-kimia alam sekitar-


ermm..kemas2 buku yang da x guna..almaklumlah..aku da nak abis buat sem ini…nak balik kampung bercuti untuk 2 bulan…..hoho…rasa sayang plak nak buang buku alam sekitar nih..hoho..banyak kenangan suka duka ngn buku nih..

apatah lagi aku rasa subjek nih begitu dekat dengan aku malah aku bleh  realize kat dunia realiti..aku rasa betul2 belajar..hehe….dr raz thanks kerana mengajar kitorang selama nih ye….hehehe..suka sangat pergi kelas dr…walaupun sy pernah ponteng 2 kali..sbb time tuh sy mmg sgt2 malas dr..kui3x….

benda menarik yang dr raz bagitaw kat kitorang adalah psl:::

  • teluk minamata kat jepun dimana anak-anak mereka dilahirkan cacat…ini kerana pembangunan menyebabkan merkuri yang sudah terperangkap di dalam tanah dikorek dan dibawa ke atas..menyebabkan metal itu terbebas lalu melarut dalam air…menyerap di dalam plankton,dimakan oleh ikan kecil,dimakan oleh ikan besar dan lastly dimakan oleh manusia…so manusia makan ikan yg dipenuhi dengan merkuri…hoho…..
  • teluk minamata

  • and then leh tahu pasal land of the midnight…dimana pada musim panas,,,negara itu tiada malam..matahari x terbenam…
  • jet stream..kalo korang nak taw kat lapisan stratosfera ada 1 aliran angin yg dinamakan jet stream…hehe…so pada tahun area 1800 ade 1 gunung berapi meletus..debunya telah dibawa oleh jet stream ke seluruh dunia..pada tahun itu dunia tiada musim panas menyebabkan semua pertaniaan pada tahun itu tidak menjadi….
  • pernah juga berlaku…kerana jet stream…arang batu dibakar di us  tapi asap n debu2nya dibawa oleh jet stream menyebabkan hujan asid di norway….
  • korang taw x apa itu inbreeding???hehe..dimana kalo singa jantan itu die akan berjalan2 mencari populasi singa lain…apabila berjumpa singa jantan itu akan berebut tempat dengan singa jantan yang mengawal tmpat itu…singa yang menang akan memakan anak-anak singa jantan tersebut….kerana baka yang lemah harus dihapuskan….

disamping blajar dr raz turut memberi sedikit sebanyak tazkirah kpd kitorang::::

1-ade seorang lelaki tu die berbuat baik….kemudian die meminta org yg die tolong tu spy menolong 3 orang lain….

2-andai ingin berubah..kita xkan prasan pada perubahan itu….tp org lain akan prasan…perubahan kecik-kecik lama jadi besar…sebagai contoh..kalo tanam bunga..siram bunga ari2…tiba2 eh da besar bunga aku..hehe…x prasan pun..tp kn siram ari2 bukan???pk2kan….

arini da tamat sudah pengajian aku tentang enviromental chemistry…macam2 benda aku belajar…sangat best dan menarik subjek nih…tiba2 terasa cam nk further dlm bdg nih je..ngn analisis..kui3x….xtaw kenapa…tp aku juga teringin nak amik  teknologi pendidikan…konpius lew…huhu..

tahukah korang???

  • kenapa paya atau longkang yg tersumbat berbau busuk????kerana bakteria anaerobik melakukan pereputan maka hidrogen sulfite dihasilkan…dari situ la bau busuk terhasil…seperti juga telur tembelang…bau busuk itu terhasil kerana penghasilan gas hidrogen sulfite….
  • kenapa air terjun berada di hulu sungai????sape pernah jumpa air terjun tepi highway??kerana air terjun itu asalnya dari bukit kan..hehe…air terjun tu tmpatnya psti cantik dan airnye jernih kan…kalo air terjun tu..stream order untuk sungai die adalah 1…kik3x…
  • tahukah korang???pada musim luruh,algae(tumbuhan kecik yg wat tasik2 nampak wane ijau pekat)…bertumbuh dengan jayanya..berkembang dan membiak dengan pesat…proses ini dinamakan “algae bloom”….ini kerana pada musim luruh air tasik menjadi sekata,suhu lebih kurang sama dari atas ke dasar,nutrien-nutrien cukup untuk digunakan…

 

musim luruh

  • kenapa udang yg diternak di pusat akualkultur mati apabila hujan turun dengan lebatnye pada musim panas???kerana mereka kekurangan oksigen…hehe…sebab kemungkinan najis2 dorang dan juga makanan yg tidak abis dimakan akan termendak di bawah..pada musim ujan,air akan berkocak dan suhu meningkat…air di bhgian bawah bercampur lalu segala bahan organik itu naik…bakteria menggunakan oksigen untuk mereputkan bahan organik…..lalu udang kekurangan oksigen…..
  • kenapa kolam pengoksidaan berbau pada waktu malam??kerana bakteria menjalankan proses anaerobic untuk mereputkan bahan organik..sama konsep macam paya tadi…kik3x…..
  • kenapa polis trafik yang menjaga jalan tu boleh tiba2 pengsan???ini kerana apabila berlaku pembakaran tgk lengkap oleh kenderaan…CO akan terhasil…CO lebih digemari 210 kali dari oksigen untuk dibawa oleh hemoglobin kedalam darah..oleh demikian apabila CO banyak masuk ke dalam pernafasan..kemungkin oksigen tidak dapat sampai ke otak…

best kan blaja kimia alam sekitar..semua pasal benda-benda di sekeliling kita…hehe…thanks a lot dr raz..moga2 dapat A je ec nih….

6 Comments

Filed under chemistry is ♥

6 responses to “-kimia alam sekitar-

  1. awok..kalu sy nk polow awok guano??

  2. ejah subscribe email la awok sayam wei…kui3x…

  3. info yg menarik! i likee~ haha

  4. ini adalah info2 yg dipelajari selama belajar kimia alam sekitar…best….dpt taw ttg satu dunia…

  5. gi mana mau follow ini blog k.laini???
    niway, nice info la.. dr raz mmg byk info2 menarik.. ;p

  6. hoho..blog under wordpress xde butang follow…kui3x….save as bookmark je lah..sesekali dtg jenguk…kui3x…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s