derita dalam kesenangan


pe citer wei…survey n i???

hahaha…memandangkan aku mengambil subjek pendidikan kekeluargaan maka dgn itu aku seharusnya menyiapkan esaimen survey2 nih…aihh skema tol ayat…kui3x…

pagi2 buta da bertolak dr u kesayangan aku nih ke tmpat yg terlibat iaitu gelang patah, johor…papepun kita makan dulu…

selepas menghabiskan nasi lemak yg best itu..maka bermulalah kami beramai2 melakukan survey di kg pok,mukim tanjung kupang,gelang patah johor….da la hujan..sabar je lah…dugaan sentiasa ade..hoho….

-nak dijadikan cerita…aku ngn kwn aku berdua je nih..pergilah satu rumah…”assalamualaikum,kitorang dari utm nk wat survey ahli rumah,leh x”…hoho tp umah pertama itu penghuninya xmo bangun beb,,hujan2 nih best lg tido..maka berlalu lah kami dgn hampa…pergi ke rumah ke 2,3,4 dan seterusnya….tiba di rumah yg ke 8…”salam,kitorang dr utm nk wat survey”…tuan rumah bertanya..”betul ke dr utm nih,mane tgk id card skit”…kitorang pun bg lah tgk skit…hoho..nape bro muka kitorang banyak punya cun nih bro ingt tipu ka???bro ingt kitorang xde keje ke nk gi amik data2 org tuh kalo stakat suka suki xde nyer…hoho….

-ade juga penduduk kampung yg cam tkut2 ngn kitorang..”nape pakcik tkut sgt ngn org wat survey nih???”…maka dengan itu pakcik itu memulakan bicara..dulu ade org datang survey kat umh pakcik nih..pastu dorang amik tanah pakcik…ermm…patutla pakcik takut…kitorang xmo amik tanah pakcik…..

-pembangunan,

ye pembangunan sangat pesat di nusajaya….pelabuhan tanjung pelepas begitu gah di sudut mukim tanjung kupang nih….maju betul tmpat dorang nih…tp ntah lew mungkin terlepas pandang atau terlupa nk pandang…di sudut ini ade yg terabai,ade yg menderita kerana pembangunan…ade pakcik tu btaw “sebatang pokok bakau ditebang,boleh memusnahkan 1500 ekor anak ikan”….ye pakcik sy sokong…krn bile aku blaja _enviromental chemistry_ pun DR RAZ ade sebut pasal benda nih….pokok bakau nih ibarat nursery untuk anak2 ikan…tmpat ikan bertelur dan ank2 ikan baru menetas nih nursery dia pokok bakau..di celah akar2 pokok bakau tu la tempat dorang men kejar2,blaja sebelum ke laut lepas yg penuh dugaan itu…hoho..jadi apabila skolah tadika dorang a.k.a nursery da dimusnahkan….ikan2 nih x smpat nk blaja men kejar2 da gi laut…x smpat nk besor da jadi makanan beb…hoho..sian ikan2 nih…

-back to the topic..apa kaitan ikan2 nih ngn penduduk kmpung…penduduk kampung nih mostly nelayan beb….so kalo ank2 ikan tu x smpat besar da jadi makanan..nelayan nk tangkap apa????gi laut jalan2 je ke???ikan x de,,,ermmm pembangunan….maju disana..mundur di sini….

“tragedy of common”

-apa yang dimaksudkan dengan tragedy of common???ermm keuntungan pada satu pihak tetapi merugikan pihak yg lagi satu….ermm…dia bukan cam win win situation la….

maka selepas itu aku pun pergi makan kat restoran saujana…restoran atas air….penat beb wat survey….papepun pengalaman menarik buat aku dan kengkawan….thanks bagi yg bg kerjasama….yg x mo bagi kerjasama pun x pe…terima kasih jugak…

yg paling best skali…”assalamualaikum,dik mak ade??”…tanyaku penuh kesantunan….”akak jual apa??”….huish ade ke tanya aku jual apa….muka cun camni leh kate jurujual ke dik oi…akak nih wat survey dik…:(…

geng2 group aku yg bersusah payah bersama2…

_kitorang gi nih 20.03.10_ahakss…

2 Comments

Filed under -cerita kampus skudai-

2 responses to “derita dalam kesenangan

  1. anan

    gi mano tuh???
    po d alam ghoib jah

  2. haha…pelik2 sajo la anan gak..cheh koya anan…hahahahaha….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s