kisah si penjual kuih


dalam hidup nih x semuanya bertuah kan…kita sebenarnya saling bergantungan antara satu sama lain…seorang mekanik yg sakit akan pergi berjumpa doktor…seorang arkitek yg rosak kereta akan pergi baiki kat mekanik….si pegawai kerja kat dalam aircon pun akan beli kuih dengan si penjual kuih..so xyah la nk kerek sangat kalo lu tuh pegawai pun…sbb beli kuih kat kedai gak….da pro sgt,terer sgt buat sndiri la..eh nanti kata …abes sape nk beli kuih die plak…mcm2 la kan…ade org yg sedar diri..ade org yg lupa diri….

sekadar hiasan

kisah si penjual kuih…nk share story about seseorang yg sgt dekat dengan aku…rasanya seseolah kesusahan itu terbeban jua dibahu aku nih….ermm…mgkin x ramai orang yg sedar kan..kita semua kadang2 terleka…di sebalik kesenangan kita…ade org yg jauh menderita…ermm..bila gula naik aritu..kita especially aku x rasa pape memandangkan aku mmg jenis x makan benda manis2 nih….tapi bagi si penjual kuih..gula naik aduhh bebannya seseolah bertambah sekali ganda..sepatutnya duit untung dpt 20hinggit..da berkurang sebab gula da naik…x kira tepung naik,minyak naik….

mmg ada orang yg memikirkan benda tu kearah lain kan….untung atau sebagainya..abaikan die…arini aku nak bercerita tentang dari pandangan aku sebagai manusia yg plg dekat dengan si penjual kuih…yg menerima impak besar dalam perubahan hebat kenaikan barang dunia nih…kite mgkin rasa skit2..tp ade org yg rasa bagaikan ade batu yg menghempap bahu..rasa berderai tulang temulang…rasa lemah segala saraf…menerima impak perubahan yg ada…namun hanya dipandang sebelah mata oleh mereka2 yg tidak mengerti…malah seakan mengejek lagi dengan promosi2…yg dilaungkan2..apa yg didahulukan dan diutamakan…hakikatnye..hanya mereka yg tahu….yg miskin semakin miskin..yang kaya semakin kaya…

nilai sekeping kertas

seawal jam 4 pagi…rasanya insan2 sepertiku masih lg belum melelapkan mata,anak2 muda masih lagi berpeleseran di kota metropolitan,pelajar-pelajar uni masih lg utuh di meja study,warga-warga kota masih lg ketawa riang di kedai 24 jam…tp si penjual kuih sudah mula bangun untuk mencari rezeki…dikala anak-anak masih tido dibalut kesejukan desa….si penjual kuih sudah mula menjalankan tugas….menguli tepung….mengatur acuan,membuat inti dan bermacam2 lg tugas rasmi mereka…ibarat si pegawai masuk pejabat..duk relax atas krusi empuk,ade aircon,sign surat,wat tender and so on..itulah juga rutin si penjual kuih dengan kerja2nya….

lantas dipasang dapur untuk menggoreng,berpanas menahan api menggoreng kuih2,memasak kuih2….saat ayam mula berkokok,azan subuh berkumandang..mereka masih lg utuh dengan tugas menyiapkan kuih2 yg ada….kerana sebentar lagi sudah ingin dijual kepada pegawai2 berkereta 7 series,anak-anak sekolah,guru-guru,pekerja kilang dan sebagainya…malah ade yg memandang sebelah mata….ye lah x pandang langsung nnti camne nk pilih kuih kan..so nak x nak kena pandang jugak…

kalo org lain hujung bulan shopping..mereka kais pagi makan pagi..kais petang..petang x kais….hoho…sedar atau tidak…atau buat2 xsedar…atau sengaja mmg x nak sedar…kite semua saling memerlukan…x perlu menghina org lain yg life lebih rendah dr kita..kerana sebenarnya mungkin mereka lebih bahagia dari kita….mungkin kehidupan mereka lebih sempurna dari kita….

karipap

Leave a comment

Filed under -life story-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s