ini diet low carbs bukan diet low calory kerana i’m food lover


rasanya org malaysia nih semuanya maju dan berfikiran terbuka..namun x ramai yang tahu pasal diet atkins…aku sebelum nih pun  xtaw apa itu diet atkins…dimana dikategorikan sebagai low carbs diet…mengelakkan makanan-makanan yang high carb dalam makanan seperti nasi,roti,gula,kacang,buah,mee dan sewaktu dengannya…banyak lg..sila rujuk diet

say no to carbs...(google image)

kepada mereka-mereka yang x paham apa itu low carb diet diminta search dlm internet dulu yer..tolong la..tolong pahami dan kumpul maklumat yang cukup sebelum mengata dan komen orang mcm2…tolong lah yer…tolong jgn banyak cakap kalau x taw apa-apa…low carb diet adalah sgt jauh berbeza dengan low calory diet….dan mcm2 diet lagi….manusia nih berbeza…x semua sama..kalau orang mcm aku yang jenis kaki makan nih.tgk itu selera…tgk ini selera…camne nak tahan makan…apatah lg aku da terbiasa makan je..kunyah itu ini..

tiba-tiba org suruh diet low calory….pg minum milo+dua keping roti…tgh hari makan nasi 1//4+lauk+sayur…malam makan biskut dengan air milo..adakah aku mampu menahan lapar dengan sebegitu????24 7 aku rasa perut aku lapar….x cukup nk makan camtu je dengan aku kesana-kemari ke kelas,naik tngga turun tangga…tenaga yg ada seakan semakin lemah…lalu hanya seminggu diet sebegitu…lalu kembali kepada makanan asal..

hinggalah seorang sahabat syorkan aku low carbs diet…mula-mula aku x paham…rasanya seminggu juga aku search psl benda-benda nih..die punya risiko,kelebihan-kekurangan,cara,apa yang x boleh dan boleh serta proses nyer…di atkins diet , google, dan pelbagai website kesihatan seperti nutrition….namun orang yang x pernah search apa-apa dan hanya dengar org cakap dan cerita sibuk nak mengomen sama…

hello!!!talk with the fact k…aku makan telur sebiji sehari…ade org komen..ari-ari2 makan telur nak kurus camne..

hello!!!aku makan sup sayur+ayam semangkuk..ade org komen..makan banyak nk kurus camne…

hello!!!aku makan ayam goreng 2 ketul atau ikan bakar 2 ekor…orang komen..makan camni kate diet…

sakit hati aku nih sangat-sangat…apatah lagi kalau yg menegur tu orang-orang dewasa yg kalu aku terkurang ajar kan aihh x baik plak…camne aku nak terangkan pada orang…ini diet low carbs..camne aku nk smpaikan begitu banyak fakta yg berminggu aku baca dan search dlm internet nih psl kolestrol,karbohidrat dan mcm2 lg..camne aku nk bagtau pada org2 tua yg x paham…dorang igt diet nih mkn skit je..nasi 2,3 mulut,ikan separuh ekor,biskut 2,3 keping,roti 2,3 keping,makan buah sebiji,sayur sikit…hello!!!..aku nih manusia..even kucing aku nih makan nasi lagi banyak dr aku…..kalau keje aku tido je hari-hari boleh la makan nasi 2 mulut,biskut 2 keping,buah sebiji…abis kalau aku kerja berdiri 10jam..kerja serve org,,kehulu kehilir,anta air,angkut pinggan,basuh pinggan,itu ini…nk makan camtu..tu bukan  namanya diet..tu bunuh diri….biar mampus terus…ala2 nak kurus…

very low calorie diet(google image)

sakitnyer hati aku…..arghhhhhhhhhh….susah tul duk dikalangan mereka-mereka yg x paham nih…kalau aku gemuk orang kata mcm2…gemuk la kurang makan la,exercise la..padahal yg berkata tu lg hebat dr aku bab makan..exercise x pernah..kenapa??sbb da kurus nk exercise apa kan..org kurus kan sume sihat wal’afiat..penyakit kencing manis,darah jantung,darah tinggi mana penah kena kat org kurus..sume kat yg gemuk kan???camtu??

