saya benci orang yang suka pandang rendah pada orang lain


salam…malam sudahh..mata sudah mula mengantuk..ayorkkk..haha..

ok sebelum tido ingin skali toru berkongsi sesuatu ngn korang…toru sangat membenci orang yang pndang rendah pada orang lain..hoho..hello kalo dia bodoh skali sbb belajar x pandai pun…die bodoh dlm akademik je..ntah2 die lg terer dr u all bab menjahir,bab memasak,bab buat kuih dan so on..ye memang ilmu itu penting dalam kehidupan kita..gi sekolah itu ilmu..blajar apa yang blajar kat sekolah tu ilmu…ok now mari kita sama-sama berfikir…nak kata kurikulum silap x…bukan sebegitu cuma ini pandangan peribadi je..hahaha..jgn mrh plak pak menteri….

okies..mari kita sama-sama berfikir sejenak…budak-budak yg nak kerja jadi mekanik atau wat umah batu atau petani adakah beliau memerlukan untuk blaja addmath,atau fizik,bio atau pape la yg x berkaitan langsung..apa motifnye budak tu da ade bakat yg mendalam dlm bidang jahitan tp suh struggle spm kena dapat sijil gak dlm matematik,sains…xde kaitan pun just ilmu-ilmu basic ttg dunia je….budak tu mmg dpt E(9G) untuk sains tapi dia tak bodoh…cuma die bijak dalam bidang jahitan..bukan dlm ilmu-ilmu moden camtu k…so kalo korang nk cakap korang bijak x payah la..abis kalo amik medic pun,bijaknye dak2 amik medic..blaja killer punya…tp pandai ke korang baiki keta??pandai menjahit kebaya x??pandai wat cupcake x???pandai wat kek blueberry x????xpandai kan…so ko pandai medic je beb..byk benda lagi ko x pandai…so don’t kerek2 k…

masa aku skolah di machang,klate a long time ago….cikgu aku pernah citer…dulu dia sangat benci org bodoh..kurang cerdik dalam pelajaran…dia x suka ngajar budak-budak lambat paham nih….kalo dapat kelas ujung2 je dia pasti tension..masuk kelas asyik nak marah je..x ngajar sangat sebab tahu budak2 tu bukan paham pun…ermmm..ALLAH itu maha mengetahui…DIA tahu saatnya untuk membalas dan menyedarkan kita k….so jgn berlagak…so ckgu nih adik bongsu dia x pndai sgt…keje pun kilang je…sedangkan adik-bradik lain ade yg keje kerajaan,nurse,pegawai bank dan so on…semua org atas dunia nih ada waktu sakit dan sihat kan..so tuhan nk uji ckgu toru nih dengan mak die tiba-tiba jatuh sakit…so xde sape nak jaga…adik-beradik dia yg da banyak duit n then keje best-best…sume bzz..almaklumlah org bekerjaya…so sape yg jaga mak die??adik die yg keje kilang tu..si bodoh yg malas sekolah,blajar  xpandai tu jaga…brenti keje kilang,balik kmpung keje bengkel jaga mak…sape yg bekerjaya nak brenti keje jg mak???ade sape2 snggup x???bagus betul anak mak..masa kecik2 mak suruh blaja rajin2..masuk u keje best2….mak x taw bila da keje best2..anak boleh kirim duit je..tp ms nk bersama ngn mak x de..bzz..maklumlah org bekerjaya..keje best..doktor,engineer…sian mak..kalau mak taw…mak xkan taw..

setiap manusia itu ade kelebihan dan kekurangan mereka sendiri lew….bodoh itu satu kekurangan..lembab itu satu kekurangan…kalo korang rasa korang da bijak,cantik dan segalanya..jgn lupa korang pun ada kekurangannya…mgkin korang ada benda lain yg org x nampak…xpayah nk cakap hebat sgt la erk..sama je…bezanya kau lebih kat sana…aku lebih kat sini..kau kurang kat situ..aku kurang kat sana…apa yg membezakan kita adalah apa yg kurang dan apa yg lebih??tp kita ttp sama kan ade kekurangan dan kelebihan…x begitu…

toru benci org yg suka pandang rendah pada org lain..sebagai contoh….korang adalah pekerja baru…so pekerja lama akan ajar korang benda-benda yg patut…adakah korang akan expert dlm ms sehari tuh utk sume benda???kalo korang expert mmg pekerja lama tuh lembab…korang keje sehari je da sama level ngn die yg keje bertahun…skill die bertahun tu sehari je korang da pro???haha mmg die sgt lembab…x camtu???hello pikir la logik skit…masa ko yg bajet keje da lama tuh first time keje dulu…ada masuk keje terus pro ke bro???xde kan???lu pun blaja slow2 gak kan..so yg lu nk kerek2 nk mrh2 org baru wat keje x reti tu pehal??aduii aku x paham org camni..lain la kalo da keje 2bulan tp mcm baru keje 2 hari..tu mmgla kena hempuk atas kepala je…tu bukan lembab da namanya…pemalas…for those yg pk die bagus sgt…tgk la diri lu skit ye…

kalo lu keje jadi pegawai skali pun…lu jgn lupa beb..yg potostat kertas-kertas tu kerani..yg sapu n mop lantai tu makcik cleaner..yg anta surat-surat tu posmen@opisboy,yang urus-urus benda lain tu lu punya anak buah…so???pk lah skit…kalo pangkat besar gunung pun…korang x keseorangan dlm pejabat atau di tempat kerja…lainlah kalau korang bos,pekerja,kerani,tukang sapu smpah,opisboy sume korang..itu barulah leh berlagak….nih kerek je lebih…die tukang arah je pun..kalo makcik cleaner cuti da bising satu pejabat..kalo kerani cuti itu ini x jumpa…file itu hilang,,file ini hilang….hampeh….

moral of the story…hidup saling bergantungan antara satu sama lain..dan ingat tiada orang bodoh di dunia…cuma die memiliki kepandaian dalam bidang yg berbeza….itu je…tolong jgn kerek2…

2 Comments

Filed under -match and mix-

2 responses to “saya benci orang yang suka pandang rendah pada orang lain

  1. ina

    semangatnya buat blog… (x bc pun just post je hehee)

  2. haha..luangkanlah waktu sesekali membaca..mane taw ade benda yg leh wat kita terfikir sesuatu….something here i want to sharing ina…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s