kisah suka duka seorang gadis bersaiz xxl


ini kisah benar ttg cik xxl…tapi tidak melibatkan yang hidup atau yang mati yer..kalau ada sedikit sebanyak persamaan maafkan toru…xde nak mengaitkan sape-sape…..

ermm penatnya malam nih rasa longgar segala sendi-sendi tulang temulang aku nih setelah 10jam menjadi pekerja di kantin…hoho…arini aku nak citer pasal cik xxl..cik xxl nih orangnye gemuk tapi comel.dia pun hidup macam orang lain jugak.cuma bezanya die bersaiz xxl..pergerakan pun sukar,nak bergaya cam orang lain pun susah.nak wat aktiviti-aktiviti lasak pun x boleh.nak aktif-aktif kan cepat penat.semuanya menjadi sukar kerana dia bersaiz xxl.

ada suatu hari tu,cik xxl menaiki bas nak ke ibukota.dalam perjalanan dia duduk di tepi sorang pmpuan yang kecik molek.cik xxl berborak-borak ngn dia dan that girl akak da kawen ke?dia cakap lum…dan that girl cakap erm da tua pun x kawen lg…cik xxl pun kate:::eh sy baru omo 23…la 23 ke ingatkan da 30lebih..nampak muka cam da berumur…kalau korang pernah terjatuh gelas kaca ke lantai n then pecah..camtu la perasaan cik xxl…hancur berderai hatinya..dan dia tanya that girl,awak omo berapa…that girl cakap omo 28…erm jauh bezanya cik xxl yang berumo 23 nampak sangat tua kerana dia bersaiz xxl..sedangkan that girl yang kecik molek tu berumo 28thun tp nampak cam budak baru lepas spm hanya kerana dia bersaiz s….tapi cik xxl masih dengan gaya hidup dia camtu…makan x pantang,x diet,x pernah nak mengurangkan berat badannya..die enjoy dengan life die..mgkin benda tu x cukup untuk membuatkan cik xxl nekad…

 

cik xxl

di hari yang lain…cik xxl berjalan-jalan window shopping di mall bersama kawan-kawan bersaiz s dan m…hanya cik xxl je bersaiz xxl…dan diwaktu berjalan-jalan dengan penuh suka suki…mereka sama-sama makan mc donald,sama-sama belasah sushi king,sama-sama makan cool blog,sama-sama beli beg,sama-sama beli selipar….dan tiba waktunya mereka ke bahagian baju-baju….kwn2 cik xxl sibuk melihat baju-baju..cantik..mcm2 fesyen…sibuk duk pilih baju…tapi bila cik xxl belek2 susunan baju tuh…semuanya x muat untuk disarung ke tubuh cik xxl yang xxl tuh…tapi cik xxl pilih fesyen lain yang bunga-bunga ala blaus….xleh nak pakai yg  berpatern skit sebab xde saiz…cik xxl nak beli seluar pun sama..cik xxl mencari seluar di bhgian pompuan..tp xde saiz xxl..hanya ada saiz seadanya…m dan s…lalu cik xxl terpaksa la membeli seluar di bhgian lelaki…tshirt pun sama terpaksa membeli di bahagian lelaki..tapi cik xxl x  rasa pape lagi..cik xxl x nekad lagi…

cik xxl mula merasakan die ingin aktif..lalu die dengan penuh yakinnya cik xxl join satu program jati diri..dia dengan penuh semangat pack barang dan join bersama kawan-kawan..namun sekali lagi cik xxl menjadi bodoh kerana tidak dapat menyertai program-program lasak kerana cik xxl melebihi berat ….cik xxl juga banyak berehat kerana buat kerja skit da penat…joging skit da penat…lalu cik xxl mula merasakan yang dia perlu mengurangkan berat badannya…

di hari lebaran yang penuh mulia,cik xxl sekali lagi merasa rimas kerana baju raya yang berfesyen itu kelihatan sendat di tubuh cik xxl..semuanya gara-gara tukang jahit kata x cukup kain nak wat besar-besar…ermmm dah la makanan di hari raya sedap-sedap…cik xxl pun makan dengan bestnyer…hoho..tanpa menghiraukan berat badannya….

sehinggalah sampai suatu masa…rasanya saat itu betul2 membuatkan cik xxl tersedar dari dunia sebenar die….apabila dia disahkan menghidap diabetes dan obesiti…cik xxl mula sedar tentang gaya hidup dia yang salah..tapi semua sudah terlambat..cik xxl sudah menderita kencing manis…cik xxl da x bleh makan itu dan ini..cik xxl kena suntik insulin..cik xxl hidup dengan ubat..cik xxl  cepat penat kerana badannya yang bersaiz xxl.

 

u r what u eat

kenapa nak diet???inilah jawapannya::::

1-kerana nak sihat..

2-kerana nak kurus supaya senang nak melakukan aktiviti outdoor..

3-xnak bagi nampak tua(lelaki omo 25 pun pnggil kita kak sbb ingt kita omo 28)..

4-nak suruh badan rasa ringan dan x cepat penat wat kerja…

5-sebab gemuk itu hodoh…

6-sebab gemuk ini boleh menyebabkan terkena pelbagai masalah kesihatan…..

jom kita diet sama-sama..supaya peluang untuk kita kena penyakit kurang…amalkan gaya hidup sihat…

6 Comments

Filed under kesihatan

6 responses to “kisah suka duka seorang gadis bersaiz xxl

  1. emo

    xkesah la s,m @ xxL
    yg ptng hapi..
    aku sntiasa saim mung xkira gno keadaan pun..
    tpi…
    klu mung ad niat nk diet,ak sokom mung…=)
    klu mung berjaya,bju mung hok mung bui ko aku ak bg blik…hihi

  2. Rasanya sume pmpuan XXL akan merasa situasi gini.

    semlm cik kuar ngn kwn bersaiz xxs. Bayangkaan betapa gergasinya cik sebelah dia.
    Mcm cik pulak yg tak normal padahal dia yg kecik sgt. Lagi kecik dari Mila AF tu.

    lemak boleh buang, tapi tulang tak leh besor dah!
    Cik bersyukur, sekurang2 cik kurus nanti tak le nampak abnormal

  3. emo..hoho…xpelah kalau i da kurus..u beli baju baru je bagi kat i k..hahahhaha

    cik….xpe..janji buang lemak..hehe…cantik tu no 2..sihat n kurus tuh penting..hehehehe..supaya hidup menjadi normal

  4. emo

    ok..
    nk diet pun kesihatan kna jga..

  5. yup kita diet tuk sihat dan sayang diri sendiri,..bila dh ringan semua keje jd senang,..baju pun byk pilihan,..dan yg penting jg BMI,..chaiyok! chaiyok!

  6. thanks kak..sedang berusaha..hidup tnpa nasi..hehehe…

    emo:::sy akan jaga kesihatan…ahakss

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s