hidup bukan ibarat cerita novel


ade blog koleksi novel dan cerpen…dulu aku sangat suka baca novel…hahahaha…tp sejak dua menjak…aku rasa cam novel da semakin boring…x abes2 dengan nama yg pelik2..moden giler…wanita yang cantik…lelaki yang hensem….sedih2..sakit2..seksa…akhirnya bahagia……pandai tahap cipan…kaya tahap petala kelapan..ade syarikat ntah apa2…kehidupan yang sempurna…aduiii….aku x ingin baca novel cinta ntah apa2 tuh lagi…bagi aku itu semua khayalan yang kadang2 boleh merosakkan kita…

satu pagi ade sorang kawan datang….

Lenn aku sedih ar,,,aku gaduh ngn pakwe aku…aku nk makan kfc…aku mnta die belikan…tp die xmo..die kata die x pndai nk order…aku pun cakap kalo x mo beli…kita puts ar…die mmg betul2  xbeli…sedihnya aku…aku harap die paham aku……nape die xleh wat menda semudah tu…sume nk harap aku…aku pun kdg2 penat…tp kak A btaw aku..kate suami die pun camtu…smpai da kawen pun die yg g order…relax ar…::: kata seorang teman padaku….

Ermmm aku terdiam gak kejap pastu aku gelak2…

pasal kfc je ke nk putus???

die kate aku x paham…die nk kan pakwe die tuh paham apa die nak……ntah…aku terus btaw die…kau ingat idup kita nih mcm dalam novel????semua ade kesempurnaan…kau nkkan idup ko sempurna mcm dlm novel???nkkan lelaki yg wujud cam dalam novel ke???btapa cerita2 novel cukup banyak mempengaruhi kehidupan…..ermmm…novel adalah khayalan..cerita ttg  kehidupan di luar kotak fikiran manusia..hidup kita bukan cam novel….yg kesedihan dan kegembiraan itu akan hadir sebegitu…………

Manusia mane pun x sempurna..manusia mane pun pernah wat silap….x de orang yang berjaya arini tiada kisah kegagalan dulu….dan xde org yang gagal arini tiada masa depan suatu ms nanti…..hidup ibarat roda…ade turun dan naik….namun jangan jadikan idupmu roda…yg sentiasa berputar…….

Mgkin sebelum kita inginkan kegembiraan…kita perlu menempuh kesedihan dan kedukaan..siapa tahu…kita seharusnya menjadikan diri kita yang terbaik untuk dapat yang terbaik bukan….tiada apa yang mampu mengubah kita melainkan kita sendiri…….aku sntiasa mendoakan kebahagiaan teman2……wahai sahabatku…

idup ini bukan ibarat novel….

Tapi

aku suka cerita hlovate….

kerana cerita dia x pernah menggambarkan wanita cantik dan lelaki hensem..cerita penuh kesederhanaan…cerita ttg kehidupan..yang ade gagal dan sedih..yang ade pedih dan suka….namun pengakhiran ttp dengan sebuah kebahagiaan…..hidup belum tntu begitu…mgkin arini kita bahagia tp akhirnya kita merempat di bumi sndiri……..atau mgkin arini kita adalah insan yang penuh dengan kejayaan….namun mgkin esok kegagalan yang menunggu kita…kerana cerita kehidupan kita bukan sebuah novel…yang boleh direka…yang boleh ditentukan penghujung ceritanya…kita hanya pelakon di atas dunia…yg mana skripnye sudah dicipta….namun kita hanya la manusia biasa yang kdg2….tersilap langkah dan terlupa skrip…lalu lakonan itu nampak cacat……namun cerita harus diteruskan………….

2 Comments

Filed under -life story-

2 responses to “hidup bukan ibarat cerita novel

  1. agak terasa disitu…

  2. aikss kenapakah??pelik..kenapa beliau terasa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s