study,cuti dan exam


huhuhuhuuhu duk umah lama2 boring gile aku rasa….lau  study kan best…tp esok nk g u…rasa cam nk cuti lg…x puas lagi cuti..huhu…nnt kena study n exam….wa aku paling benci exam…tp relax je lah..wat seadanya sedaya ngn usaha aku…hehe

study study and study…aku kena study betul2 kerana tuhan berikan aku peluang untuk aku belajar….kerana aku punya peluang untuk mencapai cita2 aku…keadaan kehidupan aku mengizinkan aku untuk terus belajar…aku sgt2 bersyukur YA ALLAH dengan kurnian-Mu yg berharga ni…bile seorang sahabat ada menyebut ”nih la susah x blaja tinggi2 nih,bodoh”…sayu hatiku mendengar die mengeluarkan ayat itu…shbtku adakah kamu tahu kamu cukup bertuah kerana kamu punya peluang untuk belajar sampai ke menara gading??adakah kamu tahu kamu sgt bertuah krn kamu dpt belajar dengan senang dan tenang..adakah kamu tahu kamu sangat beruntng kerana x perlu korbankan masa depan dan keinginan mu sendiri demi adik2 yg masih kecil…adkah kamu tahu kamu sgt2 bertuah mendpt peluang seperti itu yang mana tidak semua diantara kita yang memiliki peluang itu..

ada orang dpt peluang smpai ke universiti tapi lalai…sehingga peluang yg ada terlepas begitu saja…

ada orang yang ingin sangat blaja sampai ke sini tp peluang itu tidak die miliki kerana kekangan wang dan waktu..

ada orang yg terpaksa melepaskan cita2 demi adik2 dan ibu bapa yg lebih memerlukan..

tahukah kita betapa kita sgt2 beruntung…

sedarkah kita betapa mahalnya harga sebuah peluang ini shbtku…

mungkin peluang yg kita miliki hari ini adalah bukan milik kita….tp kita miliki peluang ini untuk membantu mereka yg tdk berpeluang…hidup ini indah walau bersulam lara dan gundah…tidak semua dlm kehidupan ini bertuah memiliki peluang untuk mencapai seperti apa yg kita capai..

tidak semua yg bertuah untuk memiliki kehidupan sesempurna kita hari ini..mgkin kt x prnah merasa bangun subuh hari menoreh getah,di bwh terik mentari menabur baja padi…malam hari menjahit tmpahan baju…mgkin kt x perlu berusaha sehebat itu untuk memiliki segenggam wang untuk kehidupan ini..mungkin kita hanya dgn mudah dpt memilikinya…

kerana itulah kita mampu untuk berada di tahap ini…boleh belajar tnpa perlu fikirkan dimana duit utk adik2 skolah..tnpa perlu fikirkan dimana duit untuk beli sekampit beras…hidup kita x sama sahabatku..kerana dunia kita berbeza..dunia die dan kamu berbeza..perjalanan yg kamu lalui mungkin x banyak onak dan durinya berbanding die..jgn bndingkan die dan kamu..kerana kamo berbeza..

masuk sem baru beberapa hari lagi menguatkan lagi semangat aku untuk belajar…kerana aku juga berasa sangat2 bertuah dan bersyukur memiliki kehidupan sesempurna ini..memiliki peluang sehebat ini…exam,cuti dan study…cerita perjalanan yang merungkai sejuta kenangan dan mendamba seribu pengorbanan….bersyukur lah apa yg kamu miliki hari ini kerana mgkin ada insan yg x pernah merasai apa yg kamu rasai…

Leave a comment

Filed under -life story-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s