nilai sekeping kertas bernama wang


di petang hari ini…selepas bangun tido kul 4.30 tiba2 rasa nak gi pasar malam…tapi hujan x berenti2…smpai kul 5.30 hujan da renyai2….nk redah pun x sanggup kerana badan masih lagi lemah…bimbang plak aku kut2 demam nanti..huhu….smpai la kul 6.30 ptg hujan da berenti….nak pergi x nak..nak pergi x nak…tapi idung da bau2 nasi goreng 1.50 psr malam ngn jagung bakar….maka aku pun sarung la baju n then start moto gi psr jap…tp otak ngn bengom2 maklumla x sihat….nasib baik aku x lnggar keta depan..hoho..bila masa die muncul..x prasan pun..huwaaa…nih malas bwk moto time demam2 cmni….ade je…

parking moto kat masjid tmn u n then lintas jalan ngn penuh hati2…hoho….maka belilah aku nasi goreng,ayam goreng.keropok n jagung bakar…memandangkan x larat kaki nih nak jalan jauh2..aku pun beli dekat2 nye je n then balik….kira2 balik abis dlm rm5…ermmm nilai sekeping kertas..kertas yg aku mksudkan adalah duit….duit tu sejenis kertas yg ada nilai la kan..kui3x….so nape makanan kat johor nih mahal sangat…kalo tnya camtu pasti org kata kos idup kat johor tinggi….kelantan kos idup rendah….okies..kalo kate keje supermarket kat klate dpt rm400…ermm…

bab kuih muih plak seringgit 4…besar2 plak tu nk banding kat sini…dah la singgit 3…kecik plak…huhu..apa yg membezakan erk..harga tepung sama,harga gula sama,harga eletrik sama,harga minyak sama….bukannye minyak kat klate murah 50sen dr johor pun…tp kenapa harganye begitu ketara berbeza erk….aku pun  xtaw kenapa…..yang pasti siyes life kat jb nih mmg memerlukan duit banyak…even nak makan pun pk 2,3 kali..malas bukan apa rasa cam x berbaloi kalo makan nasi putih+ayam+sayur+air bandung da rm5.50….baru skali makan…pastu petang lagi makan….2 kali sehari makan pun da mencukupi duk jb nih…..xleh makan byk2  x cukup modal…hahahaha..kalo duk klate la…pagi nasi belauk,tgh hari nasi lg,malam nasi lagi…hoho….nasi rm2.50 leh dpat sayur,ayam,nasi dah…..hoho..

that’s why i really miss nk balik klate..x sabar rasanya nak balik….kat sini pun masakan die berbeza ngn mskan klate…tp best2 la jugak…laksa johor,botok2…hehe kalo x kerana aku nih pernah praktikal kat muar…aku x taw apa kebendanya botok2 nih…kui3x…rupa2nya ikan ngn daun…letak rempah2 die..n then kukus..boleh tahan la sedap…..otak2..kat klate xde otak2….hehhehe….pastu plak tauhu bakar..kat klate pun x brape nk popular sangat la makanan2 camtu…

berbalik kepada nilai sekeping kertas nih….hehe..yong tau fu…sape x kenal yong tau fu…kui3x…kalo kat sini ade la ciput je da rm10…kalo kat klate beli rm15 tuh leh makan 5 org..tu pun x abes sbb banyak…hoho…dah la kat sini makan ngn sup…x best lew…..kalo gi psr malam kat sini mmg ade makanan yg murah2…tp murah lg makanan kat klate..kui3x….

walau dimana pun kita berada x kisahlah….walau mahal mane pun makanan xpe lah…hoho…

nilai sekeping kertas tu sama je kat mane..wane hijau ttp nilai die rm5..wane merah tu rm10….tp nilai wane merah kat johor nih kecil je…ahaks…kate la beli nasi kerabu 1-rm5,air-rm1,keropok-rm2,apam balik-rm2…..da abis sekeping kertas merah….kalo kat klate nasi krabu rm5 da dapat 2 bungkus…kui3x…ahaks…aku bangga menjadi anak kelantan…..

ermm..kenapa lah badan aku lenguh2 nih…go go go study lenni esok ade paper…..gud luck 4 u lenni…hoho….

so what do u think??adakah nilai wang makin kecil??what ur opinion??

Leave a comment

Filed under -life story-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s