kalu diet camni plak..nih la manusia….ada je x kena kalau org lain..sendiri je bagus kan..byk cakap tp x taw fakta..pastu sibuk nak komen mengalahkan org yg da search mcm2…ermmm..

ini apa yang aku makan tgh hari nih…dan ade org komen..makan semangkuk besar.pastu kata nk diet n kurus..smpai bile2 x kurus…please tgk mknn aku nih??

menu ari ini

ini menu aku untuk tgh hari ini…sharing resipi:::

1-seketul ayam bhgian rib,sayur kangkung segengam,bunga kubis segenggam,sesudu cili kering(yg siap dimesin),sesudu bawang merah+putih(yg siap dimesin),sesudu sos spageti,sedikit garam+ajinomoto….

tgh aku syok2 baru nk suap makanan..ade org tegur..makan semangkuk camtu…kata nak diet..diet apa camtu…dan aku pun makan dengan sakit atinya….tapi alhamdulillah kenyang….

ya ALLAH,permudahkanlah aku dalam usaha untuk mengurangkan berat badan supaya aku lebih cergas dan sihat dalam mengerjakan ibadat kepadamu ya ALLAH..

14 Comments

Filed under -coretan hati-, -life story-

14 responses to “ini diet low carbs bukan diet low calory kerana i’m food lover

  1. Flaini,
    Biar la ape org nak kata. ikut hati mati, ikut rasa binasa. Habis nak ikut apa?..
    ikutlah apa yg kite rasa betul..
    pasal mulut tempayan boleh tutup. mulut org takkan pi jahit pulak,kan.

    Wat senyap je, klu sakit beno hati tu ce ckp “Ni cara diet aku, ko takyah amek tau. amek tau diri ko je!”

    ok bebeh,

  2. hehe thanks cik..yg jadi prob nyer kalau org tua yg kecoh nih cik…xkan nak cakap camtu…tadi pun lenni dah ckp x paham xyah la cakap pape..hehehe..

    pape pun lenni ttp dgn diet lenni…

  3. ain

    cik flaini sila ignore org jahat tuh.. dia sgt sibuk… jgn layan org mcm tuh.. yang penting kita tahu apa kita buat..

  4. buat bodoh je lah kak..mulut orang bukan leh tutup

  5. whiteknight

    salam ziarah
    leni, jgn peduli tentg org kata.
    ambik kata sebagai satu motivasi untuk meneruskan niat diet ko. chaiyok23 myfren.
    insyaAllah, b4 aku konvo aku jupe ko ek leh tgk perubahan. All da best myfen.. =)

  6. stop diet at home..haha..continue at utm…

  7. whiteknight

    lorr.. bru semngat nk kalik utm.. =)

  8. mmg x sabar nk blk utm n mulakan sem baru…ahakss..

  9. whiteknight

    bgus2.. semangat itu yg kita nak.. hehe =)

  10. semangat ye..tp ko da xde…taw x betapa kesunyian itu ibarat ntah la..sedih la wei…sedih sgt..nanges aku..huhu

  11. whiteknight

    wehh.. jgnla nangis aku pon sedih gak.Saat akhir aku kat u, xspent time ngan ko. Masing2 busy ngan kerja2 masing2.Byk masa kita bersama time susah & senang.Aku hrp ko akan kuat & tabah.Aku bangga ngan ko. Kekdg2 aku pikir sendirian, aku pon xmampu nk tanggung apa yg ko tanggung. Aku sedia menjadi pendengar setia ko tatkala ko senang or susah. InsyaAllah aku sedia mnolong sedaya yg mampu. Keeping smiling myfen whatever u do.=)

  12. nk jadi pendengar setia ye..tonight someone(mr ktr) call me…what the ..hahahahhaa..hidup always happy….

  13. whiteknight

    adoi… mr ktr pe khabo? hehe..
    lame xdgr cite sal dak tue.
    tabiat ko dr dulu kol mr ktr kol mesti bgtaw aku punyer.. hehe.. honestly, aku suka kata2 mr ktr bile advice. nice & meaningful words.
    jgn mrh ye.. hehehe

  14. sejuk jiwa dengar nasihat dia…ahaksss

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s