laptopku musnah


ermmm…laptopku musnah???huhu…itulah yang terjadi kepadaku seminggu sebelum naik sem nih..awal bln 12 laptop kesayanganku telah mengalami kerosakan yang amak dasyat sekali..semua itu kerana kesilapanku sendiri….siyes aku sangat down sebab xde laptop…dah la aku nih kaki chatting…so xde laptop cam patah kaki beb..boring giler duk umah…datang u plak serba x kena…dah la minggu pertama kelas lec da cakap…okies sume saya nak mulai minggu depan bawa laptop datang kelas sebab kita ada praktikal kelas…hoho…aku diam x terkata..apa aku nak wat nih..duit pun kering lg time nih….harapkan nak makan je nih….

minggu depan gi kelas..ramai la dak2 nih x bawak laptop…lec cam merajuk sebab dak2 nih x bwk laptop dtg kelas..lec ngajar sparuh je pastu die stop kelas…sbb xde mood nk ngajar…dak2 x bawak laptop nih asyik berborak je dalam kelas…kannye nak beri tumpuan pun…hoho…abis je kelas aku pun btaw lec…dr. sy xde laptop lg…tunggu duit dr penaja masuk baru leh beli laptop dr….maaf erk…hoho..serba salah aku dibuatnye….

arghhh sume nih sebab kesilapan aku sendiri…laptop non-stop on…pastu kesilapan paling besar aku wat adalah….menggunakan laptop diatas katil without cooler…tuh mmg sengaja menjahanamkan laptop sendiri la namanya..siyes sebelum nih aku ade dgr org kata x leh guna laptop atas katil tp aku wat bodoh je..bila benda da jadi camni baru aku teraba2 sana sini…gelabah n serba x kena….esaimen melambak tp tangan patah..harapkan pergi cc???psd xde,,,flash xde,,frontpage xde,,treepad xde,,mane aku nak wat keje …arghhhhhhhh……

lappyku dalam kenangan...

korang tahu x???tips2 nak jaga laptop camne???meh sini aku kongsi serba sedikit setelah aku ade wat sedikit pembacaan mengenai penjagaan rapi laptop sejak aku telah kehilangan laptopku yg berusia hampir 4 tahun ini….

  • jgn guna laptop atas benda-benda lembut especially katil..kalo ko letak atas katil cam apa yg aku wat tuh…that mean mmg saja nk menjahanamkan laptop sendiri yer…hoho

  • sila guna cooler yer..walaupun cooler murah harga 2hinggit pun xpe…sebab extra power yg x guna tuh die leh salurkan kat cooler…

  • sila off suis sebelum korang cabut wayar dari laptop…

  • jgn bagi terhentak atau jatuh yer…

  • jangan guna laptop atau letak laptop dikawasan berair kerana kemungkinan motherboard leh rosak…

  • jgn guna bateri kalo ngah guna suis…bateri better cabut n simpan leklok…(petua utk bateri tahan lama)..ye ke x ,…xtaw la…

dan sebenarnya banyak lagi…tp korang carilah sendiri erk..hahahahaha..so sambung cite tadi..setelah comfirm penaja da masukkan wit..aku pun terbang ke klate untuk membeli sebuah laptop..survey punya survey..ingt nk cekau dell..tp duit aku ciput je….dah la motor lg…huhu…so aku pun amik la acer..walaupun org kata acer nih cepat rosak la,banyak problem la,itu la,ini lah….tp laptop lama aku aritu acer gak..hampir 4 tahun aku pakai…rosak kerana kesilapan aku sndiri…guna laptop atas katil all the time…jatuh dr katil aku rasa da 5,6 kali…x kira lagi naik train dr jb ke klate..klate ke jb tuh…vibrate kete api bukan cam vibrate henset…mau x hancus..hoho….

lalu aku pun cekau je lah acer lagi sekali…xpe student lagi..duit pun byk mane lah sgt ade kan…nanti da keje aku cekau la dell ke sony ke..whatever lah kan….

lappy terbaru nih mmg aku jaga baekk punyer..sayang beb..xmo jadi yang cam dulu lagi…yg nih aku da beli cooler cool punyer….da x amalkan on9 sambil meniarap di atas katil..da tukar port…meniarap atas lantai je..kawkawkakwakwa….aku mmg jaga leklok…x bagi hentak2 skit..naik keta api aku riba je laptop nih atas paha…rasa kebas giler kaki nk sampai klate…bukan dekat jb- klate nih…adui…tp bile pk sayang xpe…aku rela..chewahhh….so esok naik ketapi lenguh lagi la kaki aku..huhu…

korang pernah x ada pengalaman menjahanamkan laptop sendiri kerana kekurangan ilmu pasal penjagaan laptop???

Leave a comment

Filed under -life story-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s