cara belajar ikut gaya sendiri


ada apa dengan

study..

kui3x…arini alhamdulillah settle lagi 1 paper..leh jawab dengan sempurna walaupun ade 3,4 soalan yg aku salah sbb men teka suka hati aku je…kwakwkakwkakwakwa…..parah tul la…jgn ulangi kesilapan ini lagi….struggle2..ada apa dengan  struggle….

study smart…or study hard…or simple study….or not study….individual study…or group study…or studo(tido)…or whatever study…

u choose ur own style…

kui3x….aku dgn aku nyer style..kamu dengan kamu nyer style…kite berbeza beb…cara penerimaan,cara pembacaan,otak,minda kita berbeza..mgkin kamo lg bijak dr aku..mgkin kamo caranya study dengan radio,study smbil baring,study smbil chatting,study kena sunyi cam duk dlm gua…or whatever…so aku hormat kamo nyer cara study….hope kamo x komen aku nyer cara study…aku taw result aku x sehebat result kamo….

dari dulu sampai skang..aku xtaw kenapa aku x mampu untuk rajin study tahap petala kelapan walaupun org kate subjek tuh killer bapak nyer killer pun…aku ttp dengan gaya study aku…time rasa nak study…aku study..time rasa nak chatting aku chatting….time rasa nk tido aku tido…huhu…bagaimana ingin menjadi rajin seperti org lain..dimana waktu2 exam sebegini mmg x pndang laptop lgsung…kalo la fb tuh leh deactivate seketika…aku rasa masa exam nih dorang nk deactivate jap…pastu baru activate…huhu….

aku plak esok nk exam sempat lg chatting smpai 2,3 pagi…huhu…kenapakah sebegini??kenapa aku tidak berusaha seperti orang lain yer….kenapa aku xde impian seperti org lain..nak result gempak2 giler….aku dpt 3lebih pun da kira ok la..kalo dpt 3.5 tuh kira rezeki….dengan cara n dengan apa yg aku study x mcm orang tuh kira ok la dpt result cmtu….xyah la nk banding ngn org study kaw2 punyer pastu dpt dekan…mmgla dapat da study kaw2….

agaknya aku jenis mudah boring kalo study lama2 nih..xbleh aku ngadap buku spanjang ari nih..mau tepu otak aku…lagipun seperti yg aku cakap…aku bukan kejar result tinggi…cuma aku xmo result aku rendah…tengah2 atau lebih skit dr tengah da ok what…huwaaaaaa…..so aku ada cara aku sndiri untuk study….first b4 aku study,aku akan senarai benda2 penting yg bakal disoal dlm exam,konsep2 n key point yg mmg aku wajib ingat…kalo dlm exam soalan cmtu kuar mmg markah banyak..kalo xleh jawab rugi…so aku akan focus benda2 camtu…supaya aku dpt jawab dengan yakin soalan2 begini…yg 5,6,7 markah nih…kalo stakat 1,2 markah aku abaikan je…xyah aku ssh2 nk bebankan otak aku nk ingt benda 1,2 markah..sbb kalo dpt jawab yg 1,2 markah tuh…tp yg 6,7 markah aku K.O…x de guna gak….

ini cara aku k…sbb seperti aku btaw..aku berbeza ngn org….aku xdpt result gmpak pun xpe..janji 70 keatas itu pasti….xdpt result bagus pun xpe..janji 3.40 n above…cukup la…..nk wat pe banyak2…tiket je tuh result2 exam tuh..yg penting ilmu yg aku dapat nih…..adakah akan dpt aku guna pakai untuk masa depan….n that why aku amik komputer…that why aku beria nk amik javascript,website…sbb aku sgt2 teringin membina 1 website aku sendiri utk aku ajar kimia online…siyes aku takut sgt kalo posting x dapat ngajar kimia…sedangkan aku punye minat kat kimia xyah cakap la..mmg tahap gilak dah chenta aku nih pada kimia..so dgn cara ini aku dpt teruskan kongsi ilmu kimia aku dgn org lain..however bila aku da jadi cikgu nanti aku akan ajar kh ke bm ke,sejarah ke,pendidikan moral ke…lantak la..kimia ttp jalan….

so…next sem projek web apa kata kita bina satu portal atau web blajar kimia..hoho..best what???hehe…tp xpe masih boleh difikirkan lg untuk wat benda lain….skang da kul 12.00 tgh hari…kenyang pun  da kenyang..ngntuk pun malas nk tido la..maka jom kita study analysis…baca yg mane2 rasa nak baca…xtaw kenapa analysis kali nih..aku siyes kalo xleh a pun aku nk a-…..chayo”2 lenni..u can do it…nnt da kul 10 malam nih baru on9..huwaa…mane bleh xon9 beb…study tuh study gak..release pun kena ade la…ahaks…

~away~

awk nye cara study la camne??xmo kongsi???

Leave a comment

Filed under -cerita kampus skudai-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s