~in the end~


huhu..next week da abih lm…rasa terharu,sedih,happy sume bercampur menjadi satu…sedih nk tinggal student2 sume..happy sebab cuti panjang ahakss…best jugak jadi cikgu nih sebenarnya..

-bile students tanya cikgu pasti pandai..camne cikgu blajar…ahakss…tersedak aku nak jawap..sebab aku bukan seorang yang rajin belajar..aku slalu ponteng sekolah,persatuan dan kelab x pernah pergi..homework x pernah buat…asyik kena aim ngn cikgu je…slalu kena marah..slalu tido dlm kelas…..tp xkan aku nk jawap cmtu kan…bengom la plak…

so….maka dengan itu aku dengan yakinnya mereka sebuah cerita..siap dengan skrip dan aku lah pelakon utamanya…ahaks…dengan bismillah…ckgu dulu masa sekolah2..wat jadual harian untuk belajar..ikut subjek..jarang tgk tv..sebelum study amik wuduk dulu…blaja malam bla bla bla bla……

kadang2 bile jadi cikgu nih sebenarnya kita perlu menjadi  pelakon terbaik dalam kelas…kerana disamping mengajar atau menyampaikan ilmu…aku juga harus mendidik mereka..menerapkan nilai2 positif kepada mereka…menceritakan cerita tentang dunia yang semakin tua..menceritakan tentang umat manusia yang semakin rakus mengejar keduniaan…walau aku sndiri kadang2 tewas…..namun xkan ku biarkan pelajar-pelajar hanyut….kerana arus dunia yang semakin menggila..hoho…

pelajar-pelajar yang masih mentah meniti alam remaja…aku nk jadi cikgu ke???ermm…nanti kena pk balik..ahakss…tp best pe jadi cikgu..balik awal…hahahaha…

jadi cikgu nih kadang2 beri tekanan pun ade…ajar2 x paham..pastu terangkan lagi..kite cakap kat depan die cakap kat blakang….tp aku masa skolah pun cmtu..siap tido lagi..mgkin nih balasan kut…ahakss…aku sakit tekak2 bercakap kat depan..bile tanya paham x…sume  jawap paham…tp bile suh jawap soalan…x paham pulak..ayarkkk…aku masa jadi pelajar pun macam tuh jugak..so aku dengan penuh kesabaran menerangkan kepada mereka sehingga paham…

di akhir-akhir waktu menjadi cikgu praktikal nih aku rasakan semakin…semakin…semakin apa pun x taw…hahaha

chow…..

i love all of u...

1 Comment

Filed under -cerita kampus skudai-

One response to “~in the end~

  1. ery

    jd cekgu kena sabo..kalu niat mendidik,alhamdulillah..kalu niat sbb nk gaji tiap2 bln.baik xyah teruskan…naye ke budok je…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s