendiri…blaja berkata syukur…

gud luck for all my frenz for our final year in utm..n congrat for those who get excellent result…

Leave a comment

Filed under -coretan hati-, -life story-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s